Η Oracle επεκτείνει την ηγετική θέση στις βάσεις δεδομένων με την Oracle Database 21c

Η Oracle ανακοίνωσε σήμερα ότι η Oracle Database 21c, η πιο πρόσφατη έκδοση της κορυφαίας converged βάσης δεδομένων στον κόσμο, είναι διαθέσιμη στο Oracle Cloud, συμπεριλαμβανομένης της παροχής Δωρεάν για Πάντα της Oracle Autonomous Database. Η Oracle Database 21c περιλαμβάνει περισσότερες από 200 νέες καινοτομίες, που περιλαμβάνουν αμετάβλητους πίνακες blockchain, In-Database JavaScript, εγγενή δυαδικό τύπο δεδομένων JSON, AutoML για μηχανική μάθηση (Machine Learning) εντός της βάσης δεδομένων και χώρο μόνιμης μνήμης, καθώς και βελτιώσεις για διεργασίες εντός μνήμης, απόδοση επεξεργασίας γραφημάτων, τεμαχισμός (sharding), δυνατότητες multitenant και ασφάλεια. Σε αντίθεση με τις βάσεις δεδομένων ειδικού σκοπού άλλων προμηθευτών στο cloud ή σε περιβάλλον εσωτερικής εγκατάστασης, η Oracle Database 21c παρέχει υποστήριξη για απαιτήσεις περί πολλαπλών μοντέλων, πολλαπλών φόρτων εργασίας και multi-tenant – όλα αυτά με έναν σύγχρονο, converged μηχανισμό βάσης δεδομένων. Επιπλέον, η Oracle ανακοίνωσε σήμερα τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας Oracle APEX (Application Express) Application Development, μιας νέας υπηρεσίας low-code για γρήγορη και εύκολη ανάπτυξη και υλοποίηση εφαρμογών επιπέδου enterprise που βασίζονται στα δεδομένα. Η low-code υπηρεσία λειτουργεί στο cloud μέσα από πρόγραμμα περιήγησης και επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν σύγχρονες εφαρμογές web για υπολογιστές και φορητές συσκευές χρησιμοποιώντας ένα διαισθητικό γραφικό περιβάλλον εργασίας. 

Ο Andrew Mendelsohn, Executive Vice President, Database Server Technologies, Oracle, δήλωσε: «Η Oracle Database 21c συνεχίζει τη στρατηγική μας να παρέχουμε τον πιο ισχυρό converged μηχανισμό βάσης δεδομένων παγκοσμίως. Παρέχει κορυφαία επεξεργαστική απόδοση εγγράφων JSON. Παρέχει πρωτόγνωρη λειτουργική απόδοση της βάσης δεδομένων με υποστήριξη μονάδων μόνιμης μνήμης Intel® Optane™. Παρέχει κορυφαίες στον κλάδο δυνατότητες ανάλυσης βάσης δεδομένων με τον νέο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο αποθήκευσης στηλών εντός μνήμης, την υψηλότερη απόδοση στην επεξεργασία γραφημάτων, και AutoML για όσο το δυνατόν απλούστερη ανάπτυξη μοντέλων μηχανικής εκμάθησης. Παρέχει αμετάβλητους πίνακες Blockchain για πίνακες SQL προστατευμένους από παραποιήσεις. Οι ανταγωνιζόμενοι προμηθευτές απαιτούν ξεχωριστές βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες εγγράφων JSON, λειτουργιών, ανάλυσης, γραφημάτων, ML και blockchain για να υποστηρίξουν αυτές τις δυνατότητες. Η προσέγγιση της Oracle όσον αφορά μια converged βάση δεδομένων κάνει τους προγραμματιστές πολύ πιο παραγωγικούς κατά τη δημιουργία νέων εφαρμογών, και διευκολύνει τη μετέπειτα εξέλιξη των εφαρμογών ώστε να ανταποκριθούν σε νέες επιχειρηματικές απαιτήσεις.»

 

Δηλώσεις αναλυτών σχετικά με την Oracle Database

Ο Carl Olofson, Research Vice President της IDC, υπεύθυνος για το λογισμικό διαχείρισης δεδομένων, δήλωσε: «Με την παρουσίαση της Database 21c, η Oracle αναβαθμίζει την κορυφαία βάση δεδομένων σε νέο επίπεδο σύγκλισης, με ευρεία υποστήριξη μεγάλης γκάμας τύπων δεδομένων και φόρτων εργασίας. Οι 200 νέες ενσωματωμένες καινοτομίες, όπως οι αμετάβλητοι πίνακες blockchain και η AutoML για μηχανική μάθηση εντός της βάσης δεδομένων, αναβαθμίζουν την Oracle Database 21c σε νέο επίπεδο λειτουργικότητας, καταργώντας την ανάγκη για εξειδικευμένες, απομονωμένες υπηρεσίες cloud και εργαλεία για αυτές τις εργασίες. Οι χρήστες μπορούν να αποφύγουν τη συσσώρευση κόστους και λειτουργικής πολυπλοκότητας που συνδέεται με κάθε πρόσθετη υπηρεσία cloud που χρησιμοποιούν συνήθως οι οργανισμοί. Με τον τρόπο αυτό, η Oracle απομακρύνεται ουσιωδώς από αυτό το κατακερματισμένο σετ υπηρεσιών με μια απλοποιημένη, τεχνικά ελκυστικότερη και ενοποιημένη προσέγγιση που είναι καλύτερα προσαρμοσμένη για τις εταιρικές ανάγκες του 2021.»

Ο Mark Peters, Principal Analyst και Practice Director, ESG, δήλωσε: «Η πιο πρόσφατη converged βάση δεδομένων της Oracle —η Database 21c— επικεντρώνεται στο να κάνει τη ζωή χρηστών και προγραμματιστών θεαματικά ευκολότερη. Υποστηρίζει και ενοποιείται με μια διευρυμένη σειρά μοντέλων δεδομένων και φόρτων εργασίας, και περιλαμβάνει ενσωματωμένη μηχανική μάθηση για κατάργηση της ανάγκης για ξεχωριστά εργαλεία και υπηρεσίες, επιτρέποντας στους οργανισμούς να εκτελούν παρεμβολή απευθείας στη βάση δεδομένων τους, δίπλα ακριβώς στα δεδομένα τους. Πρόκειται για μια ενθαρρυντική αντίθεση για οργανισμούς που αξιοποιούν προϊόντα όπως της AWS, που έχει πάνω από δώδεκα διαφορετικές βάσεις δεδομένων, κάθε μία εκ των οποίων απαιτεί από τους πελάτες να χειρίζονται διαφορετικά API, προσεγγίσεις ETL και διαδικασίες ενοποίησης δεδομένων. Η Oracle Database 21c υπερβαίνει τα εμπόδια μιας πολυεπίπεδης, απομονωμένης και εγγενώς μη converged προσέγγισης περί της βάσης δεδομένων.»

 

Δηλώσεις πελατών σχετικά με την Oracle Database

Η Aon εδρεύει στο Λονδίνο και είναι μια διεθνής εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών με κύκλο εργασιών 46 δισεκ. δολαρίων, που παρέχει μεγάλη γκάμα λύσεων για τη διαχείριση κινδύνων, τη συνταξιοδότηση και την υγεία. Η Liesbeth Mulder, Global Reporting Lead, Aon, δήλωσε: «Δεν είχαμε ποτέ καταφέρει να βλέπουμε όλα τα δεδομένα πωλήσεων και μάρκετινγκ Oracle σε ένα ενοποιημένο σύστημα. Πρόκειται πραγματικά για ένα ορόσημο. Χρησιμοποιώντας τις λύσεις Oracle Autonomous Data Warehouse και Oracle Analytics Cloud, έχουμε πετύχει εκτίναξη της απόδοσης κατά 50 έως 60 φορές και καταφέραμε να επιταχύνουμε κατά πολύ την απόκριση σε σύνθετα ερωτήματα πωλήσεων από 500 power users, ενώ τα κόστη της ανάλυσης είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι με τα εργαλεία επιχειρηματικής ευφυΐας που διαθέτουμε σε περιβάλλον εσωτερικής εγκατάστασης.»

Η Angelini Pharma είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ιταλία. Ο Pietro Berretoni, Digital & Innovation Head, Angelini Pharma, δήλωσε: «Η λύση Quinaryo XRing είναι ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης στην στρατηγική μας περί του IoT για πειραματισμό με (wearable) συσκευές που μπορεί να φορεθούν με χρήση ενός ενοποιημένου εργαλείου ασφάλειας δεδομένων που βασίζεται σε πίνακα blockchain. Με τους πίνακες Blockchain της Oracle, η λύση παρέχει εγγραφές προστατευμένες από παραποίηση, που μπορούν εύκολα να ενοποιηθούν με άλλες εφαρμογές χωρίς να απαιτείται πολύπλοκη νέα υποδομή. Η Oracle Database περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία που γνωρίζουμε και νέα χαρακτηριστικά, όπως τους πίνακες Blockchain Oracle τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τη λύση XRing για τη συλλογή εύλογων δεδομένων.»

 

Νέες καινοτομίες στην Oracle Database 21c

Η Oracle Database 21c είναι ο μηχανισμός βάσης δεδομένων που στηρίζει τις υπηρεσίες βάσης δεδομένων Oracle σε περιβάλλον cloud και εγκατάστασης τοπικά στο κέντρο δεδομένων της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των Oracle Autonomous Database, Oracle Exadata Database Service, Oracle Exadata Database Cloud@Customer και Oracle Exadata Database Machine. Η πιο πρόσφατη έκδοση περιλαμβάνει περισσότερες από 200 νέες καινοτομίες, που επεκτείνουν τη σύγκλιση της βάσης δεδομένων για νέα σενάρια χρήσης, βελτιστοποίηση της απόδοσης και βελτιωμένη παραγωγικότητα προγραμματιστών, αναλυτών και επιστημόνων δεδομένων. Στις βασικές καινοτομίες περιλαμβάνονται τα εξής:

 

  • Αμετάβλητοι πίνακες Blockchain: Οι αμετάβλητοι πίνακες Blockchain φέρνουν τα κύρια πλεονεκτήματα ασφάλειας της τεχνολογίας blockchain στις εταιρικές εφαρμογές. Οι πίνακες Blockchain αποτελούν μέρος της λύσης Crypto-Secure Data Management της Oracle και παρέχουν αμετάβλητους πίνακες μόνο για είσοδο δεδομένων, οι γραμμές των οποίων είναι κρυπτογραφικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Παρέχοντας δυνατότητες ανίχνευσης και αποτροπής παραποίησης απευθείας στην Oracle Database, οι πελάτες μπορούν να προστατεύονται από μη εγκεκριμένες αλλαγές από άτομα εκ των έσω ή από χάκερ που εμφανίζονται ως διαχειριστές ή χρήστες. Οι πίνακες Blockchain αποτελούν μέρος της converged βάσης δεδομένων, είναι προσπελάσιμοι μέσω τυπικών ερωτημάτων SQL, και υποστηρίζουν πλήρως ανάλυση και συναλλαγές – με αποτέλεσμα να είναι κατά πολύ ευκολότεροι στη χρήση και πιο λειτουργικοί, σε σχέση με τις υπάρχουσες υλοποιήσεις του blockchain. Οι πίνακες Blockchain αποτελούν ένα δωρεάν χαρακτηριστικό όλων των εκδόσεων της Oracle Database.

 

  • Εγγενής τύπος δεδομένων JSON: Η Oracle παρέχει υψηλού βαθμού υποστήριξη για ευρετηριοποίηση και ερωτήματα SQL/JSON εδώ και πολλά χρόνια. Η Database 21c προσθέτει έναν νέο τύπο δεδομένων JSON, που επιτρέπει έως και δεκαπλάσια ταχύτητα στις λειτουργίες σάρωσης και τετραπλάσια σε λειτουργίες ενημέρωσης. Συνολικά, αυτές οι βελτιώσεις κάνουν την Oracle SQL/JSON δύο φορές ταχύτερη από τις MongoDB και AWS DocumentDB στη συγκριτική δοκιμή YCSB. Όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις, οι χρήστες μπορούν να αναμείξουν ή να συνενώσουν τύπους δεδομένων και JSON άλλους, να ευρετηριοποιήσουν οποιοδήποτε στοιχείο JSON για γρήγορη επεξεργασία OLTP, να χρησιμοποιήσουν ανάλυση για επαναχρησιμοποιήσιμα (declarative) στοιχεία SQL σε όλες τις μορφές, καθώς και να εκτελέσουν πολύπλοκες συνενώσεις μεταξύ πολλαπλών εγγράφων και συλλογών JSON — και όλα αυτά χωρίς ανάγκη για προσαρμοσμένο κώδικα εφαρμογών.

 

  • AutoML για μηχανική μάθηση εντός της βάσης δεδομένων: Δημιουργεί και συγκρίνει αυτόματα τα μοντέλα μηχανικής μάθησης υπό κλίμακα, καθώς επίσης διευκολύνει τη χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης από μη ειδικούς. Ένα νέο περιβάλλον εργασίας χρήστη για το AutoML διευκολύνει τους μη ειδικούς χρήστες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες μηχανικής μάθησης εντός της βάσης δεδομένων. Η Oracle προσέθεσε επίσης νέους αλγόριθμους για εντοπισμό ανωμαλιών, παλινδρόμηση και ανάλυση εις βάθος εκμάθησης στην εκτενή βιβλιοθήκη με δημοφιλείς αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης εντός της βάσης δεδομένων.

 

  • In-Database JavaScript: Επιτρέπει στους προγραμματιστές να εργάζονται αποτελεσματικά σε σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού. Η ενσωματωμένη μηχανή Graal Multilingual Engine επιτρέπει εκτέλεση κώδικα JavaScript επεξεργασίας δεδομένων μέσα στη βάση – όπου και βρίσκονται τα δεδομένα – εξαλείφοντας την δαπανηρή για το δίκτυο διαδικασία αποστολής ερωτημάτων και επιστροφής απαντήσεων. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να εκτελούν με ευκολία κώδικα SQL μέσα από κώδικα JavaScript, και οι τύποι δεδομένων JavaScript αντιστοιχίζονται αυτόματα σε δεδομένα Oracle Database.

 

  • Υποστήριξη για μόνιμη μνήμη: Αποθηκεύει δεδομένα της βάσης και αρχεία καταγραφής συναλλαγών  στην τοπική μόνιμη μνήμη (PMEM), πράγμα που βελτιώνει σημαντικά την απόδοση φόρτων εργασίας που βασίζονται στο IO. Η SQL εκτελείται απευθείας σε δεδομένα αποθηκευμένα στο σύστημα αρχείων άμεσης αντιστοίχισης της μόνιμης μνήμης, χωρίς ανάγκη εκτέλεσης δαπανηρών ΙΟ δοσοληψιών και ανάγκη για μεγάλη μνήμη cache για το buffer. Επιπλέον, νέοι αλγόριθμοι βάσης δεδομένων αποτρέπουν την μερική ή μη συνεπή αποθήκευση στη μόνιμη μνήμη.

 

  • Μοντέλα γραφημάτων με υψηλότερη απόδοση: Μοντελοποίηση δεδομένων με βάση τις σχέσεις τους και εξερεύνηση συνδέσεων και μοτίβων σε κοινωνικά δίκτυα, IoT και άλλα. Οι περαιτέρω βελτιώσεις στη βελτιστοποίηση της μνήμης μειώνουν την ποσότητα μνήμης που χρειάζεται για την ανάλυση μεγαλύτερων γραφημάτων, πράγμα που επιτρέπει την ταχύτερη εκτέλεση υφιστάμενων εφαρμογών χωρίς αλλαγές. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν ή να επεκτείνουν αλγόριθμους γραφημάτων χρησιμοποιώντας σύνταξη Java, που μπορεί να εκτελείται ως εγγενής αλγόριθμος (native).

 

  • Αυτοματοποίηση βάσης δεδομένων εντός μνήμης: Η Oracle υποστηρίζει και τις δύο μορφές διάταξης στον ίδιο πίνακα (γραμμών και στηλών) ώστε να μπορούν να εκτελούνται εργαλεία ανάλυσης και συναλλαγές ταυτόχρονα στον ίδιο πίνακα. Η Oracle Database 21c εισάγει ένα αυτοδιαχειριζόμενο χώρο αποθήκευσης διατεταγμένων στηλών εντός μνήμης που απλοποιεί και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα μέσα από την αυτόματη διαχείριση της τοποθέτησης και αφαίρεσης αντικειμένων στον χώρο αποθήκευσης στηλών εντός μνήμης, και έπειτα παρακολουθεί μοτίβα χρήσης και μετακινεί και απομακρύνει αντικείμενα από το χώρο αποθήκευσης στηλών. Επιπλέον, οι στήλες συμπιέζονται αυτόματα βάσει των μοτίβων χρήσης. Η Oracle Database 21c εισάγει επίσης νέους αλγόριθμους διανυσματικής σύζευξης (vector join) εντός μνήμης για επιτάχυνση των πολύπλοκων ερωτημάτων.

 

  • Αυτοματοποίηση τεμαχισμού (sharding): Ο εγγενής τεμαχισμός (sharding) της βάσης δεδομένων παρέχει μεγάλης κλίμακας απόδοση και διαθεσιμότητα ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στις  εταιρείες και οργανισμούς να συμμορφώνονται πιο εύκολα με τους κανονισμούς περί κυριαρχίας των δεδομένων και απορρήτου των δεδομένων. Τα επιμέρους τεμάχια των δεδομένων δεν μοιράζονται υλικό εξοπλισμό ή λογισμικό, και μπορούν να βρίσκονται στο τοπικό κέντρο δεδομένων της επιχείρησης ή στο cloud. Για να απλοποιηθεί η σχεδίαση και χρήση του τεμαχισμού, η Oracle Database 21c περιλαμβάνει ένα εργαλείο Sharding Advisor που αξιολογεί το σχήμα μιας βάσης δεδομένων καθώς και τα χαρακτηριστικά του φόρτου εργασίας της και, έπειτα, παρέχει μια τεμαχισμένη σχεδίαση της βάσης δεδομένων που είναι βελτιστοποιημένη ως προς την απόδοση, την επεκτασιμότητα και τη διαθεσιμότητα. Η δημιουργία και η επαναφορά αντιγράφων ασφαλείας μεταξύ των επιμέρους τεμαχίων είναι επίσης αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

 

Δείτε τι δηλώνουν πελάτες, συνεργάτες και αναλυτές για τη νέα Oracle Database 21c.

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση