Η προώθηση της σταδιοδρομίας των ερευνητών στο επίκεντρο Τηλεδιάσκεψης των Υπουργών της ΕΕ για θέματα έρευνας και καινοτομίας

  • Ο Υφυπουργός, Κ. Κόκκινος, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της διασύνδεσης ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας
  • Προώθηση κατάρτισης, κινητικότητας και συνεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο


Σε Άτυπη Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αρμόδιων για Έρευνα και Καινοτομία συμμετείχε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος. Η τηλεδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στιςε 3 Φεβρουαρίου, την επομένη της εναρκτήριας εκδήλωσης του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2027, τελούσε υπό την Πορτογαλική Προεδρία, ενώ σε αυτή συμμετείχε και η Ευρωπαία Επίτροπος για Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και Νεολαία, Μαρίγια Γκάμπριελ.

Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) και ειδικότερα η προώθηση της σταδιοδρομίας των ερευνητών στην Ευρώπη. Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προτεραιότητες που έχει προσδιορίσει η πορτογαλική Προεδρία στον τομέα αυτό και συγκεκριμένα όσον αφορά στη διασύνδεση έρευνας και καινοτομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ, στην προώθηση της ανοικτής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και εμπειρογνωμοσύνης, καθώς και στην ανάπτυξη συνεργειών και κινήτρων για αριθμητική και ποιοτική ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
 

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Κόκκινος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Πορτογάλο ομόλογο του για την πρωτοβουλία, εστίασε στη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη και τόνισε την ανάγκη επένδυσης στις ικανότητες και την εξειδίκευση των ερευνητών, ούτως ώστε να μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά και δημιουργικά στο νέο διεθνές περιβάλλον και να προσφέρουν τα μέγιστα σε ένα βιώσιμο και πολλά υποσχόμενο μέλλον για την Ευρώπη. «Αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο των υφιστάμενων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή, εντούτοις θεωρούμε ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα», πρόσθεσε ο Υφυπουργός. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εισαγωγή κοινών προτύπων για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των ερευνητών, στη βελτίωση του πακέτου αποδοχών τους με έμφαση στην κοινωνική ασφάλιση και στις συντάξεις, καθώς και στη δυνατότητα μεταφοράς επιχορηγήσεων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα σε όλη την Ευρώπη (portability of grants) και την προώθηση κοινών αρχών για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησής τους. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης των ψηφιακών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων των ερευνητών, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα. «Η διασύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για ολόκληρο το οικοσύστημα», τόνισε ο Υφυπουργός, αναφερόμενος και στην ανάγκη ενθάρρυνσης της δημιουργίας εταιρειών-τεχνοβλαστών από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και της ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με προστιθέμενη αξία για την κοινωνία. Καταλήγοντας, ο κ. Κόκκινος επισήμανε την ανάγκη στήριξης της κινητικότητας των ερευνητών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και ανά το παγκόσμιο, μέσω της προώθησης των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, πολιτικών και κινήτρων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης