Τον ρόλο της Κύπρου ανέδειξε ο Επικεφαλής Επιστήμονας σε εξειδικευμένο συνέδριο για την Υγεία

  • Η επόμενη μέρα στον κλάδο της Υγείας και ο κομβικός ρόλος της Έρευνας και Καινοτομίας στο επίκεντρο του συνεδρίου “R&D and Innovation in Healthcare”
  • Δρ. Μαστρογιαννόπουλος: «Η Κύπρος διαθέτει μία υψηλού επιπέδου ερευνητική κοινότητα που συμβάλλει σημαντικά στον τομέα της βιοϊατρικής και της υγείας γενικότερα»
     

Στο πρώτο εξειδικευμένο συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία συμμετείχε την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος.

Στο “Research, Development and Innovation in Healthcare Conference 2021”, που διοργανώθηκε σε ψηφιακή μορφή και είχε ως έδρα την Ελλάδα, συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επιχειρηματικό χώρο, θεσμικοί, κρατικοί και ευρωπαϊκοί φορείς καθώς και κορυφαία στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, ενώ διεξήχθη παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας, Χρίστου Δήμα.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης τέθηκε ο καθοριστικός ρόλος της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στον τομέα της Υγείας, με τους συμμετέχοντες να επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα για τον κλάδο, εν μέσω μίας περιόδου που χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενες προκλήσεις λόγω της πανδημίας. Στις ειδικά διαμορφωμένες συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, οι κλινικές μελέτες, τα συστήματα πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες και η φαρμακευτική νανοτεχνολογία.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη συμβολή της Έρευνας και Καινοτομίας τονίζοντας πως «αποτελούν μοχλό ώθησης και βιώσιμης ανάπτυξης, που διέπουν οριζόντια όλους τους τομείς της οικονομίας, με τον κλάδο της υγείας να είναι η αιχμή του δόρατος». Χαρακτήρισε, δε, την ανάγκη για περαιτέρω επένδυση στο τρίπτυχο: έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία, ως «επιβεβλημένη».

Ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος ανέλυσε επίσης, τις δραστικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση με σκοπό τη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου για τη χώρα. «Ενός μοντέλου που θα μετουσιώνει την Έρευνα και Καινοτομία σε θεμέλιο λίθο ανάπτυξης, θα συμβάλει στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της κυπριακής οικονομίας, θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδυτικές ευκαιρίες και ταυτόχρονα θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στο διεθνές σκηνικό», πρόσθεσε. «Παρόλο που η Κύπρος είναι μία μικρή πληθυσμιακά χώρα» επεσήμανε, «διαθέτει μία υψηλού επιπέδου ερευνητική και καινοτόμο επιχειρηματική κοινότητα, η οποία συμβάλλει σημαντικά στον τομέα της βιοϊατρικής και της υγείας γενικότερα. Κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι». Όπως εξήγησε ο Επικεφαλής Επιστήμονας, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο διεξάγουν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα αιχμής στον κλάδο της υγείας, επενδύοντας στο τρίπτυχο της ιατρικής εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας με στόχο την παραγωγή καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Καταλήγοντας, ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος εξήρε τις διαχρονικές σχέσεις που συνδέουν την Κύπρο με την Ελλάδα σε πυλώνες καίριας σημασίας, αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τις δύο χώρες ενώ τόνισε πως «ενώνοντας τις δυνάμεις μας και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις συνέργειες θα αναδυθεί μία νέα εποχή».

 

 

 

Δειτε Επισης

Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση
Kaspersky: Αυξήθηκαν κατά 40% οι επιθέσεις phishing το 2023