Καινοτομία βασισμένη στα δεδομένα (data) των οργανισμών

*Του Βασίλη Τζανακάκη, Cyprus Territory Manager, Dell Technologies

Οι οικονομικές πιέσεις που επιδεινώνονται από την πανδημία, οδηγεί τους ηγέτες των Κυπριακών επιχειρήσεων να αγωνίζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Και σε αυτόν τον αγώνα δρόμου, ο CIO είναι αυτός που κατέχει το κλειδί. Αυτό συμβαίνει επειδή σήμερα, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ενός οργανισμού καθορίζεται άμεσα από το πόσο γρήγορα μετατρέπει τα δεδομένα στις ουσιαστικές εκείνες γνώσεις που οδηγούν τα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Το πεπρωμένο των εταιρειών τους βρίσκεται πλέον στα δεδομένα τους, ειδικά σε κλάδους που αποτελούν την «ατμομηχανή» της Κυπριακής οικονομίας, όπως ο τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός κλάδος, ο τουρισμός, το διαμετακομιστικό εμπόριο και ο κλάδος των υπηρεσιών στον δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι, μηδενός εξαιρουμένου, μέσα στο 2020 γνώρισαν απρόσμενες διαταράξεις και αλλαγές, με αποτέλεσμα να πρέπει άμεσα να βρουν λύσεις και νέες διεξόδους ανάπτυξης με εργαλείο την υψηλή τεχνολογία.

Αλλά υπάρχει μια μεγάλη και σημαντική πρόκληση: Στη λεγόμενη δεκαετία δεδομένων που διανύουμε, και όπου τα δεδομένα αναμένεται να φτάσουν τα  175ZB παγκοσμίως έως το 2025, στην πραγματικότητα αναλύεται λιγότερο από το 0,5% των παγκόσμιων δεδομένων. Υπάρχει ένα πλεόνασμα «σκοτεινών» δεδομένων, που δεν τυγχάνουν επεξεργασίας. Ενώ λοιπόν οι οργανισμοί συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα δεδομένα, αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβαίνει την ικανότητά τους να αξιοποιήσουν πραγματικά τις γνώσεις που θα μπορούσαν να προκύπτουν. Πάνω από το ένα τρίτο των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στο χώρο του ΙΤ θεωρούν την «προμήθεια, συλλογή και διαχείριση των δεδομένων καθώς αυτά αυξάνονται» ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τους, σύμφωνα με μια επίκαιρη μελέτη της Forrester.[1]

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιχειρήσεις κατανοούν ότι η πρόσβαση σε ποιοτικά δεδομένα είναι η σπίθα που θα οδηγήσει σε καλύτερη εμπειρία πελατών και επιχειρήσεων, ή στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων  των δεδομένων τους, για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σε κάθε κλάδο, οι αναδυόμενες τεχνολογίες διαταράσσουν και επανεφευρίσκουν τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αναμένουν να αλληλεπιδρούν, με τους καταναλωτές να απαιτούν ολοένα και πιο πλούσιες σε δεδομένα, εξατομικευμένες εμπειρίες.

 

Αυτές οι αλλαγές φέρνουν πολλές ευκαιρίες. Οι CIOs έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά projects και προτεραιότητες, αλλά και πολλά έργα να τίθενται σε αναμονή λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Επομένως, η επιλογή των κατάλληλων περιοχών όπου θα εστιαστούν και θα κινηθούν είναι κρίσιμης σημασίας. Οι επιχειρήσεις μπορούν πραγματικά να αγκαλιάσουν το ψηφιακό τους μέλλον, επιταχύνοντας τον κύκλο της καινοτομίας και δημιουργώντας ανταγωνιστική διαφοροποίηση, εάν επικεντρωθούν εκ νέου και δεσμευτούν να κατακτήσουν τρεις βασικές προκλήσεις.

 

  1. Διαχείριση δεδομένων: Σκοτεινή, κατανεμημένη και ποικιλόμορφη

Δυστυχώς, οι σημερινές προσεγγίσεις στη διαχείριση των δεδομένων είναι ανεπαρκώς εφοδιασμένες για να καλύψουν τις ανάγκες της εποχής των δεδομένων. Για παράδειγμα, οι CIOs πρέπει να διατηρούν τα σιλό δεδομένων αντί να τα εξαλείφουν καθώς απομακρυνόμαστε από τις κεντρικές στρατηγικές δεδομένων. Αυτό καθοδηγείται από όλο και πιο κατανεμημένα δεδομένα, όπως τεχνολογίες IoT που τροφοδοτούν υπολογιστικά συστήματα στο Edge. Κάθε δευτερόλεπτο, 127 νέες συσκευές IoT συνδέονται στο διαδίκτυο με την Gartner να προβλέπει ότι το 75% όλων των δεδομένων που δημιουργούνται από μια επιχείρηση θα δημιουργούνται και θα αποθηκεύονται στο Edge, μέχρι το 2025. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των τοποθεσιών Edge που παράγουν δεδομένα, οι κεντρικές στρατηγικές δεδομένων που μεταφέρουν κατανεμημένα δεδομένα στο cloud, απλά δεν θα είναι σε θέση να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις επεξεργασίας σε πραγματικό χρόνο.

 

Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία των δεδομένων που αποθηκεύονται, δεν χρησιμοποιείται ποτέ, απλώς συλλέγονται και αρχειοθετούνται μέσα σε αυτόν τον κατακλυσμό δεδομένων. Πρόκειται για «σκοτεινά» δεδομένα και η ραγδαία ανάπτυξή τους καταδεικνύει τον αγώνα για την αξιοποίηση της αξίας των δεδομένων, καθώς και τη διαχείρισή τους. Προσθέστε σε αυτό και τη νέα ζήτηση για δημιουργία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, η οποία θα αυξήσει τις απαιτήσεις διαχείρισης μέσα στα επόμενα 5 - 10 χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα της Forrester, αναλυτές προβλέπουν ότι μεταξύ του 2019 και του 2024, οι επιχειρήσεις θα τριπλασιάσουν τα μη δομημένα δεδομένα τους, που αποθηκεύονται ως αρχεία ή αντικείμενα. Έτσι, με τη χρήση δεδομένων να γίνεται πιο εξελιγμένη, το βάρος πέφτει πλέον για τα καλά στη διαχείριση των δεδομένων αυτών.

 

Αυτή η αυξανόμενη πολυπλοκότητα έχει επιπτώσεις στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και την ασφάλεια. Σε έναν ολοένα και πιο συνδεδεμένο κόσμο, με τις θέσεις των υπολογιστών στο Edge να πολλαπλασιάζονται, υπάρχει μια αυξημένη επιφάνεια για επίθεση - το οποίο έχουμε δει σίγουρα να τυγχάνει εκμετάλλευσης φέτος μέσω της πανδημίας, εξαιτίας της μετάβασης στην απομακρυσμένη εργασία. Αυτό καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ για τις επιχειρήσεις, να παραμείνουν πιστές στους κανονισμούς συμμόρφωσης, καθώς ο ρυθμός της αλλαγής επιταχύνεται.

Οι CIOs οφείλουν να ξανασκεφτούν και να μετασχηματίσουν τη διαχείριση των δεδομένων για τη νέα εποχή, αναλαμβάνοντας μερικές βασικές δράσεις. Πρώτον, τον «εκδημοκρατισμό» των επιχειρηματικών δεδομένων, έτσι ώστε οι ομάδες να μπορούν εύκολα να εντοπίζουν και να έχουν πρόσβαση στα υψηλής ποιότητας  δεδομένα. Δεύτερον, παρέχοντας στους μηχανικούς δεδομένων και στους επιστήμονες δεδομένων εύκολη πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζονται, μπορούν να αναμένουν την ανάλυση αυτών και την παραγωγή πολύτιμης επιχειρηματικής γνώσης και νέων ιδεών.

 

  1. Καλλιεργώντας την καινοτομία στο Edge

Η Gartner προβλέπει ότι έως το 2022, πάνω από το 50% των εταιρικών δεδομένων θα δημιουργούνται και θα υποβάλλονται σε επεξεργασία εκτός του κέντρου δεδομένων ή του cloud, όταν κατά το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν λιγότερο από 10%. Στο μέλλον, τα περισσότερα δεδομένα θα παράγονται πλέον στο Edge, για επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας μια νέα εποχή καινοτομίας, όπως δεν την έχουμε δει ποτέ. Τα έξυπνα οχήματα θα καταστούν αυτόνομα, η τηλεϊατρική θα άρει τα εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη και οι ψηφιακές πόλεις θα ενισχύσουν τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Καθώς το κέντρο βάρους των δεδομένων περιστρέφεται γρήγορα προς το Edge, οι οργανισμοί ζητούν από το ΙΤ να παρέχει όλο και περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες σε πραγματικό χρόνο, με ποιοτικές υπηρεσίες, σε κλάσμα του δευτερολέπτου και σε αποκεντρωμένες τοποθεσίες. Οι οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι δεν είναι πάντοτε πρακτικό να μεταφέρονται κατανεμημένα δεδομένα σε μια κεντρική υποδομή, σε ένα κέντρο δεδομένων ή στο public cloud, προκειμένου να επεξεργάζονται και να αναλύουν τα δεδομένα εγκαίρως. Αντίθετα, η μετακίνηση της υποδομής πιο κοντά σε τοποθεσίες Edge, όπου ακριβώς δημιουργούνται τα δεδομένα, είναι το επίπεδο που πρέπει να ληφθούν μέτρα. Αυτό εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο επίτευξης μιας νέας ασφαλούς προσέγγισης υποδομής και διαχείρισης δεδομένων σε όλο το εύρος (τοπικό Datacenter, πολλαπλούς Cloud providers και μεγάλο αριθμό τοποθεσιών Edge).

 

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μια ενιαία λύση, αλλά οι CIOs μπορούν να βρουν τρόπους για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Για παράδειγμα, η δημιουργία ενός ενιαίου λειτουργικού κόμβου από το βασικό και υβριδικό Cloud μέχρι το Edge και την σύνδεση με έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό συσκευών, θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ορθής διαχείρισης δεδομένων. Επιπλέον, διασφάλιση της διατήρησης ενός συνεκτικού περιβάλλοντος ανάπτυξης στο οποίο θα δημιουργούνται, εκτελούνται και θα ελέγχονται νέες  σύγχρονες εφαρμογές. Επίσης, η επένδυση σε ασφαλείς πλατφόρμες διαχείρισης υποδομών, εφαρμογών και απομακρυσμένων συσκευών, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραγωγή και η επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων.

 

  1. Ανθρώπινο δυναμικό: Βελτίωση της κουλτούρας και των ομάδων

Για να αξιοποιηθεί η πλήρης αξία των επιχειρηματικών δεδομένων, πρέπει να δοθεί χρόνος στην καινοτομία και τη δημιουργία εσόδων από δεδομένα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Gartner, μόνο το 22% του χρόνου των ομάδων διαχείρισης δεδομένων δαπανάται στην πραγματικότητα σε αυτούς τους τομείς.  Πρώτον, αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μια αλλαγή πλεύσης, μια αλλαγή στην εταιρική κουλτούρα, επαναφέροντας την αξία της καινοτομίας ως μιας κρίσιμης επιχειρηματικής λειτουργίας στην οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να καλλιεργηθεί.[2]

 

Αυτό φανερώνει επίσης το σημερινό πρόβλημα, με το μείγμα πολλών ομάδων και ατόμων που συχνά εργάζονται ξεχωριστά για την διαχείριση υποδομών, εφαρμογών και δεδομένων ενός οργανισμού,  αντιπροσωπεύοντας συχνά διαφορετικά μέρη ενός οργανισμού στον οποίο όμως θα έπρεπε να κυριαρχεί και να είναι κατανοητός σε όλους ο κοινός στόχος και το αποτέλεσμα. Μια διάσπαρτη προσέγγιση στις ομάδες δεδομένων καθιστά δύσκολη την παροχή μιας εστιασμένης και συντονισμένης προσέγγισης.

 

Το να προσλάβουμε περισσότερους επιστήμονες δεδομένων για να λύσουμε το πρόβλημά μας, δεν είναι η απάντηση. Οι επιστήμονες δεδομένων είναι υψηλής ειδίκευσης, και δεν είναι εύκολο να βρεθούν, επομένως αποτελούν σπάνιο και δαπανηρό πόρο στους περισσότερους οργανισμούς. Αυτό καθιστά την αποτελεσματική χρήση του χρόνου τους ακόμη πιο σημαντική και οι CIOs πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό διερωτώμενοι πόσος από αυτόν το χρόνο αυτών των επιστημόνων δαπανάται πραγματικά για την παροχή υψηλής αξίας για την εταιρεία σας, και πόσος σε άλλες ευθύνες και καθήκοντα που δεν φέρνουν πρακτικό αποτέλεσμα; 

 

Μόλις αντιμετωπιστούν αυτές οι τρεις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται επιτέλους στη θέση της εκκίνησης για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των αναδυόμενων τεχνολογιών και στις καταναλωτικές τάσεις. Με τη σωστή υποδομή, τη στρατηγική διαχείρισης δεδομένων και τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση, κάθε Κυπριακή επιχείρηση μπορεί να ευδοκιμήσει στην «εποχή των δεδομένων» - αλλά οι ιθύνοντες πρέπει να είναι ενωμένοι στην επιθυμία τους για καινοτομία, αν θέλουν να αποκαλύψουν την πραγματική αξία των δεδομένων τους. Και το ευτύχημα εδώ είναι, ότι ανεξαρτήτως της κλίμακας ή του μεγέθους τους, οι Κυπριακές επιχειρήσεις έχουν στο πλευρό τους την τεχνολογία.

 

Η Dell Technologies, μια πολυεθνική εταιρεία που όχι μόνο παρέχει αλλά πρωταγωνιστεί στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, διαθέτει ήδη τις τεχνολογίες συνολικά και σε όλο το φάσμα (Edge / End User Computing, Hyper-Converged Infrastructure for private / Hybrid cloud functionality στο Datacenter, ενιαία διαχείριση Multi-Cloud διασυνδέσεων) με καινοτόμες αξιόπιστες λύσεις για τον μετασχηματισμό των κέντρων δεδομένων και το πέρασμα των επιχειρήσεων στη νέα εποχή του Edge και του 5G, που κυριολεκτικά μεταμορφώνουν το τοπίο του σύγχρονου Επιχειρείν.

 

 

O Βασίλης Τζανακάκης αποτελεί στέλεχος της Dell Technologies από το 2005. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 26 ετών που δραστηριοποιείται στην αγορά πληροφορικής, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε μεγάλες εταιρίες του χώρου όπως και στην Dell Technologies, ενώ οι σπουδές του είναι πάνω στον τομέα των Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην διοίκηση και οργάνωση επιχειρήσεων (MBA).  

https://www.linkedin.com/in/vasilis-tzanakakis-08147b107/

Vasilis_Tzanakakis@dell.com

 

 

[1] Πηγή: Forrester Analytics Global Business Technographics® Έρευνα Δεδομένων και Ανάλυσης, 2019.

[2] Ανάλυση Έρευνας: Η Διαχείριση Δεδομένων αγωνίζεται για την εξισορρόπηση της καινοτομίας και του ελέγχου, Gartner, Μάρτιος 2020

Δειτε Επισης

Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One