Cyta: Μείωση κατά €5,9 εκατ. στο κόστος προσωπικού

Μείωση αποδοχές προσωπικού ύψους €5,9 εκατ. προβλέπεται στον προϋπολογισμό της Cyta για το 2021.

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις βουλευτών από που αναμένεται να προκύψει η εν λόγω μείωση στις αποδοχές προσωπικού, η Cyta σημείωσε πως:

α. Τα €2,7 εκατ. αφορούν καθαρή μείωση στους βασικούς μισθούς, τιμαριθμικό επίδομα και 13ο μισθό, που είναι το τελικό αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων όπως:

(i) η υπολογισθείσα εξοικονόμηση στους μισθούς από την εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης (σύμφωνα με τα δεδομένα που ήταν γνωστά κατά την ετοιμασία του Προϋπολογισμού 2021), και

(ii) η αύξηση λόγω ετήσιων προσαυξήσεων, προαγωγών, μικρού αριθμού προσλήψεων κλπ.

β. Τα €3,2 εκατ. αφορούν μείωση στο κόστος της κανονικής συνεισφοράς στο Ταμείο Συντάξεων λόγω της τελευταίας αναλογιστικής εκτίμησης στις 31.12.2019. Σελίδα 5/18

Αναφορικά με το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης και το όφελος που υπάρχει, η Cyta υπογράμμισε πως από το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης το όφελος που προκύπτει αφορά την εξοικονόμηση μισθών από την αποχώρηση υψηλόμισθου προσωπικού, κατά κύριο λόγο μεγάλης ηλικίας, σε συνδυασμό με την αριθμητικά πολύ μικρότερη ενίσχυση με νέο προσωπικό μικρότερης ηλικίας, με δεξιότητες και γνώσεις που συμβαδίζουν με τη ραγδαία, τεχνολογική κυρίως, εξέλιξη του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, πρόσθετε, καθιστούν παράλληλα το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης επωφελές και για το προσωπικό, λόγω του ύψους της αποζημίωσης που λαμβάνει σε σχέση με τις αναμενόμενες απολαβές του κατά το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει πριν την αφυπηρέτησή του. Μελλοντικά, όμως, αναμένεται ότι τα δεδομένα αυτά θα διαφοροποιηθούν, τείνοντας προς μικρότερο μέσο όρο ηλικίας προσωπικού με χαμηλότερο επίπεδο μισθών και ψηλότερο επίπεδο νέων δεξιοτήτων και γνώσεων, διαφοροποιώντας το αναμενόμενο αμοιβαίο όφελος που αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για ένα σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.

Δειτε Επισης

Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση
Kaspersky: Αυξήθηκαν κατά 40% οι επιθέσεις phishing το 2023