Δημήτρηs Νησιώτηs: Έτοιμοι να διαδραματίσουμε τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου των επιχειρήσεων

Είναι απολύτως φυσιολογικό οι εταιρείες να προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις που προέκυψαν και να προβλέψουν αυτές που μπορεί να μην έχουν εμφανιστεί ακόμη.  Αυτό αναφέρει ο Δημήτρης Νησιώτης CEO της NETU CONSULTANTS υπογραμμίζοντας πως αυτή τη φορά η ανάκαμψη θα γίνει σε συνδυασμό με την προσπάθεια αναβάθμισης των πλάνων επιχειρησιακής συνέχειας (business continuity) των επιχειρήσεων.

Με επιφυλάξεις το restart
Είναι αυτονόητο ότι κάθε επιχείρηση που επαναλειτουργεί κανονικά, μετά τις επιπλοκές που είχαμε λόγω της πανδημίας, το κάνει με αρκετές επιφυλάξεις, κυρίως όσον αφορά τον λειτουργικό τομέα, αλλά και τις επενδύσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2020.  Είναι απολύτως φυσιολογικό οι εταιρείες να προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις που προέκυψαν και να προβλέψουν αυτές που μπορεί να μην έχουν εμφανιστεί ακόμη.

Κινητικότητα στην αγορά
Τα πρώτα μηνύματα, πάντως, είναι θετικά. Μετά τη στασιμότητα που υπήρξε κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, παρατηρείται μια κινητικότητα στην αγορά. Επιχειρήσεις που δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις όσον αφορά την τεχνολογία, ενώ άλλες προγραμματίζουν τις επενδύσεις τους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Αισιόδοξα τα μηνύματα
Το ξεκάθαρο μήνυμα που λαμβάνουμε είναι ότι η προσπάθεια ανάκαμψης έχει ξεκινήσει και ότι με προσεκτικές κινήσεις και σωστή διαχείριση, η επιδίωξη των επιχειρήσεων είναι να κλείσει το 2020 με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, ευελπιστώντας ότι θα είναι τέτοιες οι εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, έτσι ώστε το 2021 να ξεκινήσει με καλύτερους οιωνούς.

Παίρνουμε, επίσης, το μήνυμα ότι αυτή τη φορά η ανάκαμψη θα γίνει σε συνδυασμό με την προσπάθεια αναβάθμισης των πλάνων επιχειρησιακής συνέχειας (business continuity) των επιχειρήσεων, καθώς και με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Συνεχίσαμε κανονικά
Οι τεχνολογικές υποδομές που διαθέτει η εταιρεία μας, σε συνδυασμό με τις διαδικασίες που ακολουθεί και τη φύση των εργασιών της, έδωσαν τη δυνατότητα στο προσωπικό μας να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά από το σπίτι του, χωρίς να παρατηρηθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία στις δραστηριότητες της εταιρείας.

Η αξιοποίηση συστημάτων τηλεδιάσκεψης και η απομακρυσμένη σύνδεση στα συστήματα των πελατών μας περιόρισαν σημαντικά την ανάγκη για επιτόπου επισκέψεις του προσωπικού μας στις εγκαταστάσεις των πελατών. Με αυτό τον τρόπο, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί από την Κυβέρνηση, η εταιρεία μας συνέχισε κανονικά και σε πλήρη έκταση τη λειτουργία της, εξυπηρετώντας απρόσκοπτα τους πελάτες της. Με την άρση των περιοριστικών μέτρων, η εταιρεία μας εφάρμοσε συγκεκριμένο πρωτόκολλο, σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, επιτυγχάνοντας τη σταδιακή επιστροφή του προσωπικού μας στον χώρο εργασίας του.

Φτιάξαμε σενάρια
Η εταιρεία μας, από την πρώτη στιγμή που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα της πανδημίας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει ετοιμάσει διάφορα σενάρια (what-if scenarios), έτσι ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε θέματα μπορεί να προκύψουν.

Κύριες προτεραιότητες μας είναι η διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας και της ρευστότητας της εταιρείας, η προφύλαξη της κερδοφορίας, καθώς και η προστασία της υγείας του προσωπικού μας.

Σε γενικές γραμμές η εταιρεία μας δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι οι εργασίες που εκτελούμε για τον δημόσιο τομέα, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών μας, δεν έχουν επηρεαστεί, αλλά και σε κάποια μέτρα που έχουμε εφαρμόσει.

Όλα είναι ρευστά
Η κατάσταση επί του παρόντος είναι διαχειρίσιμη και γι’ αυτό τον λόγο η στρατηγική και οι στόχοι της εταιρείας, όπως είχαν τεθεί στην αρχή του έτους, δεν έχουν επί της ουσίας αναπροσαρμοστεί.  Εφαρμόζουμε, όμως, μια συντηρητική πολιτική όσον αφορά τις δαπάνες.

Παρόλα αυτά όλα είναι ρευστά και εκτιμώ ότι δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη όλες οι επιπτώσεις. Επομένως, η πιο πάνω θετική για την εταιρεία εικόνα μπορεί να ανατραπεί.  Επίσης, ένα δεύτερο κύμα πανδημίας αναμένεται ότι θα φέρει επιπρόσθετες παρενέργειες στην οικονομία, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο η εταιρεία μας συνεχίζει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις εξελίξεις και οι προτεραιότητες, αυτή τη στιγμή, παραμένουν οι πιο πάνω αναφερόμενες, όπως αυτές είχαν τεθεί κατά την έναρξη της πανδημίας.

Εταίρος η τεχνολογία
Η κρίση και τα περιοριστικά μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν ώθησαν πολλές επιχειρήσεις στο να αντιληφθούν καλύτερα την αξία της τεχνολογίας και των μοντέρνων cloud συστημάτων πληροφορικής, κυρίως όσον αφορά την επιχειρησιακή συνέχεια και τις δυνατότητες που δίνουν για εκτέλεση λειτουργιών και πρόσβαση σε δεδομένα από οπουδήποτε, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο - υπολογιστή, tablet ή κινητό.

Θεωρούμε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν πάρει το κρίσιμο μήνυμα ότι το επιχειρείν σήμερα επιβάλλεται να έχει στρατηγικό εταίρο την τεχνολογία. Έχουν, επίσης, αντιληφθεί μέσα από την εμπειρία των συνεπειών της πανδημίας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εκ των ουκ άνευ και τον έχουν, πλέον, ανεβάσει ψηλά στις προτεραιότητες τους.

Ψηφιακή αρωγή
Γενικότερα, η κάθε κρίση αναγκάζει τους οργανισμούς να αναθεωρήσουν θέματα που άπτονται της αύξησης της παραγωγικότητας, της μείωσης του λειτουργικού κόστους, της επιχειρησιακής συνέχειας και της διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό. Η σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί το κυριότερο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.  Με βάση τα πιο πάνω, εκτιμούμε ότι η κρίση θα επιταχύνει τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού σε αρκετούς οργανισμούς, δημιουργώντας ευκαιρίες για την εταιρεία μας. Ως NetU είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας ως στρατηγικού εταίρου των κυπριακών επιχειρήσεων, στην προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού τους με εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις που θα τους αποφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Γεννιούνται ευκαιρίες
Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, η κρίση και τα περιοριστικά μέτρα ανέδειξαν πιο έντονα από κάθε άλλη φορά την ανάγκη για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους κυβερνητικούς οργανισμούς.

Η εταιρεία μας αποτελεί έναν από τους κυριότερους συνεργάτες της Κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά την προμήθεια λύσεων πληροφορικής και η πιο πάνω ανάγκη έχει ήδη φέρει αρκετές ευκαιρίες που σχετίζονται με τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών και διαδικτυακών συστημάτων.

Το στοίχημα της διαχείρισης
Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει τις κυπριακές επιχειρήσεις και ήρθε σε μια περίοδο ανάκαμψης της οικονομίας μετά τα γεγονότα του 2013. Η προσπάθεια επανεκκίνησης, ειδικά σε ορισμένους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο, παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη στις κυπριακές επιχειρήσεις και εκτιμώ ότι η προηγούμενη εμπειρία του 2013 τις έχει ωριμάσει όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων.

Η αξιολόγηση των κινδύνων θα πρέπει να είναι, πλέον, στην καθημερινότητα των κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς από τη διαχείριση αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πορεία και ο χρόνος ανάκαμψής τους. Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν και να διαχειριστούν σωστά την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να κλείσει το 2020 με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, και να μπορέσουν να ανακάμψουν το 2021.

Δειτε Επισης

Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση
Kaspersky: Αυξήθηκαν κατά 40% οι επιθέσεις phishing το 2023
Τι αλλάζει στο δημόσιο η συμφωνία οκτώ εκατ. του Υφυπουργείου Καινοτομίας με την Microsoft
Πέντε-έξι κέντρα δεδομένων που δεν πληρούν τα πρότυπα-Διαδικασίες για εξεύρεση των κατάλληλων χώρων
Η Huawei και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών βιωσιμότητας συζητούν για την πράσινη ανάπτυξη