H τεχνολογία ευδοκιμεί στην αναστάτωση

Τον Μάρτιο, σε μια πρωτοφανή ανατάραξη, εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον πλανήτη μεταφέρθηκαν σε περιβάλλον απομακρυσμένης εργασίας. Αρχικά, όλα αυτά έμοιαζαν με αμυντικές μανούβρες μέχρι να τελειώσουν οι εχθρικές επιχειρήσεις που ταρακούνησαν την ομαλότητα. Με τον καιρό, όμως, συνειδητοποιούμε ότι, αυτό το modus operandi είναι η νέα κανονικότητα τουλάχιστο για το εγγύς μέλλον.

Η αναστάτωση που βιώνουμε, υγειονομική, κοινωνική, λειτουργική και οικονομική, δεν ήταν ποτέ τόσο πολυδιάστατη, μεγαλύτερη και βαθύτερη από την τρέχουσα κρίση του Covid 19. Μέσα από τέτοιες αναστατώσεις, είναι που αναδύεται και ευδοκιμεί η τεχνολογία! Εξ ορισμού, η τεχνολογία, καταργεί τους παραδοσιακούς κανόνες και επαναπροσδιορίζει νέους. Διαχρονικά, η ψηφιοποίηση έχει μεταλλάξει και διαμορφώσει την ζωή μας, περισσότερο από ότι αντιλαμβανόμαστε.

Η τεχνολογία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την μάχη ενάντια στο Covid 19. Κατ' ακρίβεια, έχει καθοριστικό ρόλο στο να καταστεί δυνατή η κοινωνική και επιχειρηματική συνέχεια σε περιόδους πρωτόγνωρης και απρόβλεπτης κοινωνικής απόστασης και απομόνωσης. Φανταστείτε τη ζωή αυτές τις μέρες χωρίς ένα έξυπνο τηλέφωνο, το internet, εφαρμογές από Facebook και Instagram έως Zoom και Microsoft Teams, πύλες ειδήσεων, Netflix και YouTube, πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, αγορές από την Amazon και πολλά πολλά άλλα.

Η τεχνολογία, όμως, ηγείται και της αναζήτησης καινοτόμων λύσεων αντιμετώπισης του ιού. Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.) επιταχύνουν τη δοκιμή και την προσομοίωση των εμβολίων. Παραδοσιακοί ανταγωνιστές, όπως η Microsoft και η Google, συνεργάζονται για την εισαγωγή μοντέλων ανίχνευσης και πρόβλεψης ιών. Ομάδες της Formula 1 ενώνουν την τεχνογνωσία τους σε έναν διαφορετικό «αγώνα» δημιουργίας καινοτόμων αναπνευστήρων. Τα drone και τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για την παράδοση ειδών πρώτης και άμεσης ανάγκης σε απομακρυσμένες περιοχές και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Τα παραδείγματα ατέλειωτα.

Ο πλανήτης πέρασε από ένα ταχύρρυθμο μάθημα ψηφιακού μετασχηματισμού σε ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεδιασκέψεις, εξ αποστάσεως εργασία και μάθηση μέσα σε διάστημα μόλις 2 μηνών. Ενδεικτικό της προσαρμογής είναι και η αναφορά της Microsoft για 2,7 δις λεπτά τηλεδιάσκεψης στην πλατφόρμα Teams σε μία μόνο μέρα! Το Netflix πρόσθεσε 16 εκατ. νέους συνδρομητές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020! Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η επιχειρηματική κοινότητα κάλυψε ένα ψηφιακό χάσμα που, διαφορετικά, θα χρειαζόταν περισσότερα από 2 χρόνια υλοποίησης!

Αυτή η έξαρσης ψηφιακής δραστηριότητας καθιστά την τεχνολογίας ως έναν θεμελιώδη πυλώνα επιχειρησιακής ανθεκτικότητας και προσαρμογής στην νέα ψηφιακή οικονομία. Θα επιβιώσουν μόνο οι ευέλικτοι στην αλλαγή και προσαρμογή.

Η εντατική χρήση της τεχνολογίας, ωστόσο, αποτελεί και πρόκληση στην διατήρηση προσωπικών δεδομένων αλλά και την κυβερνοασφάλεια . Μια τέτοια μαζική αναστάτωση αποτελεί την τέλεια καταιγίδα για κυβερνοεπιθέσεις και απάτες.

Για τους χάκερ, διανύουμε ακμάζοντες εποχές που ονειρεύονταν χρόνια! Σε διάστημα ημερών, τα πάντα έχουν αποκεντρωθεί, οι χρήστες έχουν αναμείξει επικίνδυνα το προσωπικό και επιχειρηματικό τους περιβάλλον και οι εταιρείες αγωνίζονται να διαχειριστούν απομακρυσμένες λειτουργίες. Αυτό, εξ ορισμού, είναι το τέλειο σκηνικό για κακόβουλες ενέργειες.

Στην Demstar, εδώ και χρόνια, βοηθούμε τους πελάτες μας να υιοθετήσουν τεχνολογίες επιχειρησιακής βελτίωσης ενώ παράλληλα δημιουργούμε ασφαλιστικές δικλίδες ενάντια σε καθημερινές απειλές και προκλήσεις ή για εκείνη τη βροχερή μέρα!

Τώρα, λοιπόν, που διανύουμε μια καταιγίδα, μερικές απλές πρακτικές, με δόση κοινής λογικής, θα διασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την προστασία προσωπικών και εταιρικών δεδομένων. Παράγοντες όπως η χρήση ενός ασφαλούς δικτύου WiFi, η επαλήθευση της αυθεντικότητας άγνωστων emails, η χρήση επαγγελματικού χώρου αποθήκευσης cloud για ευαίσθητα επιχειρηματικά δεδομένα, η τακτική αλλαγή κωδικών πρόσβασης, είναι τα στοιχειώδη σε περιβάλλον απομακρυσμένης εργασίας. Τέτοια εποχή, ο πειρασμός των εύκολων επιλογών ή επιδερμικών λύσεων είναι αναβαθμισμένος αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ευαίσθητων δεδομένων με ολέθριες συνέπειες. Σε περιόδους που απειλείται η επιχειρησιακή μας συνέχεια, ξεχνούμε τα αυτονόητα.

Ξεκινήσαμε τη διαδικασία επαναφοράς σε μια νέα κανονικότητας. Ωστόσο, ο κόσμος που αφήσαμε τον Μάρτιο θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν στον οποίο προχωρούμε. Το επιχειρηματικό μοντέλο έχει πλέον μεταλλαχθεί. Όχι ως απάντηση στην κρίση, αλλά ως αποτέλεσμα της κρίσης. Πρακτικές, όπως η ευελιξία στο χώρο εργασίας και η ψηφιοποιήσει λειτουργιών της επιχείρησης θα είναι πλέον κοινές πρακτικές επιβίωσης και επιτάχυνσης της ψηφιακής ωριμότητας.

Δεν υπάρχει επιστροφή. Μόνο υιοθετώντας την τεχνολογία και ψηφιακών συστημάτων ως μέσω εξέλιξης, μετάλλαξης και προσαρμογής θα διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην νέα ψηφιακή οικονομία.

Η αναστάτωση είναι μια πρόκληση αλλά, παράλληλα, ζωτικό συστατικό της εξέλιξης.

Στέλιος Κολοκασίδης,
Chief Executive
Demstar Business Solutions

 

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»