ETEK: Η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας Δικτύων Επικοινωνιών «5G»

Το ΕΤΕΚ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προβληματισμό τη συζήτηση που διεξάγεται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας αναφορικά με την εισαγωγή των ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς 5G και τους τυχόν κίνδυνους που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία.

H Ευρωπαϊκή Ένωση με το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα "Στρατηγική 5G" έχει ήδη ξεκινήσει να καθοδηγεί τα κράτη μέλη προς την επίτευξη των αναπτυξιακών ορόσημων του 5G, δηλαδή μέχρι το 2020 να ξεκινήσει η εμπορική χρήση δικτύου 5G σε μία επιλεγμένη πόλη σε κάθε χώρα-μέλος και τέλος, μέχρι το 2025, να έχουμε πλήρως λειτουργικό δίκτυο 5G που θα καλύπτει όλες τις αστικές περιοχές και τις μεγάλες χερσαίες αρτηρίες των μεταφορών.

Θεωρούμε ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να παραμείνει ουραγός σε τεχνολογίες αιχμής οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν με επαναστατικό τρόπο όχι μόνον τον τομέα της ψυχαγωγίας και της οικονομίας, αλλά και τους τομείς της ιατρικής/υγείας, των μεταφορών και της βιομηχανίας. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις επιπτώσεις από την εισαγωγή της τεχνολογίας 5G στη δημόσια υγεία. Οι ανησυχίες όμως αυτές  θα πρέπει να τύχουν ενδελεχούς ελέγχου με επιστημονικά κριτήρια βασισμένα σε επιστημονικές μελέτες και τις θέσεις διεθνών οργανισμών όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία (ICNIRP), κλπ.

Επιπρόσθετα καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τους μελλοντικούς πάροχους των ασύρματων αυτών δικτύων στον τόπο μας, όπως συνεργαστούν μεταξύ τους πέραν από οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες με στόχο τη μετάβαση μας στο δίκτυο 5G έχοντας πρώτιστο μέλημα τους τη δημόσια υγεία.

 

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση