Μεγαλώνει η αγορά του ICT στην Κύπρο

Σημαντική αύξηση κατέγραψε την περσινή χρονιά η κυπριακή αγορά του ICT, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι τηλεπικοινωνίες, ενώ οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, της κυβέρνησης και ο τραπεζικός τομέας ξοδεύουν τα περισσότερα για υπηρεσίες πληροφορικής.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες για ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και ανθεκτικής τηλεπικοινωνιακής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, καθώς και θέσπιση εθνικού προγράμματος ευρυζωνικότητας με επιχορηγήσεις σε συγκεκριμένα έργα και κατανομή των αδειών για τη δοκιμή και την έναρξη των υπηρεσιών δικτύου 5G.

Διαβάστε ακόμα: Αυτές είναι οι αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων

Διαβάστε ακόμα: Χ. Αναγιωτός: «Success stories» ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο

Διαβάστε ακόμα: ASOS: Θα χρεώνονται οι επιστροφές προϊόντων

Αυτά προκύπτουν από τη μελέτη για την Κυπριακή Αγορά των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που πραγματοποιήθηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society –CCS).

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η κυπριακή αγορά ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών ανήλθε στα €659,39 εκατ. το 2018, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με το 2017.
 

 

Από την άλλη, η αύξηση στην αγορά πληροφορικής (IT), εξαιρουμένων των τηλεπικοινωνιών κατέγραψε διπλάσια αύξηση που φτάνει το 6,5% σε ετήσια βάση, με την αξία του τομέα να αποτιμάται στα €210,05 εκατ.

Πόσα ξοδεύουν οι επιχειρήσεις για υπηρεσίες πληροφορικής
Οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής ανήλθαν το 2018 στα €100,33 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 9,0% σε σχέση με το 2017.

Ο τομέας της συνδυασμένης χρηματοδότησης (χρηματοπιστωτικός τομέας) κατέλαβε τη μερίδα του λέοντος με €30,60 εκατ. ή ποσοστό 30,5%, οι  τηλεπικοινωνίες και τα media έπονται με €23,12 εκατ. ή ποσοστό 23%, ενώ η κυβέρνηση κατατάσσεται τρίτη με δαπάνες ύψους €22,68 ή ποσοστό 22,6% των συνολικών δαπανών για πληροφορική.
 

 

Στους επιμέρους τομείς, τηλεπικοινωνίες, κεντρική κυβέρνηση και τράπεζες είναι οι τομείς με τις μεγαλύτερες δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής το 2018. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης έφτασαν τα €22,39 εκατ. καταλαμβάνοντας το 22,3% των συνολικών δαπανών για υπηρεσίες πληροφορικής, ακολουθούμενες από τις δαπάνες του τραπεζικού τομέα, ο οποίος κατέλαβε το 21,9% με €21,94 εκατ.  Στην τρίτη θέση κατατάσσονται οι δαπάνες πληροφορικής του τομέα των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες έφτασαν τα €21,19 εκατ. καταλαμβάνοντας το 21,1%. Πιο κάτω βρίσκονται οι δαπάνες των επενδυτικών υπηρεσιών με €5,89 εκατ., του εμπορίου με €5,54 εκατ. και της εκπαίδευσης με €4,36 εκατ.

Στην αντίπερα όχθη, πιο χαμηλά είναι τα ποσά που επενδύουν για υπηρεσίες πληροφορικής τομείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, κατασκευές και μεταφορές.

Πού θα επενδύσουν οι εταιρείες
Εξάλλου, σχεδόν το ήμισυ των κυπριακών εταιρειών αναμένουν αυξήσεις στις δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής, ενώ το 40% θα κρατήσουν τις επενδύσεις τους στα σημερινά επίπεδα. Οι εταιρείες επενδύουν ως επί το πλείστον στην ασφάλεια, η οποία θεωρείται επίσης ως η κύρια εσωτερική πρόκληση.

Πιο αναλυτικά, το 44,1% θα επενδύσουν το 2019 στη διαχείριση πελατειακών σχέσεων, ενώ τέσσερις στις δέκα θα επενδύσουν στον τομέα της ασφάλειας.
 

 

Περίπου μία στις τέσσερις δηλώνουν ότι θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της επιχειρηματικής ευφυίας, ενώ το 22,1% στη διαχείριση περιεχομένου και εγγράφων.

Στο cloud computing επενδύουν το 21,8% των επιχειρήσεων, ενώ το outsourcing αποτελεί επενδυτική προτεραιότητα για το 20,9%.

Οφέλη από τις εξελίξεις στην οικονομία
Σύμφωνα με τη μελέτη, όπως και στους άλλους κλάδους της κυπριακής οικονομίας, η αγορά ΤΠΕ στην Κύπρο συνεχίζει να επωφελείται από μια καλύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να ξεπερνά το 4% σε κάθε ένα από τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρόλο που αυτός ο ρυθμός αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά την επόμενη τριετία, εντούτοις βάσει των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανάπτυξη θα φτάσει περίπου το «υγιές» 3%. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανεργία είναι παρομοίως θετικές, με τον πρώτο να παραμείνει περίπου στο 1% και τη δεύτερη να μειώνεται κάτω από το 6% το 2020, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση της Κύπρου και της ευρύτερης ΕΕ από την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο ρόλος του κράτους
Όπως σημειώνεται στη μελέτη, αυτές οι θετικές εξελίξεις θα απαιτήσουν τον ενεργό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η κυπριακή κυβέρνηση, με την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και ανθεκτικής τηλεπικοινωνιακής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών και ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων, αλλά και υποστηρικτικές δράσεις, όπως η θέσπιση εθνικού προγράμματος ευρυζωνικότητας με επιχορηγήσεις για συγκεκριμένα έργα και κατανομή των αδειών για τη δοκιμή και την έναρξη της παροχής υπηρεσιών για δίκτυο 5G.

Επιπλέον, την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται να επενδύσει στον τομέα των ΤΠΕ, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής και του software αυξάνεται σταθερά. Πολλές κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής έχουν δημιουργήσει περιφερειακά γραφεία στην Κύπρο, με στόχο την πρόσβαση σε εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Δειτε Επισης

Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση
Kaspersky: Αυξήθηκαν κατά 40% οι επιθέσεις phishing το 2023