CYTA: Βάζει μπρος για το πιλοτικό δίκτυο 5G στην Κύπρο

Το νέο πιλοτικό δίκτυο 5G παρουσίασε η Cyta την Πέμπτη 30 Μάιου στα κεντρικά της γραφεία στη Λευκωσία. 
 
Το νέο δίκτυο είναι ένα σημαντικό μέρος των έργων υποδομής ευρυζωνικής πρόσβασης υψηλών ταχυτήτων που υλοποιεί η Cyta και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου και την καθιέρωση της ως ενός ισχυρού διεθνούς τηλεπικοινωνιακού κόμβου.
 
Η Cyta έχει εξασφαλίσει σχετικές άδειες για σκοπούς δοκιμών του δικτύου 5G, αποσκοπώντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία πριν το διαθέσει στο κοινό. Αξιοποιώντας τον υφιστάμενο εξοπλισμό και τις υποδομές του δικτύου 4G, οι εσωτερικές δοκιμές γίνονται στους σταθμούς της Λευκωσίας και Λεμεσού. O Χρύσης Φοινιώτης, Ανώτερος Διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικής στη CYTA, μιλώντας στη παρουσίαση, ανάφερε πως χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές το οικολογικό αποτύπωμα του νέου δίκτυού θα είναι μηδαμινό.
 
Με την ταχύτητα να είναι το σημείο αναφοράς για την απόδοση του ασύρματου δικτύου, το 5G μπορεί να φτάσει ταχύτητες μέχρι και 10 Gbit/s. Για να γίνουν πιο κατανοητές η τεράστιες διαφορές στις ταχύτητες, με 4G δίκτυο η λήψη μια ταινίας HD χρειάζεται περίπου 13 λεπτά, ενώ ένα smartphone ή υπολογιστής με δυνατότητες 5G θα χρειαστεί, στη καλύτερη περίπτωση, περίπου 4 δευτερόλεπτα. Πέραν από τις υψηλές ταχύτητες, το νέο δίκτυο προσφέρει ευελιξία, αξιοπιστία και αυξημένη χωρητικότητα συνδεδεμένων συσκευών που θα φτάνουν το ένα εκατομμύριο ανά τετραγωνικό μέτρο. 
 
Ο όρος απόκριση, αναφέρει ο κ. Φοινώτης, αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται μια μεμονωμένη ενέργεια ενός χρήστη σε μια συσκευή να ενεργοποίηση μια αντίδραση. Οι τεχνολογικές καινοτομίες, όπως τα αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα και η ψηφιακή ιατρική, είναι παραδείγματα για το πόσο σημαντική είναι η γρήγορη απόκριση. Το 5G επιτρέπει την ανάλυση δεδομένων με απόκριση μόλις ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, με το χρήστη να βιώνει την αντίδραση σε πραγματικό χρόνο. Το virtual reality και το cloud gaming, που ήδη υπάρχουν και είναι σε χρήση, επωφελούνται επίσης από τη γρήγορη απόκριση του 5G.
 
Οι υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και η αξιοπιστία στην απόκριση είναι οι βάσεις στις  οποίες  θα χτιστούν οι έξυπνες πόλεις και είναι καίριες για την μεταφορά των κινητών συσκευών στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Όπως σημείωσε η Ρένα Ρουβιθά Πάνου, Πρόεδρος της Cyta, το δίκτυο 5G αποτελεί τη φυσική εξέλιξη της υφιστάμενης τεχνολογίας. 
 
Η Cyta θα είναι έτοιμη να διαθέσει άμεσα το νέο δίκτυο, ανάλογα με την έγκριση των αδειών για το φάσμα συχνοτήτων που θα καλύπτει από την αρμόδια αρχή. 
 

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση