Κινέζικη κατασκοπία μέσω κυπριακού ΥΠΕΞ;

Έρευνες πραγματοποιεί η ΕΕ σχετικά με μια τεράστια κυβερνοεπίθεση σε «διπλωματικά καλώδια» της, από μια κινεζική ομάδα, αναβιώνοντας έτσι τους φόβους για τα τρωτά σημεία στα συστήματα δεδομένων των 28 χωρών-μελών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, oι χάκερ που συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας χρησιμοποίησαν το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ως σημείο εισόδου για να διενεργήσουν κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο για αρκετά χρόνια σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας που προέβη στις σχετικές αποκαλύψεις.

Οι σχετικές αποκαλύψεις προκαλούν αμηχανία στην ΕΕ, ιδιαίτερα σε μια εποχή αυξημένων ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα ομάδων που συνδέονται με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις να εκμεταλλευτούν αδύναμους δεσμούς στα πληροφοριακά και οικονομικά δίκτυα.

Η γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ δήλωσε ότι "διερευνά ενεργά" τους ισχυρισμούς για "πιθανή διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών". "Η Γραμματεία του Συμβουλίου θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πληροφορικής της," πρόσθεσε.

Σε μια εκστρατεία το 2015, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε περισσότερες από εκατό οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών Coreu της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση που θα δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Area 1 Security.

Η Area 1 ανέφερε ότι οι χάκερ είχαν αρχικά πρόσβαση στο σύστημα χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές ηλεκτρονικού "ψαρέματος", στέλνοντας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με κακόβουλο σύνδεσμο ή συνημμένο σε άτομα του Υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών