Ν. Αναστασιάδης: Έμφαση στην ψηφιακή στρατηγική

Εξελικτική είναι πορεία της Κύπρου στη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, καθώς από την αρχή τέθηκε προτεραιότητα η ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα, όπως εξήγησε ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Digital Cyprus Conference που διοργανώνουν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, τη Cyta, και τη Logicom και συντονίζει η IMH.

Σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο τομέα όπως είναι αυτός των τεχνολογιών, αναφέρθηκε σε σειρά έργων τα οποία έχουν προχωρήσει στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας μας, όπως οι δράσεις εκσυγχρονισμού συστημάτων στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης όπως το σύστημα υγείας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων, τη δημιουργία Συμβουλίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης, επεσήμανε, πως είναι υπό εξέλιξη 28 έργα για τη ψηφιακή ανάπτυξη συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ ευρώ. Ο πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί προς πέραν από τα έργα δίνεται έμφαση στη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής και πρόσβασης στα ωφελήματα των τεχνολογιών προς όλους με την ενδυνάμωση ψηφιακών τους δεξιοτήτων, ενώ διενεργούνται ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα απομακρυσμένων, ευάλωτων ομάδων και τρίτης ηλικίας, αύξηση της απασχόλησης στον τομέα και επιχορήγηση της πιστοποίησης ECDL.

Όπως εξήγησε η θετική πορεία που ήδη καταγράφεται είναι ενθαρρυντική για το μέλλον, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη για περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών για την ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε, πως προωθείται ένας νέος συνεκτικός ψηφιακός σχεδιασμός με στόχο την υπόδειξη των αδυναμιών που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, όπου με τις όποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσει γρηγορότερα η ψηφιακή ανάπτυξη της Κύπρου.

Πρόθεσή μας, ανέφερε, είναι σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα η δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Έρευνας. Ταυτόχρονα αποδεκτή έγινε η πρόταση από ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, στο πλαίσιο του συνεδρίου για δημιουργία Υφυπουργείου Ψηφιακής στρατηγικής με οριζόντιες εξουσίες για έρευνα και ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού.
 

 

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»