«Ραδιοτηλεοπτικό πεδίο: τάσεις, προκλήσεις και ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών»

Πολυθεματική ημερίδα με τίτλο «Ραδιοτηλεοπτικό πεδίο: τάσεις, προκλήσεις και ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών» συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδος.

Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Αρχής, κ. Ρόνα Κασάπη, αναφέρθηκε στην μακρόχρονη συμπόρευση, επικοινωνία και συνεργασία των δύο Ρυθμιστικών Αρχών Κύπρου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα ενισχύθηκε με νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, ημερίδων (όπως η συγκεκριμένη) και επιμορφωτικών σεμιναρίων, καθώς και πρόνοιες που στοχεύουν στην προώθηση και βελτίωση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων που ασκούν στο τομέα των υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων. Οι τεράστιες και σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που παρατηρούνται στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε επιβάλλουν τις συνεργασίες, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας καθώς επίσης και την επικοινωνία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ραδιοτηλεόρασης, σημείωσε η κ. Κασάπη, ενώ οι εν λόγω πρακτικές παροτρύνονται και από την ίδια την Κοινοτική Οδηγία, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία των υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων. Επιπλέον, όπως τόνισε η Πρόεδρος της η Αρχής, η συνεργασία μεταξύ της ΑΡΚ και του ΕΣΡ, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς παρατηρείται μια αυξητική τάση στις συνεργασίες μεταξύ κυπριακών και ελλαδικών τηλεοπτικών οργανισμών, στις τηλεοπτικές συμπαραγωγές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, καθώς επίσης και στην αναμετάδοση προγραμμάτων ελλαδικών τηλεοπτικών οργανισμών στην Κύπρο, στα πλαίσια της σύμβασης της διασυνοριακής τηλεόρασης. 

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του ιδίου και των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην Κύπρο, το «νησί της καρδιάς μας» όπως είπε, τόνισε τη σημασία και την επικαιρότητα του ρόλου των ρυθμιστικών αρχών στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πεδίο. Αναλύοντας τον ρόλο αυτό, ο κ. Κουτρομάνος σημείωσε την ανάγκη οι ρυθμιστικές αρχές να συζητούν και να εργάζονται καλόπιστα και δημιουργικά με όλους, κατά το δίκαιο, εμπλεκόμενους στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό τοπίο και να έχουν ως γνώμονα της δράσης τους σε κάθε περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες την αιτία για την οποία θεσπίστηκαν και για την οποία υπάρχουν.   

Στο α΄ μέρος των παρουσιάσεων / παρεμβάσεων ο Δικηγόρος και Ειδικός Επιστήμονας του ΕΣΡ, κ. Αλέξανδρος Οικονόμου μίλησε για τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών οργανισμών, ενώ η Δρ Σοφία Ιορδανίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια του Ανοικτού Παν/μίου και Πρόεδρος του Advanced Media Institute παρουσίασε την εικόνα της δημοσιογραφίας στο νέο οικονομικό μοντέλο της κρίσης, θέτοντας επί τάπητος επτά προτάσεις/εισηγήσεις για ποιοτική δημοσιογραφία, που να προάγει τη διαφάνεια, τον πλουραλισμό και την αντικειμενικότητα. Ο Δρ Γιώργος Πλειός, Πρόεδρος του Τμ. Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας ανέπτυξε με πολλά ενδιαφέροντα παραδείγματα το πολύ επίκαιρο θέμα των Fake news: τι είναι, που οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται, τονίζοντας ότι η ψευδής είδηση κάποιου, είναι η αλήθεια κάποιου και ότι οι ψευδείς ειδήσεις βασίζονται σε μια τριπλή σχέση μεταξύ περιεχομένου – πραγματικότητας – κοινού (κοινωνικών ομάδων) και επειδή είναι σχέση μεταξύ σχέσεων είναι πολύ ισχυρή. Εκ μέρους της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο Πρόεδρός της και Επίκ. Καθηγητής του Παν/μίου Λευκωσίας, Δρ Γιώργος Παυλίδης στη δική του παρέμβαση / παρουσίαση αναφέρθηκε στην αποτυχία, όπως είπε, της δημοσιογραφικής οικογένειας να πείσει τα μέλη της να υιοθετήσουν και να ακολουθήσουν αυτόβουλα, συνειδητά κι ελεύθερα τον Κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σημειώνοντας ότι παρόλον ότι η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας θα επιμείνει στην αυτορρύθμιση, εντούτοις θα υπάρχει ξεχωριστό σώμα εντός της ΕΔΔ, στο οποίο θα παραπέμπονται για επιβολή διοικητικού προστίμου, όσοι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ κατά συρροή και κατ´ επανάληψη παραβιάζουν τον κώδικα.

Στο β΄ μέρος των παρουσιάσεων / παρεμβάσεων, ο Δρ Κωνσταντίνος Κασσιανίδης, Δ/ντης Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών της Hellas Sat Consortium Ltd έκανε μια ιστορική αναδρομή στην τηλεόραση και τις δορυφορικές επικοινωνίες, επεξηγώντας τον καταλυτικό ρόλο, τις εφαρμογές και τα πλεονεκτήματα των δορυφόρων στο φάσμα της ραδιοτηλεόρασης. Ακολούθως, ο Δικηγόρος και πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Γεώργιος Εμμ. Στεφανάκης επικαλούμενος τους στίχους του Ελύτη στο «Άξιον Εστί», μίλησε για τη σημασία της ελληνικής γλώσσας κατά τη σημερινή «περίοδο κοινωνικής αποσύνθεσης, κυνισμού και γενικευμένου αμοραλισμού». «Το πρόστιμο από το ΕΣΡ, η παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, η ποινική δίωξη δε λύνει το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Στεφανάκης. «Θέλει δουλειά» σημείωσε «χρόνο, πολιτική ηγεσία με καθαρό λόγο, ήθος και ανιδιοτέλεια». Ακολούθως, ο Δρ. Χρύσανθος Χρυσάνθου, Δημοσιογράφος και Διδάκτωρ του Τμ. Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παν/μίου Κύπρου, ανέλυσε το ρευστό και άκρως ολισθηρό, όπως το χαρακτήρισε, πεδίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με κύριο χαρακτηριστικό τη μετατόπιση της ενημέρωσης από τα συμβατικά, παραδοσιακά ΜΜΕ στα νέα μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, η Θεοδώρα Παπαδάκη, Δικηγόρος και Ειδικός Επιστήμονας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του ΕΣΡ σχετικά με το σεξισμό, σε συνδυασμό με την προστασία των ανηλίκων. 

Συντονιστές ήταν στο α’ μέρος της ημερίδας ο Δρ Φιλήμων Μπαντιμαρούδης, Αναπλ. Καθηγητής του Παν/μίου Κύπρου και Συντονιστής του Προπτυχιακού Προγράμματος Δημοσιογραφίας, ενώ στο β’ μέρος ο Δρ Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Αντιπρύτανης Έρευνας του Παν/μίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Ελένη Μαύρου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Ανδρέας Αγγελίδης, Διευθυντές Τμημάτων, εκπρόσωποι τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών οργανισμών, καθώς και φοιτητές σπουδών επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης.   

Οι ομιλίες, καθώς και οι παρουσιάσεις / παρεμβάσεις στην ημερίδα, βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο της Αρχής http://www.crta.org.cy/default.asp?id=1

Δειτε Επισης

Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης