Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις ηλεκτρονικές απάτες

Με μια πολυήμερη καμπάνια, έπειτα από πρωτοβουλία και συνεργασία της Europol με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΤΟ), το κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη θα ενημερωθεί για τους κινδύνους που κρύβουν ηλεκτρονικές απάτες, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και sms, email ή και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι συγκεκριμένες απάτες περιγράφονται διεθνώς με τον αγγλικό όρο: Cyber Scams.

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία η οποία μεταφέρεται στην Κύπρο από τον Σύνδεσμο Τραπεζών και την Αστυνομία Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, ημέρες κατά τις οποίες θα γίνουν ανακοινώσεις και θα διοχετευθεί χρήσιμο, ενημερωτικό υλικό για τις εν λόγω απάτες. 

Πρόκειται μάλιστα, για πολύ συνηθισμένες απάτες που χρησιμοποιούν κοινές πρακτικές, οι οποίες φτάνουν σχεδόν σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου ή των δικτύων τηλεφωνίας και χωρίζονται σε εφτά βασικές κατηγορίες: 

1.    Απάτη του CEO / Απάτη με το εταιρικό email
2.    Απάτη μέσω τιμολογίων και λοιπών παραστατικών
3.    Phishing, smishing και vishing (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου / email, γραπτών μηνυμάτων sms και τηλεφωνικών κλήσεων)
4.    Απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών 
5.    Κλοπή προσωπικών δεδομένων 
6.    Απάτη μέσω διαδικτυακών ραντεβού 
7.    Απάτες σχετιζόμενες με επενδύσεις

Λεπτομέρειες για κάθε μια από τις πιο πάνω πρακτικές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Τραπεζών, ο οποίος έχει ετοιμάσει ειδική κατηγορία στην ιστοσελίδα του, ενώ παράλληλα με τη χρήση των social media καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα παρουσιάζεται πληροφοριακό υλικό. Το αναλυτικό υλικό για κάθε μία από τις πιο πάνω κατηγορίες μπορείτε να βρείτε πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://acb.com.cy/joint-cyber-scams-awareness-campaign-europol-ebf/?lang=el 

Αντίστοιχο υλικό στα ελληνικά θα προβάλλεται και από την Αστυνομία Κύπρου και τα ηλεκτρονικά κανάλια επικοινωνίας της. Την ίδια ώρα αναφέρεται ότι η Αστυνομία Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τραπεζών βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση, προκειμένου η προωθητική εκστρατεία να εφαρμοστεί με επιτυχία και στην Κύπρο. Απώτερος σκοπός είναι το κοινό να ενημερωθεί σε βάθος, αλλά και να γίνει πιο υποψιασμένο σε σχέση με λήψη μηνυμάτων για εντολές πληρωμών ή άλλων συναλλαγών και για προσφορές που αφορούν προϊόντα ή κάποια θέση εργασίας. 

Σημειώνεται ότι η εκστρατεία θα υλοποιηθεί στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, σε πέντε κράτη μη μέλη της ΕΕ, από 24 τοπικούς συνδέσμους τραπεζών, τραπεζικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς που πολεμούν τις ηλεκτρονικές απάτες. Μάλιστα, η Europol έχει φροντίσει ούτως ώστε το υλικό της καμπάνιας να μεταφραστεί σε συνολικά 27 γλώσσες. 

Καταληκτικά αναφέρεται ότι η καμπάνια θα «τρέξει» έντονα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χρήση του hashtag #CyberScams, με στόχο τα μηνύματα της εκστρατείας να φτάσουν στον περισσότερο δυνατό κόσμο, αφού πρόκειται για απάτες που μπορεί να στοχεύσουν οποιοδήποτε χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ή έστω το τηλέφωνό του. 

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»