Cyta: Ωφελήματα, Ταμείο Συντάξεων και Cytavision στο στόχαστρο Ελεγκτή

Ωφελήματα προσωπικού ύψους €8,74 εκατ. (εισφορά στο Σωματείο Ταμείου Ευημερίας, βοηθήματα και χορηγίες, ομαδική ασφάλεια ζωής, Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, κ.λπ.) για τα οποία, κατά την άποψη της Eλεγκτικής Υπηρεσίας, δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, αλλά οι υπάλληλοι της, ώστε σταδιακά να υπάρξει εξομάλυνση των ωφελημάτων όλων των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εντοπίζει, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του για τη Cyta.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται στις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις σε υπαλλήλους της Αρχής, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στην πρακτική που ισχύει στην δημόσια υπηρεσία.

Ταμείο Συντάξεων
Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι υπάρχουν ενδειξεις «για επιλεκτική αναζήτηση ευθυνών σε σχέση με την πρόκληση οικονομικής ζημιάς ύψους περίπου €200 εκατ. στο Ταμείο Συντάξεων».

Σε αυτό το πλαίσιο προχωρά σε σύσταση για πλήρη λογοδοσία όσων με τις πράξεις ή παραλείψεις τους ζημίωσαν το Ταμείο.

Cyta Hellas
Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται επίσης στην οικονομική στήριξη της ζημιογόνας θυγατρικής εταιρείας Cyta Hellas AE από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών και τον όμιλο εταιρειών της με συνολικό ποσό πέραν των €224 εκατ., καθώς επίσης την απομείωση της αξίας της επένδυσης κατά €133,3 εκατ.

Σύσταση της Υπηρεσίας είναι η διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητο φορέα «για το κατά πόσο οι εκάστοτε εμπλεκόμενοι στη διαχείριση της εταιρείας ενήργησαν με γνώμονα το συμφέρον της CytaHellas και κατ’ επέκταση της Αρχής, και κατά πόσο, έχοντας πλήρη εικόνα των γεγονότων/στοιχείων που όφειλαν να γνωρίζουν εκ της θέσεώς τους, λάμβαναν τις σωστές αποφάσεις τη δεδομένη στιγμή και, ανάλογα, να αποδοθούν ευθύνες όπου προκύπτουν». 

Παράλληλα, η Υπηρεσία συστήνει όπως διασφαλιστεί πλήρως η λογοδοσία όλων όσων με τις πράξεις ή παραλείψεις τους ζήμιωσαν την Αρχή.

Cytavision 
Όσον αφορά την τηλεοποτική πλατφόρμα Cytavision, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει σημαντική αύξηση του ελλείμματος, κάνοντας σύσταση για σαφή καθορισμό του στρατηγικού προσανατολισμού της Αρχής όσον αφορά στην Υπηρεσία. 

Παράλληλα, συστήνει την επίδειξη της απαραίτητης γνώσης και σύνεσης σε σχέση με την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζει, διαπραγμάτευση για συνεργασία με ανταγωνιστές παρόχους για την προβολή των αγώνων ποδοσφαίρου από την Υπηρεσία Cytavision.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Ελεγκτής συστήνει όπως μελετηθεί και καθοριστεί με σαφήνεια ο στρατηγικός προσανατολισμός της Αρχής όσον αφορά στην Υπηρεσία Cytavision από το Συμβούλιο, με βάση τις αρχές που καθορίζει το Συμβούλιο και τα αποτελέσματα των μελετών που έχει στη διάθεση του, και καθοριστεί η διαδικασία της αποτελεσματικής παρακολούθησης της υλοποίησης της στρατηγικής και της επίτευξης των στρατηγικών στόχων από το Συμβούλιο. 

Συστήνει επίσης όπως «οι όποιες επενδύσεις και διαπραγματεύσεις γίνονται να απορρέουν από την πιο πάνω στρατηγική μετά την έγκριση της από το Συμβούλιο, αλλά και όπως σχεδιαστεί λεπτομερής διαδικασία διαπραγμάτευσης για απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων και έγκρισης συμβολαίων προς αποφυγή αμφισβητήσεων και καλύτερο έλεγχο από το Συμβούλιο». 

Εισηγείται επιπλέον να τεθούν ενδεχομένως χρηματικά περιθώρια (μέχρι ενός ποσού) από το Συμβούλιο όσον αφορά στα ποσά των διαπραγματεύσεων με βάση κριτήρια όπως κατηγορία, αριθμός φιλάθλων κ.λπ.

Όσον αφορά στη λήψη απόφασης σχετικά με τη συνεργασία με άλλους παρόχους, η Ελεγκτική Υπηρεσία «θεωρεί απαράδεκτη ακόμη και τη συζήτηση τέτοιων ενδεχόμενων, αφού τέτοια σενάρια αντιστρατεύονται τη λογική της ύπαρξης υγιούς ανταγωνισμού και το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών».

Όπως επισημαίνει ο Ελεγκτής, «το ενδεχόμενο επένδυσης του Ταμείου Συντάξεως της Αρχής σε ανταγωνιστική εταιρεία το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι η κατασπατάληση €135 εκατ. του Ταμείου Συντάξεως την περίοδο 2009-2013 σε επενδύσεις και η φυλάκιση των ενόχων για μία εκ των επενδύσεων αυτών δεν ήταν όπως φαίνεται αρκετά για παραδειγματισμό».

Εξάλλου, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει «μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης για αντικατάσταση της υφιστάμενης πλατφόρμας της Cytavision, η οποία λήφθηκε τον Οκτώβριο 2014 από το Συμβούλιο Γενικής Διεύθυνσης της Αρχής».

Όπως εξηγείται, η προκήρυξη του σχετικού κλειστού διαγωνισμού έγινε τον Οκτώβριο 2016, η κατακύρωση του έγινε τον Ιανουάριο 2018 και η συμφωνία προμήθειας και εγκατάστασης της νέας πλατφόρμας της Cytavision υπογράφηκε τον Μάρτιο 2018.

Cyta UK
Για το θέμα της Cyta UK η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά τα ευρήματα του εσωτερικού ελέγχου και η εταιρεία να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης της εταιρείας, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων αποδεικνύεται ζημιογόνα. 

Ο Γενικός Ελεγκτής προτείνει όπως εξεταστεί κατά πόσο το κόστος διατήρησης του κόμβου από την Αρχή ξεπερνά το κόστος διατήρησης του κόμβου από την θυγατρική, εισηγούμενος την αναζήτηση ευθυνών για την κατάσταση της θυγατρικής. 

Αγώνες ΑΠΟΕΛ στο UCL
Στο στόχαστρο του Ελεγκτή βρέθηκαν και οι αγώνες του ΑΠΟΕΛ στο UEFA Champions League το 2017.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάθεση της παραγωγής σε ψηλή ευκρίνεια HD των τριών εντός έδρας ποδοσφαιρικών αγώνων του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του UCL το 2017 συνολικού κόστους €180.000 «δεν συνάδει», κατά την άποψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «με τις διαδικασίες προσφορών της Αρχής Τηλεπικοινωνιών».

Υπηρεσίες νομικού συμβούλου χωρίς διαγωνισμό
Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνει ο Γενικός Ελεγκτής ότι «για την παροχή νομικών συμβουλών σε θέματα που σχετίζονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, η Αρχή συνάπτει μακροχρόνιες συμβάσεις ακολουθώντας ανταγωνιστική διαδικασία», αναφερόμενος «στην αγοράυπηρεσιών νομικού συμβούλου από τον ίδιο νομικό οίκο επί σειρά ετών χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού».

Δειτε Επισης

Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future