Cyta: Επένδυση €120 εκατ στις οπτικές ίνες

Σε επένδυση συνολικού ύψους €120 εκατομμυρίων από δικά της κεφάλαια για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, προχωρεί η Cyta.

Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου του Οργανισμού, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου και θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς, που θα αποτελέσουν την υποδομή για την παροχή και αξιοποίηση εξελιγμένων υπηρεσιών στη χώρα μας. Το δίκτυο θα παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Θα υπάρχει δυνατότητα συμμετρικής ταχύτητας έως 1Gbps ή και ακόμα μεγαλύτερη. 

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, Μιχάλης Αχιλλέως, το σχέδιο εγκατάστασης των οπτικών ινών έχει ορίζοντα δεκαετίας,  ωστόσο το  έργο σε ποσοστό 60% υπολογίζεται να υλοποιηθεί στα τέσσερα πρώτα χρόνια. 

Σύμφωνα με τον κ. Αχιλλέως, στόχος είναι να καλυφθούν 200 χιλιάδες υποστατικά, ενώ έμφαση θα δοθεί στις αστικές περιοχές. Το νέο δίκτυο βασίζεται στην αρχιτεκτονική «οπτική ίνα μέχρι το σπίτι» ή Fiber to the Home. Αυτό σημαίνει πως οι οπτικές ίνες θα εγκαθίστανται έξω από οικίες, με τους ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν μέσα σε ένα διάστημα τριών ετών. Μετά το πέρας των τριών χρόνων, θα τερματίζεται η παροχή υπηρεσιών στο υφιστάμενο χάλκινο δίκτυο. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Cyta, Ρένα Ρουβιθά Πάνου, ήδη εξετάζεται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών, σχέδιο κινήτρων, το οποίο θα δώσει ώθηση τους καταναλωτές να συνδεθούν πιο γρήγορα με το νέο δίκτυο. 

O κ. Αχιλλέως τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στις τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο, ενώ ερωτηθείς για το τελικό κόστος στον καταναλωτή ανέφερε ότι στόχος είναι η τιμολόγηση να είναι εφικτή και προσιτή από όλους τους πελάτες. Υπογράμμισε ότι οι τιμές θα είναι λογικές σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία γι το ύψος των χρεώσεων. 
«Η μοναδική σημασία των έργων υποδομής ευρυζωνικής πρόσβασης υψηλών ταχυτήτων που υλοποιεί η Cyta είναι ξεκάθαρη: τα έργα αυτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ψηφιακού μετασχηματισμού ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι ο πυλώνας για την εξέλιξη και το μέλλον του τόπου μας, ως διεθνούς ισχυρού τηλεπικοινωνιακού κόμβου», ανέφερε η Πρόεδρος της Cyta, Ρένα Ρουβιθά Πάνου. 

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, Μιχάλης Αχιλλέως, τόνισε ότι μια αύξηση της ευρυζωνικότητας κατά 8-10% μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ μιας χώρας έως και 1,5%, γεγονός που αποτελεί σημαντικό όφελος για την οικονομία. 

Το χάλκινο δίκτυο
Σε ότι αφορά το χάλκινο δίκτυο της CYTA, εντός των πόλεων (όπου θα εγκατασταθούν οι οπτικές ίνες) θα αφαιρείται σταδιακά και θα πωλείται ως χαλκός. Στην υπόλοιπη Κύπρο, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, στόχος είναι η ενίσχυση του με τεχνολογίες vectoring και bonding, επιτυγχάνοντας ταχύτητες  μέχρι 100 Mbps. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019 και αναμένεται να δώσει αναβαθμισμένη πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα στην κυπριακή ύπαιθρο. 

Υπόδειγμα Παροχής Χονδρικών Υπηρεσιών
Στο μεταξύ, η Cyta δημοσιοποίησε το Υπόδειγμα Παροχής Χονδρικών Υπηρεσιών, στη βάση του οποίου ο Οργανισμός θα είναι έτοιμος για την προσφορά χονδικών υπηρεσιών προς εναλλακτικούς παροχείς για την πρόσβαη τους στα νέα ενσύρματα δίκτυα (οπτικά και χάλκινα) ευζωνικών υπηρεσιών υπερύψηλων ταχυτήτων που αναπτύσσονται.  
Το Υπόδειγμα, μεταξύ άλλων, περιγράφει τις χονδρικές υπηρεσίες που θα παρέχονται από τη Cyta στους εναλλακτικούς παροχείς, την προτεινόμενη τιμολόγηση και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται για την εξυπηρέτηση τους. 

Επόμενο βήμα για τη Cyta αποτελεί η παροχή λιανικών προϊόντων για οικιακούς και επιχειρηματικούς καταναλωτές, κάτι το οποίο αναμένεται να αρχίσει εντός του καλοκαιριού. 
 

Δειτε Επισης

Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης