GCC Computers: Αυτές είναι οι τεχνολογικές τάσεις του μέλλοντος

To 2018 δεν μπορεί παρά να συνεχίσει την παρακαταθήκη των προηγούμενων μηνών, και να μας δείξει ακόμη καλύτερα τον δρόμο στον οποίο βαδίζουν τεχνολογικά οι κοινωνίες του μέλλοντος. Αυτές είναι μερικές από τις τεχνολογικές προβλέψεις βασισμένες σε αυτά τα οποία είναι πολύ πιθανό να δούμε στο απώτερο μέλλον.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα εξαπλωθεί ευρέως
Η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετείται σταδιακά σε κάθε νέα πλατφόρμα, εφαρμογή, συσκευή και υπηρεσία, βοηθώντας στη λήψη αποφάσεων, δίνοντας πάσης φύσεως συμβουλές και αλλάζοντας αρκετά επαγγέλματα. Στο μέλλον θα δούμε όλο και περισσότερες εταιρείες να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στον έλεγχο των τεχνικών λειτουργιών τους. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα εντείνει τις ανησυχίες ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη θα «κλέψουν» περισσότερες θέσεις εργασίας. Η ερώτηση «μπορεί να με αντικαταστήσει μια έξυπνη μηχανή;» θα τίθεται όλο και συχνότερα - και οι απαντήσεις θα διίστανται.

Επαυξημένη πραγματικότητα/ Augmented Reality
Οι επόμενοι μήνες μπορεί να αποδειχθούν ορόσημο για το «αδελφάκι» της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality – VR), την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality – AR) καθώς σταδιακά τα smart phones και άλλες συσκευές θα ενσωματώσουν περισσότερες δυνατότητες AR. Φανταστείτε ότι περπατάτε ως τουρίστας σε μια ξένη πόλη και όλες οι πινακίδες των δρόμων, των μουσείων και των καταστημάτων γύρω σας μεταφράζονται αυτόματα στη γλώσσα σας χάρη στα smart glasses ή ότι την ώρα που είσαστε θεατής σε ένα αγώνα σε κάποιο στάδιο, βλέπετε εικονικά στατιστικά στοιχεία να αιωρούνται πάνω από το κεφάλι κάθε παίκτη.

Τα ρομπότ λογισμικού (bots)
Οι άνθρωποι θα μιλούν με «μποτ», προκειμένου να πραγματοποιήσουν π.χ. μια αεροπορική κράτηση ή μια επικοινωνία με την τράπεζά τους. Τα «μποτ» δεν θα παρέχουν απλώς αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση εξ’ αποστάσεως, αλλά θα μπουν για τα καλά στην οικιακή καθημερινότητα δίνοντας συμβουλές του τύπου «είναι ώρα να πάρεις το φάρμακό σου» ή «μην το αγοράσεις αυτό γιατί θα ξεπεράσεις το πιστωτικό όριο της κάρτας σου». Τα chatbots θα βελτιωθούν τόσο, ώστε να επικοινωνούμε με τις μηχανές χωρίς σοβαρά προβλήματα κατανόησης.

Η Τεχνολογία Blockchain να εντάσσεται σε όλες τις συναλλαγές 
Η τεχνολογία blockchain των κρυπτονομισμάτων, που επιτρέπει αξιόπιστες συναλλαγές μεταξύ αγνώστων, θα αξιοποιηθεί ευρύτερα και θα συνδυαστεί με το Internet of Things (IoT). Ο όρος blockchain τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με το bitcoin, ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιεί ένα είδος τεχνολογίας blockchain μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να παρακολουθεί όλες τις συναλλαγές του.  

Το Blockchain όμως είναι πέρα από το bitcoin. Χρησιμοποιείται και σε άλλα πεδία, όπως η δημόσια διοίκηση, η υγεία κ.α. Έτσι τα διάφορα πράγματα με ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητές (από αυτοκίνητα έως ψυγεία και κάμερες) θα συνομιλούν μεταξύ τους μέσω Ίντερνετ. 

Το Blockchain, θα διευκολύνει τη δημιουργία «smart cities», που θα διαχειρίζονται π.χ. καλύτερα την κατανάλωση ενέργειας και τη φωτεινή σήμανση σε ώρες αιχμής. Ο κάθε χρήστης θα μπορεί, ακόμη και μέσω του κινητού του, να επωφεληθεί από τα κάθε είδους δεδομένα, που συλλέγουν σε πραγματικό χρόνο οι αισθητήρες σπιτιών, καταστημάτων, προϊόντων, οχημάτων, πλοίων κ.ά.
Υπερπληθώρα δεδομένων (data overload)

Τα υπάρχων δεδομένα που δημιουργούνται και συλλέγονται θα γίνουν ακόμη περισσότερα, ιδίως μετά την ευρύτερη χρήση «smart speakers» από τους χρήστες. Αυτό θα σημαίνει περισσότερες εξατομικευμένες διαφημίσεις, μειωμένη ιδιωτικότητα και ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Οι ψηφιακοί εικονικοί οικιακοί βοηθοί θα γίνουν πιο διαδεδομένοι
Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, οι αυτοματοποιημένες τεχνολογίες για το σπίτι θα βρεθούν στο προσκήνιο, έτσι ώστε π.χ. όταν φεύγετε τα φώτα και το κλιματιστικό να σβήνουν μόνα τους, οι αισθητήρες να σας ειδοποιούν στο κινητό αν κάποιος μπει στο σπίτι σας ή όταν μπαίνετε σε αυτό, η κάμερα να σας αναγνωρίζει και να σας ξεκλειδώνει αυτόματα την πόρτα.

Το 5G θα ''εκτοξεύσει'' τις υπηρεσίες
Εκτός από τις απίστευτες ταχύτητες που μπορεί να προσφέρει (έως και 15 φορές πιο γρήγορες συνδέσεις από ότι έχουμε αυτή τη στιγμή), το 5G δίνει τη δυνατότητα για αποσυμφόρηση των συχνοτήτων. Ταυτόχρονα λόγω ταχύτητας θα σημάνει και το τέλος των παραδοσιακών μέσων όπως τα ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Οι δυνατότητες της ψηφιακής τηλεόρασης θα εξελιχτούν δίνοντας στον καθένα την δυνατότητα να εκπέμπει το δικό του υλικό. Φυσικά αυτό θα αυξήσει την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο του υλικού που δημοσιεύεται.

Στο μέλλον, το πρόβλημα κυβερνοασφάλειας θα γίνει πιο έντονο, καθώς οι κάθε είδους απειλές θα πολλαπλασιάζονται και οι χρήστες θα εκτίθονται σε αυτές όσο περισσότερο μεταφέρουν τη ζωή τους στον ψηφιακό κόσμο. Μπορεί οι καταναλωτές να γοητεύονται πιο πολύ από το τελευταίο smartphone, αλλά η πραγματική «μαγεία» πίσω από όλες τις συσκευές του μέλλοντος θα έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη. Και μετά τα σπίτια, σειρά θα έχουν οι «έξυπνες» πόλεις. 

Καλωσήλθατε στο μέλλον (σας)

Δειτε Επισης

Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης