Στο στόχαστρο βάζει το ΓΕΡΗΕΤ τα παραπλανητικά sms

Τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί στους καταναλωτές ο τρόπος δραστηριοποίησης ορισμένων πολυμεσικών υπηρεσιών θέτει ως στόχο το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), το οποίο θα διαμορφώσει τη θέση του εντός Μαΐου.

Σε έξαρση είναι το φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με ορισμένες από τις εταιρείες παροχής Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), οι οποίοι αποστέλλουν μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα (sms), να χρεώνουν ανυποψίαστους πολίτες. Ουσιαστικά οι επιτήδειοι καλούν τους καταναλωτές να εγγραφούν σε κάποιες υπηρεσίες, αποσπώντας τους μικρά ή μεγάλα πόσα, τα οποία χρεώνονται στον λογαριασμό τους, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά μηνύματα του τύπου «εάν δεν πατήσετε εδώ, θα σβηστούν όλα τα δεδομένα σας ή η μπαταρία του κινητού σας θα εκραγεί». 

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργος Μιχαηλίδης, μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, το ΓΕΡΗΕΤ δηλώνει κάθετο ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκονται όλες οι λύσεις στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων δραστικών μέτρων, ακόμα και ανάκληση άδειας.

Σημειώνεται ακόμα ότι εντός Μαΐου αναμένεται η δημοσίευση του Υποδείγματος Προσφοράς Υπηρεσιών της Cyta αναφορικά με την προσφορά υπηρεσιών χονδρικής πρόσβασης σε δίκτυο οπτικών ινών (Fiber to the home). Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να είναι η σημαντικότερη που έγινε στην Κύπρο, μετά την έλευση του διαδικτύου.

Όπως τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, η δέσμευση για επενδύσεις σε δίκτυο σταθερής πρόσβασης νέας γενιάς εκ μέρους της ΑΤΗΚ φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα της ψηφιακής στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί έμπνευση για το περιεχόμενο του πρώτου μέρους της ημερίδας stakeholders’s meeting που διοργανώνει το ΓΕΡΗΕΤ την 1η Ιουνίου 2018. Την ημερίδα θα απασχολήσει η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων στην Κύπρο, ενώ θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαμόρφωσης του νέου ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Στρατηγική για ταχυδρομεία
Στον τομέα των Ταχυδρομείων, το ΓΕΡΗΕΤ αναμένεται να δημοσιεύσει εντός Ιουνίου τη ρυθμιστική στρατηγική , η οποία επιχειρεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ των εξελίξεων στον χώρο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου (e commerce), καθώς και της προοπτικής που διανοίγεται για τους παροχείς στην Κύπρο.

Παράπονα και τάσεις
Σε προσαρμογή της εστίασής του στα θέματα ρύθμισης προχώρησε το ΓΕΡΗΕΤ το 2018, αποσκοπώντας σε αξιοποίηση της γνώσης που συγκεντρώνεται στο Γραφείο από τη διαχείριση παραπόνων καταναλωτών και την παρακολούθηση των τάσεων στην αγορά.

Μέρος των εργασιών που προγραμματίζονται εντός της χρονιάς αφορούν στον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας του Γραφείου και των εργαλείων των καταναλωτών (2B2T, Tel2Me), τα οποία σχετίζονται με την ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Δειτε Επισης

Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future