Πρωτιά για το EnterCY του Frederick Research Center

Η πρόταση EnterCY (ENhancing Tourism ExpeRience in CYprus) των ερευνητών του Frederick Research Center και καθηγητών του Τμήματος Πληροφορικής και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Frederick, Χάρη Παπαδόπουλο και Αντρέα Κωνσταντινίδη, αξιολογήθηκε πρώτη στην κατάταξη τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά τη δεύτερη φάση αξιολογήσεων στον Τομέα Προτεραιότητας για τον Τουρισμό στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένα Έργα» (Integrated Projects), που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) σε εθνικό επίπεδο. Το Frederick Research Center (FRC) είναι ο συντονιστής φορέας του έργου, αξίας ενός εκατομμυρίου που αποτελείται από δίκτυο 9 συνεργαζόμενων οργανισμών.
 
Το ερευνητικό έργο EnterCY έχει ως στόχο την ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας για την προώθηση της Κύπρου ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού. Συγκεκριμένα, έμφαση θα δοθεί στην προβολή της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου σε συνδυασμό με τη φυσική της ομορφιά, καθώς και την ποικιλία δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας που προσφέρει. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της εμπειρίας των τουριστών πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την επίσκεψή τους στην Κύπρο, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Η πλατφόρμα θα αποτελείται από διαδικτυακό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με χωροχρονική πλοήγηση και εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για έξυπνες κινητές συσκευές που θα υποστηρίζονται μεταξύ άλλων από τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, τεχνικές γεωτοποθεσίας εσωτερικών χώρων, διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων (big data management) και εμβυθιστική πραγματικότητα.
 
Στην πρώτη φάση της αξιολόγησης, που πραγματοποιήθηκε εξ ‘αποστάσεως από δύο διεθνείς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, η πρόταση EnterCY κατατάχθηκε πρώτη με βαθμό 14.31/15 στον τομέα προτεραιότητας του Τουρισμού. Στη δεύτερη φάση η αξιολόγηση των προτάσεων έγινε από Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από εφτά διεθνείς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με δια ζώσης παρουσίαση και η πρόταση κατατάχθηκε πρώτη από τις πέντε προτάσεις που πέρασαν στη δεύτερη φάση.
 
Η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των προτάσεων ήταν έντονα ανταγωνιστική και στηριζόταν στην επιστημονική αριστεία, τον αντίκτυπο που θα έχουν οι προτάσεις και τον αποτελεσματικό σχεδιασμό υλοποίησης τους. Τα «Ολοκληρωμένα Προγράμματα», αποτελούνται από 5 τομείς προτεραιότητας (Τουρισμός, Μεταφορές- Ναυτιλία, Δομημένο Περιβάλλον και Κατασκευές, Ενέργεια και Γεωργία- Τρόφιμα) και το ΙΠΕ χρηματοδοτεί μόνο δύο προτάσεις από την κάθε θεματική.
 
Οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί της πρότασης EnterCY που αποτελούν την απαιτούμενη για αυτά τα έργα συνεργασία Τετραπλού Έλικα είναι: Ερευνητικοί: FRC (Συντονιστής), Πανεπιστήμιο Κύπρου | Επιχειρήσεις: Cyprus Research and Innovation Center (CYRIC), Silversky 3D, MTN | Φορείς διαμόρφωσης πολιτικής:  Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Τμήμα Αρχαιοτήτων | Οργανισμοί της ευρύτερης κοινωνίας: Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου,  Ένωση Ξεναγών Κύπρου.
 

Δειτε Επισης

Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future