Δεκάδες δήμοι και κοινότητες διεκδικούν δωρεάν Wi-Fi

Έντονο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από δήμους και κοινότητες της Κύπρου για δημιουργία δημόσιων σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα WiFi4EU προσφέρει στους ενδιαφερόμενους δήμους και κοινότητες κουπόνια αξίας €15.000 για να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, κέντρα υγείας, δημόσια πάρκα και πλατείες.

Ποιοι ενδιαφέρθηκαν
Μετά την πρόσφατη πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δήμους και κοινότητες, το ενδιαφέρον αποδείχθηκε ιδιαίτερα θερμό. 

Συγκεκριμένα, αρκετές δεκάδες δήμοι και κοινότητες έχουν εγγραφεί στην πύλη www.WiFi4EU.eu. Ανάμεσά τους οι μεγάλες πόλεις, Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, καθώς επίσης ο Δήμος Παραλιμνίου, η Σωτήρα και η Δερύνεια.

Ταυτόχρονα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και άλλοι μεγάλοι δήμοι, όπως ο Στρόβολος, η Λακατάμεια, η Έγκωμη, η Αγλαντζιά, ο Άγιος Δομέτιος, το Δάλι, τα Λατσιά, το Τσέρι, η Αραδίππου, η Μέσα Γειτονιά, ο Ύψωνας και η Γερμασόγεια.

Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής και από κοινότητες, όπως Αγρός, Σκαρίνου, Αθηένου, Πυργά Λάρνακας, Άγιος Τύχωνας, Παλώδια, Βουνί, Άγιος Θεόδωρος Λεμεσού, Άγιος Θεόδωρος Σολέας, Πελένδρι, Ασκάς, Κακοπετριά, Κάμπος, Περιστερώνα Λευκωσίας, Τεμβριά, Λιβάδια Λάρνακας και Ψευδάς.

Η πρώτη παρτίδα
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 Μαρτίου 2018, ενώ η πρώτη πρόσκληση από την Κομισιόν θα δημοσιευτεί στα μέσα Μαΐου. 

Οι εγγεγραμμένοι δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη παρτίδα 1,000 κουπονιών WiFi4EU αξίας €15,000 το καθένα, τα οποία θα ανακοινώσει η ΕΕ.  

Τα κουπόνια θα διανεμηθούν κατά σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στόχος της Κομισιόν είναι να διασφαλιστεί ότι  όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να λάβουν έναν ελάχιστο αριθμό κουπονιών. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 15 κουπόνια θα διατεθούν ανά κράτος μέλος κατά την πρώτη πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος.
Συνολικά θα διατεθούν €120 εκατ. από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού για δημόσιες υπηρεσίες δωρεάν Wi-Fi σε έως και 8, 000 δήμους σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Το εν λόγω κουπόνι παρέχει ένα σταθερό ποσό χρηματοδότησης ύψους €15.000 ανά δήμο. 

Σημειώνεται ότι κατά την επόμενη διετία θα δημοσιευτούν τέσσερις ακόμη προσκλήσεις WiFi4EU.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μόνο σε δίκτυα που δεν επικαλύπτουν ιδιωτική ή δημόσια δωρεάν παροχή πρόσβασης που ήδη υπάρχει και έχει παρόμοια ποιότητα στον ίδιο δημόσιο χώρο.

Δειτε Επισης

Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης