Επιχειρηματίες ετών 15 μέχρι 18

Η Junior Achievement-Young Enterprise Europe διοργάνωσε τον δεύτερο Διαγωνισμός Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, στις 16 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο Διαγωνισμούς αυτός διεξάγεται σε 37 χώρες στην Ευρώπη, με στόχο την ενθάρρυνση των νέων να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους στον επιχειρηματικό τομέα και την καινοτομία, έτσι που να αυξήσουν την απασχολησιμότητα τους και τα επιχειρηματικά τους ταλέντα.

Στην ημερίδα, διαγωνίστηκαν 117 μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από όλη την Κύπρο. Χωρισμένοι σε 22 ομάδες αποτελούμενες από 5-6 άτομα, οι μαθητές έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια μοναδική επιχειρηματική πρόκληση που τους παρουσιάστηκε την ίδια μέρα. Η πρόκληση, η οποία αφορούσε τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει η Κύπρος, απαιτούσε από τους μαθητές να προτείνουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας για νεαρά άτομα, και θα βοηθούσε την Κύπρο να γίνει ένα καλό παράδειγμα του πώς να απαλλαγεί μια χώρα από την ετικέτα της «χώρας σε κρίση».

Μέσα σε περιορισμένο χρόνο, οι μαθητές, που γνωρίστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα του διαγωνισμού, έπρεπε να εργαστούν σε ομάδες και να διαμορφώσουν συλλογικά τις ιδέες τους, με σκοπό να προτείνουν μια καινοτόμα λύση. Στο τέλος της ημέρας, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις λύσεις τους (προϊόντα / υπηρεσίες / καινοτομίες) σε μια κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την οποία αποτελούσαν στελέχη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, της Ελληνικής Τράπεζας, της Microsoft Κύπρου, του Bionic, της Cyprus Trading Corporation (CTC) και της Wadja Media Limited. Οι παρουσιάσεις καθώς και οι ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής πραγματοποιήθηκαν στην αγγλική γλώσσα.

Οι νικητές του δεύτερου «Creativity and Innovation Challenge» Κύπρου είναι:

- 1ο βραβείο: “Unique Fashionable Cheap Clothes (UFCC)”. Η ομάδα αποτελούταν από τους: Τσιάρτας Ανδρέας (Λύκειο Ολυμπιών), Ευσταθίου Κωνσταντίνος (Λύκειο Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄), Φωτιάδου Κων/να (Λύκειο Ιδαλίου), Χαραλάμπους Χρυσόστομος (Λύκειο Λιβαδιών), Χριστοδούλου  Αγγελική (Λύκειο Αγίου  Χαραλάμπους  Έμπας)

- 2ο βραβείο: “CyJobOpportunities.com”. Η ομάδα αποτελούταν από τους: Χαραλάμπους Μάριος (Λύκειο Ιδαλίου), Χριστοφόρου Αναστασία (Λύκειο Λιβαδιών), Μιλισαβλιεβίτς Στυλιανός (Λανίτειο  Λύκειο Β’), Ηροδότου Ξένιος (Λύκειο Αγίου  Χαραλάμπους  Έμπας), Παντελή Γκρέης (Terra Santa)

- 3ο βραβείο: “Pomegranate: The New Diamond”. Η ομάδα αποτελούταν από τους: Μερκούρης Π. Μάρκος (Λύκ. Αρχ. Μακαρίου Γ’), Πελιβανίδη Μαρία (Λύκειο Μακαρίου Γ’), Αντρέου Μαρία (Λύκειο Σολέας), Προδρόμου Άννα (Λανίτειο  Λύκειο Α΄), Τουλούπης Σάββας (Τεχνική  Σχολή  Λάρνακας)

Η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης, Δρ. Ζήνα Πουλλή, απένειμε το πρώτο βραβείο στην νικήτρια ομάδα. Τα βραβεία, μια προσφορά του Bionic, αποτελούνταν από μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές (όπως ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ταμπλέτες με οθόνη αφής κα).

Η εκδήλωση στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε με την στήριξη/χορηγία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, της Ελληνικής Τράπεζας, της Microsoft Κύπρου, του BIONIC, και της JCC Payments, κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Δειτε Επισης

Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης