Ο πόλεμος της κινητής τηλεφωνίας

Αδυσώπητος συνεχίζεται ο πόλεμος στην κινητή τηλεφωνία της Κύπρου, αφού αφενός η αγορά μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και αφετέρου οι εταιρείες κάνουν τον δικό τους αγώνα επικράτησης στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά της Κύπρου.

Τα στοιχεία του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τα ποσοστά των εταιρειών τόσο σχετικά με τις υποκατηγορίες συνδρομητών με συμβόλαια και προπληρωμένων καρτών όσο και σε σχέση με το σύνολο της αγοράς. Τα στοιχεία του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών αναφέρονται στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Η ΜΤΝ "κυνηγά" τη Cyta
Από το σύνολο του 1,1 εκατομμυρίου αριθμών κινητής που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο η Cyta κατέχει το 71,17% και ακολουθείται από την ΜΤΝ, η οποία κατέχει στο πελατολόγιό της σχεδόν έναν στους τρεις συνδρομητές από την εγχώρια αγορά. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι η ΜΤΝ κατέχει το 27,12% της αγοράς.

Πολύ πιο πίσω από τους δύο κολοσσούς τηλεπικοινωνιών του τόπου βρίσκεται η Primetel, η οποία διατηρεί ποσοστό της τάξης του 1,71% της αγοράς, ενώ δεν λειτουργεί δικό της δίκτυο αλλά χρησιμοποιεί αυτό της Cyta έναντι ενοικίου.

Πιο δυνατή στα συμβόλαια η Cyta
Πέραν του γεγονότος ότι κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο από το σύνολο της τηλεπικοινωνιακής πίττας της Κύπρου, η Cyta παρουσιάζεται πιο δυνατή σε σχέση με τους πελάτες που διατηρούν συμβόλαια για χρήση κινητών τηλεφώνων. Πιο ειδικά η Cyta κατέχει το 77,16% της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ ακολουθείται από την ΜΤΝ η οποία διατηρεί ποσοστό ύψους 22,1%.

Η Primetel έχει περιορισμένη παρουσία σε αυτό το κομμάτι αφού κατέχει ποσοστό της τάξης του 0,74%.

Αναπτύσσεται μέσω καρτοκινητής η ΜΤΝ
Ιδιαίτερα δυναμική φαίνεται να είναι η αγορά της προπληρωμένης κινητής για την ΜΤΝ, αφού αποτελεί το πλέον μεγάλο κομμάτι της στην αγορά. Πιο ειδικά αναφέρεται πως η ΜΤΝ κατέχει ποσοστό ύψους 31,33% το οποίο μάλιστα αυξήθηκε σημαντικά κατά τον τελευταίο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τον περσινό Ιούνιο η ΜΤΝ κατείχε ποσοστό στην αγορά προπληρωμένης κινητής της τάξης του 28,5% και μέσα σε ένα χρόνο αύξησε το εν λόγω νούμερο κατά 2,83%.

Με τη σειρά της η κραταιά Cyta κατέχει ποσοστό της τάξης του 66,14% στην αγορά καρτοκινητών, αγορά από την οποία έχει απολέσει κάποια ποσοστά κατά τα τελευταία χρόνια λόγω του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην αγορά.

Καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της Primetel σε αυτήν την κατηγορία, αφού κατέχει ποσοστό τα τάξης του 2,52%. Το νούμερο δείχνει ότι η προπληρωμένη κινητή αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι και για την Primetel.

Περισσότεροι χρήστες προπληρωμένης
Εντύπωση προκαλεί το στοιχείο που παρουσιάζει πως οι χρήστες προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας είναι περισσότεροι από τους συνδρομητές συμβολαίου.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι έως τον περασμένο Ιούνιο στην Κύπρο υπήρχαν 606,167 αριθμοί που αφορούν προπληρωμένη κινητή, ενώ 508,939 αριθμοί αντιστοιχούν σε κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν με μηνιαία συνδρομή.

Πάντως, από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον φετινό, αντίστοιχο μήνα οι συνδρομητές συμβολαίου αυξήθηκαν κατά 18,755. Η αντίστοιχη αύξηση στα καρτοκινητά εήταν σαφώς μειωμένη αφού ο αριθμός ανόδου ανήλθε σε 5,407.
 

Δειτε Επισης

Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης