Πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα

Πτωτικά κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σβήνοντας τα κέρδη που σημείωσε νωρίτερα, καθώς οι ρωσικές προμήθειες μέσω της Ουκρανίας υποχώρησαν περαιτέρω, ενώ ο κρύος καιρός σάρωσε την ήπειρο, ενισχύοντας τη ζήτηση για το καύσιμο που χρησιμοποιείται στη θέρμανση.

Ειδικότερα, το συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF) - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει πτώση 1,5% στα 60,75 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας κατά 23% την Πέμπτη, αυξάνοντας τις περικοπές που άρχισαν νωρίτερα αυτό το μήνα. Ενώ η αρχή του έτους σημαδεύτηκε από υποτονική ζήτηση σε όλη την ήπειρο, ο ψυχρότερος καιρός την ανεβάζει τώρα, οδηγώντας σε μεγαλύτερες αντλήσεις από τους αποθηκευτικούς χώρους.

Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τους λόγους για τις χαμηλότερες παραδόσεις. Όμως, μετά τη μείωσή τους τον τελευταίο μήνα, οι τιμές spot του φυσικού αερίου είναι τώρα πιθανότατα φθηνότερες από τις ρωσικές μακροχρόνιες συμβατικές ποσότητες, σύμφωνα με τον Tom Marzec-Manser, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου της ICIS στο Λονδίνο.

Οι ρωσικές ροές έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό από τα επίπεδα που ήταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με μόνο δύο οδούς να έχουν απομείνει - η μία μέσω της Ουκρανίας και η άλλη μέσω της Τουρκίας που προμηθεύει ορισμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι παραδόσεις από τη Νορβηγία είναι επίσης χαμηλότερες από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν πότε το Freeport LNG των ΗΠΑ θα επανεκκινήσει την παραγωγή μετά από μια έκρηξη το περασμένο καλοκαίρι και αρκετές καθυστερήσεις.

Παράλληλα, ένα ψυχρό κύμα σαρώνει τη βορειοδυτική Ευρώπη. Χαμηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες θα επηρεάσουν κυρίως την κεντρική και νοτιοδυτική Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η εταιρεία πρόγνωσης Maxar.

Παρόλα αυτά, η περιοχή τα βγάζει πέρα χωρίς δελτία διανομής ενέργειας και διακοπές ρεύματος, καθώς ο ήπιος καιρός των τελευταίων εβδομάδων βοήθησε στη δημιουργία αποθεμάτων, τα οποία είναι γεμάτα σε ποσοστό άνω του 80%. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η μείωση της ζήτησης έχουν μειώσει την πίεση στην περιοχή, μειώνοντας τις ανησυχίες για το υπόλοιπο του χειμώνα και συγκρατώντας τον πληθωρισμό.

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου