Φυσικό αέριο: Σε διαρκή πτώση οι τιμές του διεθνώς λόγω ήπιου καιρού

Μια θερμότερη από το αναμενόμενο έναρξη του χειμώνα σε μεγάλα μέρη του κόσμου που θα μπορούσε να παραμείνει για εβδομάδες – ειδικά σε όλες τις ΗΠΑ – αμβλύνει τους φόβους για μια κρίση φυσικού αερίου που είχε προβλεφθεί ότι θα προκαλέσει διακοπές και θα ανεβάσει τους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες πάνω από τα εποχιακά πρότυπα για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο καιρός θα είναι επίσης πιο ήπιος σε μεγάλο μέρος της Κίνας – του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο – τις επόμενες 10 ημέρες και το Τόκιο μπορεί να δει μια απότομη αύξηση της θερμοκρασίας γύρω στα μέσα Ιανουαρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου πέφτουν κατακόρυφα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης. Οι τιμές αναφοράς στις ΗΠΑ μειώθηκαν έως και 12% την Τρίτη και έπεσαν κάτω από τα 4 δολάρια ανά mbtu για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο, παρά την αιφνίδια ακραία κακοκαιρία που έπληξε πριν λίγες μέρες τις περισσότερες Πολιτείες.

Ακόμη χθες το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά κατέγραψε νέα πτώση. Έτσι στο TTF ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τιμή στα 79 ευρώ/MWh, έκλεισε στα 71,5 ευρώ/MWh, με πτώση 7,2%. Την ίδια ώρα τα συμβόλαια Μαρτίου 2023 έκλεισαν στα 73,45 ευρώ/MWh και του Απριλίου στα 74,8 ευρώ/MWh.

«Ο κίνδυνος ακραίας στενότητας της αγοράς για τον οποίο οι άνθρωποι ανησυχούσαν πριν ξεκινήσει ο χειμώνας φαίνεται χαμηλός τώρα», δήλωσε ο Abhishek Rohatgi, αναλυτής του BloombergNEF από τη Σιγκαπούρη. Η Ευρώπη έχει ξαναχτίσει τα αποθέματα, ενώ ο ήπιος καιρός σε ολόκληρη τη Βόρεια Ασία σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως είπε.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας είχαν προετοιμαστεί για ελλείψεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, αυξάνοντας την παγκόσμια ζήτηση για LNG. Οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα σημείωσαν ρεκόρ, καθώς οι εισαγωγείς έσπευσαν να αποθηκεύσουν καύσιμα για το χειμώνα, όταν η κατανάλωση κορυφώνεται.

Αυτές οι προσπάθειες δημιουργίας αποθεμάτων σημαίνουν ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές έχουν πλέον άνετες προμήθειες. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία μπόρεσε να προσθέσει περισσότερο αέριο στην αποθήκευση στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς ένας συνδυασμός θερμότερου καιρού και χαμηλότερης βιομηχανικής δραστηριότητας κατά την περίοδο των διακοπών περιόρισε τη χρήση καυσίμου. Τα αποθέματα φυσικού αερίου εκεί είναι πλέον πάνω από το 90%.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη φτάνει το 84%, πολύ πάνω από το πενταετές εποχιακό πρότυπο του 70%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Ο άνεμος έχει επίσης μειώσει την πίεση στα ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης. Η Γερμανία αναμένεται να παράγει σχεδόν ρεκόρ αιολικής ενέργειας σήμερα Τετάρτη, περιορίζοντας την ανάγκη για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου