Ανάγκη για αύξηση χορηγιών ΑΠΕ - Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε

Η ανάγκη περαιτέρω αύξησης των χορηγιών για εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμηση ενέργειας τέθηκε από βουλευτές κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας για το 2023.  Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από την Ολομέλεια  με 31 ψήφους υπέρ και 2 αποχές,

Ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €90.559.339 και συνολικά έσοδα ύψους €40.503.611, πλέον εκτιμώμενου αποθεματικού €60.531.194 κατά το τέλος του 2022.

Σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου χαιρέτισε την αύξηση του κονδυλίου στον προϋπολογισμό του Ταμείου που αποσκοπεί στην ενίσχυση των Σχεδίων Χορηγιών, για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θετική εξέλιξη επίσης, πρόσθεσε, αποτελεί και η διεύρυνση των κριτηρίων που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες νοικοκυριών, από οκτώ σε δεκαέξι, με αποτέλεσμα να επωφελούνται επιπρόσθετα ακόμα 30 χιλιάδες νοικοκυριά.

Είπε επίσης ότι τα απροσδόκητα  κέρδη που παρουσιάζουν οι προμηθευτές και οι διανομείς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, καθώς και οι εταιρείες πετρελαιοειδών από την αύξηση των καυσίμων, έχουν  δημιουργήσει ένα σημαντικό πλεόνασμα στο Ταμείο. Αυτά, επομένως, τα χρήματα, πρόσθεσε,  σ΄ αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές υπό τη μορφή χορηγιών, με στόχο τόσο τη μείωση των τιμολογίων της ΑΗΚ, όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ζήτησε περαιτέρω αύξηση των Σχεδίων χορηγιών και για συγκεκριμένες περιπτώσεις να αγγίζει το 100% της χορηγία

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έκανε λόγο για αδιαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθούνται στο εν λόγω Ταμείο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις της κοινωνίας και των ειδικών. Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται η μέθοδος με την οποία υπολογίζουν το κόστος του ρεύματος που αγοράζουμε από τις ΑΠΕ να είναι μυστική το έτος 2022. Είπε επίσης ότι η προσπάθεια του Κινήματος να έρχονται στο Ταμείο χρήματα από αυτά που εισπράττει από τους ρύπους η Κυβέρνηση δεν επιτεύχθηκε. Μίλησε για ανάγκη ενίσχυσης των επιδοτήσεων για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας έκανε λόγο για ανεκμετάλλευτο ηλιακό δυναμικό της Κύπρου και είπε ότι θα έπρεπε να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε κάθε στέγη με επιδότηση από το κράτους για να μην πληρώνει η Κύπρος ρύπους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, είπε ότι 750 MW φωτοβολταϊκών περιμένουν εδώ και 4 χρόνια τη νέα χοροθετική πολιτική, ενώ πρόσθεσε ότι δεν εισακούστηκαν όταν ζήτησαν να γίνονται δημοπρασίες για να μειώσουν το κόστος αποφυγής ανά κιλοβατόρα που σήμερα είναι στα 23 σ. Αναφέρθηκε επίσης σε πεπαλαιωμένο σύστημα που δεν σηκώνει άλλες ΑΠΕ. Σημείωσε ακόμαότι από 1η Ιανουαρίου του 2023 το τέλος κατανάλωσης ΑΠΕ στους λογαριασμούς θα μειωθεί από το 0,50 σ. στο 0,12 σ. ανά κιλοβατόρα, κάτι για το οποίο πίεσε η Επιτροπή Ενέργειας, ενώ αναμένονται οι σχετικοί κανονισμοί.

Εξέφρασε επίσης απογοήτευση γιατί ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλους του έτους μόνο για το 2022 η Κυβέρνηση θα εισπράξει περίπου 120 εκ. ευρώ επιστροφές από τους ρύπους, ούτε ένα σεντ από αυτά δεν θα πάει στο Ταμείο ΑΠΕ και ΕξΕ για το 2023, ώστε να ανοίξουν και άλλα σχέδια προς όφελος του κόσμου.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι αφού με την ηλιοφάνεια που έχει, η Κύπρος θα έπρεπε να δίνει σεμινάρια σε άλλες χώρες και όχι να είναι απλά ικανοποιημένη επειδή έπιασε τους στόχους για τις ΑΠΕ. Εξέφρασε επίσης απογοήτευση που δεν μεταφέρθηκε στο ταμείο μέρους των 120 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η Κυβέρνηση ως επιστροφές από το κόστος των ρύπων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφρος Κουλλά ανέφερε ότι η Κύπρος ξεπέρασε τους στόχους για της ΑΠΕ τουλάχιστον στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ είπε ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες με τις υψηλές τιμές ενέργειας. Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας είπε ότι  δεν είναι εύκολο, αφού η ενέργεια είναι πολύπλοκο σύστημα και χρειάζονται επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων. Παρόλο αυτά είπε, η Κυβέρνηση αυξάνει τον προϋπολογισμό και πολύ περισσότερο αύξησε το ύψος των χορηγιών για τις ευάλωτες ομάδες. Είπε επίσης ότι ίσως χρειάζεται επιδότηση στην αποθήκευση και σε άλλα συστήματα. Πρόσθεσε ότι είναι παρανόηση να θεωρεί κανείς ότι θα κάνει την πράσινη μετάβαση το Ταμείο και ότι υπάρχουν αρκετά κονδύλια σε προϋπολογισμούς υπουργείων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι  αναγνωρίζουν τις βελτιώσεις στο Ταμείο και ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί η λειτουργία τους με δίκαια και ανταγωνιστικά μέτρα. Ζήτησε επιχορηγήσεις μέχρι 100% για ευάλωτες ομάδες και 50% για τον υπόλοιπο πληθυσμό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή υφίσταται από την αρχή της γης και θα υφίσταται μέχρι το τέλος της και ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή δεν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό. Οι ΑΠΕ είπε είναι πολύ καλή ιδέα αλλά για να επιτευχθεί απεξάρτηση από τα υπόλοιπα καύσιμα θα πρέπει να καλυφθεί με αυτά η μισή έκταση της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι αυτή η συζήτηση  οδηγεί ορισμένους σε επανάπαυση, ότι δεν έχουμε ανάγκη το κυπριακό φυσικό αέριο, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να αξιοποιηθούν.

Τέλος ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αγγίζουμε τα αποθεματικά είτε της ΑΗΚ είτε του Ταμείου ΑΠΕ και ΕξΕ, που έχουν ως προτεραιότητα να φέρουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Να τηρούμε, όπως είπε τους σκοπούς για τους οποίους έχουν δημιουργηθεί αυτά τα ταμεία και για θέματα ενεργειακής φτώχειας να παίρνουμε από τον κρατικό κορβανά.

Δειτε Επισης

Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan
«Σημαντικά βήματα της Κύπρου σε πράσινες επενδύσεις, υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ»