Ν. Πηλείδου: Διαφυλάσσεται η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου

Με τη συμπερίληψη της διάταξης για εθελοντική εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ διαφυλάσσεται η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου εφόσον διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της AHK, τόνισε η υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο πλαίσιο των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, αποτρέπεται η μετακύλιση του όποιου κόστους σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, και παρέχεται η ευχέρεια για περιορισμό τυχόν υπερκερδών από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Σήμερα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ υιοθέτησαν μια σειρά στοχευμένων και περιορισμένων σε χρονική διάρκεια μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

«Με τις σημερινές αποφάσεις, η ΕΕ ενισχύει την εργαλειοθήκη της κατά τρόπο που αναγνωρίζει τις διαφορετικές αφετηρίες των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Μια εργαλειοθήκη που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και στη χώρα μας», ανέφερε σχετικά η κ. Πηλείδου.

 

Ιδιαίτερα σε σχέση με την Κύπρο, τονίζεται η σημασία συμπερίληψης ειδικής διάταξης για εθελοντική εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν, η οποία λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και ιδιαιτερότητες της Κύπρου.

«Ότι δηλαδή η Κύπρος είναι ενεργειακά απομονωμένη από την υπόλοιπη ΕΕ, διαθέτει ένα μικρό σύστημα ηλεκτρισμού και είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού», είπε σχετικά.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τον μετριασμό των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Πρόταση για ανώτατο όριο τιμής στο αέριο

Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας, η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει μια πρόταση για ανώτατο όριο τιμής για το εισαγόμενο φυσικό αέριο από αγωγούς ή/και LNG στην ΕΕ και για θέσπιση ενός κατάλληλου μηχανισμού που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών, εφόσον δεν θα δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά ενέργειας.

 

«Επιπλέον, πριν προχωρήσουμε στη λήψη οποιωνδήποτε περαιτέρω μέτρων μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των υφιστάμενων μέτρων και να μελετηθούν οι επιπτώσεις των όποιων νέων μέτρων για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», διευκρίνισε σχετικά η κ. Πηλείδου.

Τέλος, σε σχέση με τις πρόσφατες διαρροές φυσικού αερίου σε Nord Stream I και II, η υπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου προς τα επηρεαζόμενα κράτη μέλη - τη Δανία, τη Γερμανία και την Σουηδία. «Τέτοια περιστατικά σε ενεργειακή υποδομή της ΕΕ προκαλούν έντονη ανησυχία και  γι’ αυτό χρειάζεται η πλήρης διερεύνησή τους», ανέφερε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία