Ουδέν ανακοινώσιμο για κοίτασμα στο Cronos-1-Σε εξέλιξη η γεώτρηση

InBusinessNews  05/08/2022 10:55
Ουδέν ανακοινώσιμο για κοίτασμα στο Cronos-1-Σε εξέλιξη η γεώτρηση

Ουδέν ανακοινώσιμο για κοίτασμα στο Cronos-1-Σε εξέλιξη η γεώτρηση

InBusinessNews  05/08/2022 10:55

Τίποτα ανακοινώσιμο αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας, σε σχέση με δημοσίευμα που θέλει την κοινοπραξία ENI/TOTAL να έχει ανακαλύψει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, αναφέρει ότι «οι εργασίες της γεώτρησης “Cronos-1”, εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο στην παρούσα φάση».

Σημειώνει ότι «η γεώτρηση, που διεξάγεται από την κοινοπραξία Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V. η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων».

 Υπενθυμίζουμε, συνεχίζει «ότι οι εργασίες της γεώτρησης ξεκίνησαν στις 23/5/2022 με το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer” και τυγχάνουν παρακολούθησης, επί συνεχούς βάσης, από το προσωπικό της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας».

Την είδηση δημοσίευσε η εφημερίδα Αλήθεια, η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για δεύτερη στήλη φυσικού αερίου, δίπλα από τον εντοπισμό του νέου κοιτάσματος. Στο συγκεκριμένο τεμάχιο, το 2018 ανακαλύφθηκε το κοίτασμα «Καλυψώ», με τη γεώτρηση να ξεπερνά τα 3800 μέτρα, με εκτεταμένη στήλη καθαρού και εξαιρετικής ποιότητας φυσικού αερίου σε διάφορα πετρώματα, με την ΕΝΙ να ανακοινώνει πως το κοίτασμα βρίσκεται σε πλήρη συσχετισμό με το μοντέλο τύπου Ζορ.

Σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα , αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι εργασίες της συγκεκριμένης ερευνητικής γεώτρησης θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε, τονίζοντας, ότι πρώτα ανακοινώνει η εταιρεία και μετά το Υπουργείο Ενέργειας για τέτοια θέματα. «Εγώ μέχρι στιγμής δεν ενημερώθηκα».

Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα από τα οικόπεδα που επέλεξαν οι Τούρκοι για να κάνουν γεωτρήσεις και ευχήθηκε να μην επηρεάσουν τις εργασίες της ΕΝΙ/ΤΟΤΑL. «Υπάρχουν επτά πιθανά σημεία. Το ένα είναι εκτός της ΑΟΖ και τα υπόλοιπα έξι εντός της ΑΟΖ. Τρία από αυτά είναι σε περιοχές που θεωρεί η Τουρκία ότι ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα και τα άλλα τρία που αδειδοτήθηκαν στην εταιρεία τουρκικών πετρελαίων, από το ψευδοκράτος, ανήκουν σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας