Το πράσινο «αποτύπωμα» του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου στην Κύπρο

Την εξέλιξη των εργασιών της μεγαλύτερης ενεργειακής επένδυσης που λαμβάνει χώρα στην Κυπριακή Δημοκρατία παρουσίασε σήμερα, 11 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Δρ. Συμεών Κασσιανίδης σ’ εκδήλωση με τίτλο «Το αποτύπωμα της ΔΕΦΑ: Μετάβαση σ’ ένα καθαρότερο καύσιμο» στο περιθώριο της μεγάλης έκθεσης για την ενέργεια.

Ο κ. Κασσιανίδης παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες που αφορούν στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG επεσήμανε τα εξής: «Πρόκειται για την υψηλότερη βιώσιμη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Κυπριακή Κυβέρνηση, επομένως αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου με σημαντικά οφέλη στην ενεργειακή ασφάλεια, το περιβάλλον και την οικονομία.»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ παρουσίασε ενώπιον των παρευρισκομένων κυβερνητικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων, παραγόντων από το χώρο της ενέργειας και ενδιαφερόμενων φορέων το όραμα του Οργανισμού, τις τρέχουσες συνθήκες στο χώρο της ενέργειας και πώς αυτές επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα του έργου, τα εκτιμωμένα οφέλη από την ολοκλήρωσή του καθώς και την αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου.

Ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντικαταστήσει το ακριβό και ρυπογόνο μαζούτ με καθαρότερο φυσικό αέριο και θα διευκολύνει επίσης τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κόμβου για βιομηχανίες όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ναυτιλία και η εφοδιαστική αλυσίδα. Μακροπρόθεσμα, ο ευέλικτος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Βασιλικού θα παίξει βασικό εφεδρικό ρόλο καθώς η Κύπρος κινείται προς τη βιώσιμη ενέργεια ως μέρος της επιταχυνόμενης πράσινης μετάβασης στην ΕΕ.

«Το έργο αυτό έχει καίρια σημασία για την ένταξη της Κύπρου στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και μεταφορών. Ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG θα εισάγει φυσικό αέριο στο νησί καθιερώνοντας έτσι την αγορά φυσικού αερίου και αίροντας την ενεργειακή απομόνωση του νησιού», υπογράμμισε ο κ. Κασσιανίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 90% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου βασίζεται επί του παρόντος στις εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου και το ενεργειακό της σύστημα είναι απομονωμένο χωρίς διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας ή αερίου. Το σημερινό πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές του νησιού –τόσο ιδιωτών όσο και βιομηχανιών– είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί λόγω της στρατηγικής επιλογής για την άφιξη φυσικού αερίου που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, στη γεωπολιτική στάση της Κύπρου στην ΝΑ Μεσόγειο και στην απήχηση του νησιού ως επιχειρηματική τοποθεσία.

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου