«Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την ηλεκτρική διασύνδεση»

«Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Αιγύπτου και θα τα καταφέρουμε χωρίς παρέμβαση από κανέναν», τόνισε ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Μοχάμεντ Σακέρ ελ Μαρκάμπι, κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να σταματήσει ενεργειακά έργα που γίνονται στην περιοχή

Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή στη Λευκωσία του Μνημονίου Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Αιγύπτου, ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι στην Αίγυπτο έχουμε πραγματικά ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για διασύνδεση με όλες τις γειτονικές χώρες, προσθέτοντας ότι «έχουμε ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιορδανία, με τη Λιβύη, με το Σουδάν και πρόκειται να δημιουργήσουμε ίσως τη μεγαλύτερη διασύνδεση στην περιοχή, μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας 3.000 μεγαβάτ».

Κληθείς να πει πόσο σημαντικό είναι για την Αίγυπτο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ο κ. Μαρκάμπι το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα είναι «σημαντικό για να ξεκινήσουμε τη μελέτη της διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Πρόσθεσε ότι όταν οι τεχνοκράτες των δύο χωρών θα αρχίσουν να συναντιούνται θα προβούν στα κατάλληλα βήματα για να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη υπογραφεί.

Από την πλευρά της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας, είπε ότι «προχωρούμε με όλους τους σχεδιασμούς είτε αυτοί αφορούν το φυσικό αέριο είτε αφορούν τον ηλεκτρισμό».

Σε σχέση με τον ηλεκτρισμό, η κ. Πηλείδου είπε ότι «έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες που έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο», προσθέτοντας ότι «το σημαντικό θέμα που αφορά τις διασυνδέσεις είναι πλέον η χρηματοδότηση, η οποία θα προέλθει και από την Ε.Ε. μέσα από αιτήσεις που προγραμματίζονται στο Connecting Europe Facility, το σχετικό ταμείο που χρηματοδοτεί τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και από τον ιδιωτικό τομέα». 

«Με τον (Αιγύπτιο) Υπουργό έχουμε αποφασίσει να επισπεύσουμε αυτές τις προσπάθειες μέσα από επαφές με τον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να δούμε πώς μπορούν να εξευρεθούν οι τρόποι να προχωρήσει το έργο πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε αρχικά σχεδιάσει γιατί είναι έργο προτεραιότητας και για εμάς και για την Αίγυπτο», πρόσθεσε.

Η κ. Πηλείδου χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Αίγυπτο «πολύ σημαντική για την Κύπρο, καθώς είναι ένα βήμα πιο μπροστά στην προσπάθεια για την ηλεκτρική διασύνδεση μαζί με άλλες χώρες».

«Η Κύπρος δυστυχώς όντας ένα μικρό νησί στην Μεσόγειο είναι από τις μόνες χώρες της περιοχής και σίγουρα η μόνη χώρα της Ε.Ε. που εξακολουθεί να είναι ενεργειακά απομονωμένη και είναι προτεραιότητά μας να προχωρήσει τόσο η ηλεκτρική διασύνδεση με το Ισραήλ και την Κρήτη όσο και η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο», υπογράμμισε.

Η κ. Πηλείδου είπε ότι η Αίγυπτος είναι μία χώρα η οποία προχωρά πολύ γρήγορα με την εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό της μίγμα και έχει πετύχει την παραγωγή ηλεκτρισμού σε αρκετά χαμηλές τιμές».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, ότι ανοίγονται πολλές ευκαιρίες για συνεργασία και στον τομέα της τεχνολογίας.

Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε χθες με τον Αιγύπτιο Υπουργό «και άλλους τομείς με τους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, όπως είναι το πράσινο υδρογόνο», και πρόσθεσε ότι προς αυτό τον σκοπό έχουν ήδη συζητήσει «ποιες τεχνικές ομάδες μπορούν να συσταθούν, οι οποίες να δουλέψουν πολύ εντατικά ούτως ώστε να προχωρήσουν τα διάφορα έργα, τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί και συμφωνηθεί».

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου