Ενεργειακό κόστος: Συζήτηση στην ολομέλεια για μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται, και μαζί τους οι ανησυχίες για καταναλωτές και επιχειρήσεις, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή συζήτησαν πώς μπορούν να αντιδράσουν.

Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει γρήγορα και συντονισμένα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα που έχουν ήδη στη διάθεσή τους τα κράτη μέλη για να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει επίσης, εντός του 2021, τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου ώστε να καταστεί ανθεκτικότερη στις αυξήσεις των τιμών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές του ΕΚ ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη χειραγώγηση της αγοράς από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες, καθώς και σχετικά με την κερδοσκοπία στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, προκειμένου να μετρηθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι δύο αυτοί παράγοντες στις τιμές. Πολλοί επέμειναν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των πλέον ευάλωτων από την αύξηση των λογαριασμών.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να ενισχυθεί η ικανότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου και να θεσπιστούν κοινά προγράμματα αγοράς φυσικού αερίου (με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιείται για τα εμβόλια) και να χρησιμοποιηθεί η Πράσινη Συμφωνία ως ευκαιρία για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας της ΕΕ. Άλλοι δήλωσαν ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα της προσέγγισης στον τομέα της ενέργειας με επίκεντρο τις αγορές και της δράσης των κερδοσκόπων, και ζήτησαν να τεθούν ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»