Σπάνε ρεκόρ οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

Ρεκόρ χτυπάνε οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας – από το φυσικό αέριο έως τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα – δίνοντας σήμα ότι η έλλειψη του εφοδιασμού θα επιδεινωθεί μόλις ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα αποθέματα – από το φυσικό αέριο ως τον άνθρακα και το νερό της Νορβηγίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – λιγοστεύουν, ενώ δεν υπάρχουν και πολλές ενδείξεις πως η κατάσταση θα βελτιωθεί.

«Η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης θα παραμείνει ασυνήθιστα σφιχτή προς το χειμώνα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στις τιμές, σε μια αγορά που βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα», γράφουν αναλυτές του BloombergNEF σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Πολλοί από τους μικρότερους προμηθευτές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταρρεύσει, ενώ ορισμένες εταιρείας λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται να προμηθεύσουν πελάτες.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 12%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα σημείωσαν άνοδο 2,2%.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος και το βρετανικό φυσικό αέριο ανήλθαν επίσης σε νέα υψηλά επίπεδα. 

Η τελευταία προειδοποίηση ότι η ενεργειακή κρίση εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη έρχεται από τη νορβηγική εταιρεία δικτύου Statnett SF, η οποία δήλωσε ότι οι παροχές ηλεκτρικής ενέργειας στα νοτιοδυτικά της χώρας «πιέζονται» λόγω των χαμηλών εισροών και της πτώσης των αποθεμάτων.

Η έλλειψη θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές σε άλλες αγορές, καθώς αυτό το τμήμα της χώρας αποτελεί κόμβο για μεταφορές ενέργειας στο εξωτερικό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιμετωπίζει τη δική του κρίση εφοδιασμού, καθώς και η Γερμανία και η Δανία συνδέονται όλα με το νορβηγικό δίκτυο. «Υπάρχει πολύ χαμηλή ποσότητα νερού, γι΄ αυτή την εποχή του χρόνου, σε πολλές από τις δεξαμενές εδώ», δήλωσε η Statnett.

Η Ευρώπη έχει το πιο φιλόδοξο κλιματικό σχέδιο στον κόσμο, αλλά η πολιτική βούληση δοκιμάζεται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Καθώς οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν το πλήγμα των υψηλότερων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, η Ισπανία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών «ενδέχεται να μην αντέχουν σε μια παρατεταμένη περίοδο καταχρηστικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με επιστολή της 20ής Σεπτεμβρίου.

Μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών προέρχεται από την έλλειψη φυσικού αερίου, καθώς ο πιο ψυχρός και μεγαλύτερος χειμώνας εξάντλησε τα αποθέματα, τα οποία βρίσκονται στα πιο χαμηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας γι΄αυτήν την εποχή. Οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου έχουν επίσης ως αποτέλεσμα να έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου σε μια βασική εγκατάσταση στη Γερμανία μειώθηκαν ξανά την Τρίτη. Η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο αντιμετωπίζει τη δική της κρίση παροχής φυσικού αερίου και επικεντρώνεται στην πλήρωση των εγχώριων αποθεμάτων.

Καθώς η επίσημη περίοδος θέρμανσης στην Ευρώπη ξεκινά την Παρασκευή, οι traders παρακολουθούν τον καιρό και τις προβλέψεις του, οι οποίες θα οδηγήσουν τη ζήτηση υψηλότερα. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια δημοπρασία φυσικού αερίου στην Ουκρανία στις 18 Οκτωβρίου για να δούμε πόσα καύσιμα θα προέλθουν από τη Ρωσία. Οποιοδήποτε σήμα από την Gazprom σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν σημαντικές ροές φυσικού αερίου στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 προς τη Γερμανία θα επηρεάσει επίσης πιθανώς το ράλι.

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου