Στα €24 εκατ. το κόστος για ΑΗΚ από την μείωση 10% στους λογαριασμούς

Μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% θα δουν οι οικιακοί καταναλωτές σε δύο διμηνίες, για την περίοδο Νοεμβρίου 2021-Φεβρουαρίου 2022 και οι πλείστες των εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση ανέρχεται στο 6,8%, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη συνεδρία ότι το κόστος που θα επωμιστεί η ΑΗΚ από αυτές τις μειώσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών εκτιμάται γύρω στα €24 εκατομμύρια, ενώ ανακοινώθηκε πως κατά τη συνεδρία του ΔΣ της ΑΗΚ  θα συζητηθούν κάποιες επιπρόσθετες εισηγήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής προς όφελος του καταναλωτή. Επίσης, αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πως από δημοπρασία δικαιωμάτων ρύπων θα εισπραχθούν το 2021 γύρω στα €100 εκατομμύρια, και από το 2021 συνολικά €200 εκ., τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνικά ζητήματα.

Επιπρόσθετα, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ενέργειας, η οποία συζήτησε, αυτεπάγγελτα, το θέμα «οι νέες διατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και οι επιπτώσεις στους καταναλωτές», η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών Α΄ Στέλλα Χατζηγιαννακού ανακοίνωσε πως «αυτή την στιγμή επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με την ΑΗΚ, και κάποια άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο στάδιο».

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο προχώρησε παράλληλα σε σειρά ανακοινώσεων κυρίως για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού «για να τους βοηθήσουμε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση το κόστος ενέργειας».

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο για τους ευάλωτους καταναλωτές τρέχει δύο προγράμματα, το πρόγραμμα «εξοικονομώ και αναβαθμίζω» στις κατοικίες που η ένταση της ενίσχυσης φθάνει στο 80% της επένδυσης, η οποία θα γίνει, καθώς και τα σχέδια των ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας που η ενίσχυση φθάνει στο 75%.

Πρόσθεσε πως για περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων «υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η επένδυση από τις ενεργειακές εταιρείες που αναλαμβάνουν όλο το κεφαλαιουχικό κόστος εκ μέρους του καταναλωτή και αποπληρώνονται από την εξοικονόμηση στους λογαριασμούς».

Εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ανέφερε ότι η Αρχή ενέκρινε την εισήγηση που έλαβε από την ΑΗΚ για μείωση στο τελικό τιμολόγιο κάποιου οικιακού καταναλωτή κατά περίπου 10%, που προκύπτει από τη μείωση των τελών του δικτύου διανομής κατά 65%.

«Όλοι οι καταναλωτές θα δουν έκπτωση στους λογαριασμούς τους, είτε είναι οικιακοί είτε εμπορικοί καταναλωτές», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι για τους οικιακούς η μείωση θα είναι 10% για τέσσερις μήνες, από Νοέμβριο 2021 μέχρι Φεβρουάριο 2022.

Εκπρόσωπος της ΑΗΚ ανέφερε ότι έγινε εισήγηση από μέρους της Αρχής προς την ΡΑΕΚ για μείωση κατά 65% στα τέλη χρήσης δικτύου, που είναι το μονοπωλιακό κομμάτι της ΑΗΚ, και «αφορά το σύνολο των καταναλωτών είτε είναι πελάτες της Αρχής είτε όχι με εφαρμογή από Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022».

Το ποσοστό της μείωσης στο τιμολόγιο ενός μέσου οικιακού καταναλωτή με κατανάλωση περίπου 800 κιλοβατώρων, ανά διμηνία, ισοδυναμεί με 10%, πρόσθεσε. 

Επίσης, ανακοίνωσε ότι, πέραν τούτου, η ΑΗΚ θα παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της κάποιες επιπρόσθετες εισηγήσεις, οι οποίες αφορούν ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε ό,τι αφορά τη μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής με απώτερο στόχο αυτή η μείωση να καταλήξει στον καταναλωτή».

«Μετά τη συνεδρία, θα απευθυνθούμε στο αρμόδιο Υπουργείο, να υποβάλουμε τις εισηγήσεις για περαιτέρω συζήτηση και απόφαση», σημείωσε.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής για το 2021 έχουν εισπραχθεί €52 εκατομμύρια από δημοπρασία δικαιωμάτων ρύπων και «αναμένουμε να δημοπρατήσουμε ακόμη 700.000 δικαιώματα με την τιμή του κάθε δικαιώματος να είναι σήμερα €60, οπότε θα πλησιάσουμε τα €100 εκατομμύρια».

Ανέφερε επίσης ότι το συνολικό ποσό που έχει εισπραχθεί από το 2012 είναι €154 εκ. και πρόσθεσε ότι «ο νόμος ορίζει πως μπορούμε να διαθέσουμε τα ποσά ακόμη και για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, που αφορούν νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου