Τρ. Κύπρου: Επενδύσεις με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

InBusinessNews  23/08/2021 08:50
Τρ. Κύπρου: Επενδύσεις με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Τρ. Κύπρου: Επενδύσεις με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

InBusinessNews  23/08/2021 08:50

Η ορθή διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας και η εξεύρεση τρόπων μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία για κάθε οργανισμό ο οποίος επιδιώκει την στροφή σε ένα πιο πράσινο λειτουργικό περιβάλλον. Για την Τράπεζα Κύπρου, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας εμπίπτει στις βασικές τις προτεραιότητες, πρωτίστως για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς. Σύμφωνα με την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020, η Τράπεζα υλοποίησε αρκετές δράσεις τόσο στα καταστήματα της παγκύπρια όσο και στα κεντρικά της γραφεία, με γνώμονα την επίτευξη θετικού αντίκτυπου στο περιβάλλον.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, το 2020 ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο ετήσιος εξωτερικός έλεγχος της ομάδας εσωτερικής διαχείρισης ενέργειας για τα δύο κέντρα δεδομένων (Κεντρικά Γραφεία και κτίριο Διεύθυνσης Πληροφορικής). Έτσι, η περίοδος ισχύος των πιστοποιητικών του προτύπου CYS EN ISO 50001 παρατάθηκε μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Πληθώρα ενεργειών

Σε πρακτικό επίπεδο, οι ενέργειες που υλοποιήθηκαν κατά το 2020 πολλές. Οι βασικότερες αφορούσαν στα εξής:

  • Εγκατάσταση λαμπτήρων LED
  • Συνέχιση της διαδικασίας αντικατάστασης του συστήματος κλιματισμού
  • Μελέτη για ενδεχόμενη εγκατάσταση ενός πιο ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας
  • Μελέτη για ενδεχόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων
  • Ηλεκτρονικό σεμινάριο ευαισθητοποίησης για την ενέργεια και τα απόβλητα (Kill Waste)
  • Συμπερίληψη απαιτήσεων σχετικά με την ενεργειακή απόδοση για οποιαδήποτε αγορά ηλεκτρικού Μηχανικού εξοπλισμού στο πρότυπο αίτησης προσφοράς (RFQ)
  • Μείωση των εσωτερικών μετακινήσεων με την εισαγωγή διαδικτυακών συστημάτων συνεδρίων και επέκταση της μετακίνησης πολλών προσώπων με το ίδιο όχημα (carpooling)
  • Βελτιστοποίηση χώρων γραφείων μέσω εγκαταστάσεων και εκκένωσης αχρησιμοποίητων χώρων γραφείων
  • Βελτιστοποίηση της κατανάλωσης χαρτιού με διακοπή της έγχρωμης εκτύπωσης και εφαρμογή εκτύπωσης διπλής όψης
  • Μείωση των έντυπων δηλώσεων πελατών με την εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών δηλώσεων.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο μέσω των δράσεων αντικατάστασης λαμπτήρων, τοποθέτησης αερίου R22 στα κλιματιστικά και αντικατάστασης άλλων παλιών συσκευών, η Τράπεζα εξοικονόμησε 548,488 κιλοβατώρες ή ποσοστό 2,92% επί του ενεργειακού της αποτυπώματος. Οι προαναφερόμενες πράξεις ήταν συνολικής επένδυσης €566.350 γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη δέσμευση της Τράπεζας στη μάχη για μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως από τις δράσεις για μείωση της χρήσης των εταιρικών οχημάτων προέκυψε σημαντική  μείωση στα λίτρα που καταναλώθηκαν ετησίως. Από 114.945 λίτρα το 2019 σε 78.360 λίτρα το 2020.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας