«Καυτός» χειμώνας για τις τιμές του φυσικού αερίου

InBusinessNews  06/08/2021 17:06
«Καυτός» χειμώνας για τις τιμές του φυσικού αερίου

«Καυτός» χειμώνας για τις τιμές του φυσικού αερίου

InBusinessNews  06/08/2021 17:06

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να ανέλθουν τον χειμώνα οι τιμές του φυσικού αερίου, παγκοσμίως, καθώς το ζεστό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο οδήγησε σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα στις κύριες αγορές φυσικού αερίου, τη στιγμή που η χρήση της πράσινης ενέργειας αυξάνεται σε νέες περιοχές.

Οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 80% τους τελευταίους τρεις μήνες, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ασία βρίσκεται σε υψηλά οκτώ ετών, με βάση εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μέσες χειμερινές τιμές θα ξεπεράσουν τις υψηλότερες τιμές που καταγράφηκαν το περασμένο έτος, όταν το έντονο ψύχος στη βόρεια Ασία οδήγησε την τιμή του LNG σε αύξηση πέραν του 200%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό επίπεδο τιμών.

"Τα επίπεδα αποθήκευσης είναι αρκετά χαμηλά σε πολλά μέρη του κόσμου καθώς το καυτό καλοκαίρι δεν έδωσε περιθώριο να αναπληρωθούν τα αποθέματα», οπότε αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει αύξηση των τιμών το Χειμώνα, «ειδικά αν πρόκειται να υπάρξει ξανά έντονο ψύχος, δήλωσε ένας Χρηματιστής στη Σιγκαπούρη.  

Η μέση τιμή για συμβόλαια LNG, παράδοσης Δεκεμβρίου 2021, στη Βορειοανατολική Ασία είναι περίπου 17,65 δολάρια ανά mmBtu και περίπου 17,80 δολάρια ανά mmBtu για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου 2020, δήλωσε πηγή της βιομηχανίας φυσικού αερίου με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Σε αντίθεση, η τιμή παράδοσης φυσικού αερίου τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν κατά μέσο όρο περίπου στα 11,50 δολάρια ανά mmBtu και τα φορτία παράδοσης Ιανουαρίου ήταν κατά μέσο όρο κοντά στα 17 δολάρια ανά mmBtu.

Στην Ανατολική Ασία, όπου βρίσκονται οι δύο κορυφαίοι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, η Ιαπωνία και η Κίνα, μεταφέρθηκαν 18 εκατομμύρια περισσότερους τόνους αερίου τους πρώτους επτά μήνες του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020, δήλωσε ο Σι Ναν, αντιπρόεδρος των αγορών φυσικού αερίου και ενέργειας στη εταιρεία Rystad Energy.

"Η θερμότερη θερμοκρασία ήταν ο κύριος μοχλός ανόδου των τιμών αυτό το Καλοκαίρι, μαζί με την ώθηση της χρήσης της πράσινης ενέργειας στις οικονομίες της ομάδας JKTC (Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν και Κίνα)", πρόσθεσε.

Στο 50%-60%, από 80% πέρσι, η αποθήκευση αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν επίσης αυξηθεί, με τιμές στον ολλανδικό κόμβος TTF να έχουν πραγματοποιήσει άλμα κατά 32% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ, ως αποτέλεσμα της διακοπής της παραγωγής για λόγους καλοκαιρινής συντήρησης στη Νορβηγία, της χαμηλή παροχής LNG, των υψηλών τιμών άνθρακα και τα χαμηλά αποθέματα.

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι επί του παρόντος περίπου στο 50% έως 60%, σε σύγκριση με 80% το περασμένο Καλοκαίρι, αναφέρουν αναλυτές της αγοράς.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας