Μαλλιά από κομμωτήρια γίνονται λίπασμα και καθαρίζουν πετρελαιοκηλίδες

InBusinessNews  26/07/2021 08:55
Μαλλιά από κομμωτήρια γίνονται λίπασμα και καθαρίζουν πετρελαιοκηλίδες

Μαλλιά από κομμωτήρια γίνονται λίπασμα και καθαρίζουν πετρελαιοκηλίδες

InBusinessNews  26/07/2021 08:55

Οι κομμωτές και κομμώτριες σε ολόκληρη τη Βρετανία παροτρύνονται να κάνουν τα πάντα για το περιβάλλον, ανακυκλώνοντας τα κομμένα μαλλιά για να καθαρίσουν τις πετρελαιοκηλίδες, να παράξουν λίπασμα ή ενέργεια.

Σε ένα κομμωτήριο του ανατολικού Λονδίνου, ο Fry Taylor, ένας από τους ιδρυτές της Green Salon Collective, αποδεικνύει ότι τα εφεδρικά μαλλιά χρησιμοποιούνται σε απορρυπαντικά φίλτρα. Δείχνει πώς ένα βαμβακερό δίχτυ γεμισμένο με μαλλιά, σάρωσε την επιφάνεια μιας δεξαμενής νερού μολυσμένου με λάδι κινητήρα, και καθάρισε αμέσως τον ρύπο.

"Τα μαλλιά φυσικά θα απορροφήσουν το λάδι, αυτός είναι ο σημαντικός παράγοντας", δήλωσε ο Taylor, πρώην κομμωτής.

Ένα κιλό μαλλιών μπορεί να απορροφήσει έως και οκτώ λίτρα (δύο γαλόνια) λάδι, σύμφωνα με ειδικούς. Η ιδέα της χρήσης φίλτρων μαλλιών προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ήδη δοκιμαστεί σε πραγματικές καταστροφές, όπως όταν ένα ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μαυρίκιου πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον Taylor σε άλλες χώρες στον κόσμο υπάρχουν συστήματα ανακύκλωσης για κομμωτήρια.

Υπολογίζεται ότι τα απόβλητα που παράγονται από τη βιομηχανία κομμωτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο μπορούν να γεμίσουν 50 γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα περισσότερα σκουπίδια, όπως αλουμινόχαρτο, σωλήνες βαφών και 99 τοις εκατό κομμένων μαλλιών, αποστέλλονται σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα χημικά απόβλητα, όπως βαφές και λευκαντικά. "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30.000 κομμωτήρια και άλλοι 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που ρίχνουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και αμμωνία σε συστήματα νερού", δήλωσε ο Taylor.

Η ομάδα ενθαρρύνει τα κομμωτήρια να συγκεντρώσουν αυτά τα προϊόντα σε ένα μικρό κάδο, ο οποίος στη συνέχεια θα συλλεχθεί και θα σταλεί σε εγκατάσταση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κομποστοποίηση είναι μια άλλη πράσινη επιλογή για χρήση μαλλιών, των οποίων η πλούσια περιεκτικότητα σε άζωτο τα καθιστά ιδανικό συμπλήρωμα λιπάσματος. Ο Ryan Crawford, ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στην πόλη Milton Keynes, βορειοδυτικά του Λονδίνου, έχει πειραματιστεί με μαλλιά στα λαχανικά του στον κήπο.

`Όπως δήλωσε, η  τοποθέτηση των μαλλιών απευθείας στο έδαφος βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγρασίας και δρα ως «σούπερ-τροφή για τη γη», συμπληρώνοντας τα επίπεδα αζώτου.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, περίπου 600 κομμωτήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία έχουν ενταχθεί στη συλλογική ομάδα, η οποία συγκέντρωσε περίπου 500 κιλά μαλλιών. Χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό των πλωτών οδών, μιας πετρελαιοκηλίδας στη Βόρεια Ιρλανδία τον Μάιο και για παραγωγή λιπάσματος. Η ομάδα συγκέντρωσε επίσης 3,5 τόνους μετάλλου για ανακύκλωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας