Οδικός χάρτης ανοίγματος της αγοράς ενέργειας με φόντο το 2022

InBusinessNews  29/06/2021 16:22
Οδικός χάρτης ανοίγματος της αγοράς ενέργειας με φόντο το 2022

Οδικός χάρτης ανοίγματος της αγοράς ενέργειας με φόντο το 2022

InBusinessNews  29/06/2021 16:22

Τα νομοσχέδια για την ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο που στοχεύουν στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς και η παράταση έξι μηνών που θα δοθεί στις εταιρείες για την καταβολή του τέλους των 350 ευρώ, συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην παρουσία της Υπουργού Νατάσας Πηλείδου.

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, και σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή, η κ. Πηλείδου είπε πως τέθηκε σήμερα το πλαίσιο ρύθμισης του ηλεκτρισμού, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα τρία νομοσχέδια που το αφορούν θα συζητηθούν ενδελεχώς στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Τα νομοσχέδια έχουν να κάνουν και με την ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, θέμα καίριας σημασίας για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο θα ωφελήσει όλους, καταναλωτές και επιχειρήσεις.

«Θέλουμε σε συνεργασία με την Επιτροπή να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις, ώστε αυτά τα τρία νομοσχέδια που συζητήσαμε σήμερα να οδηγηθούν στη διαδικασία ψήφισης και έγκρισης από τη Βουλή», είπε.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, είπε, αφορά το ετήσιο τέλος των 350 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι εγγεγραμμένες εταιρείες στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή έχει εγκρίνει σήμερα την παράταση προθεσμίας πληρωμής του τέλους, που λήγει αύριο 30 Ιουνίου 2021, στις 31 Δεκεμβρίου του έτους.

Επίσης, θα δοθεί δικαίωμα έκδοσης διατάγματος από την ίδια την Υπουργό, για περαιτέρω παράταση αν αυτό κριθεί απαραίτητο. «Αυτό θα δώσει μια ανάσα στις εταιρείες, δεδομένων και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία και ευχαριστούμε πολύ την Επιτροπή γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατ’ επείγον στην επόμενη Ολομέλεια», είπε.

Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας

Ερωτηθείσα σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η κ. Πηλείδου είπε πως αυτό αναμένεται μέσα στο 2022, με τον Διευθυντή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς να δουλεύει εντατικά με την ομάδα του στο λογισμικό σύστημα καλύπτοντας πολλές από τις εκκρεμότητες, ώστε να διατηρηθούν τα χρονοδιαγραμμάτων. «Θα ακολουθήσει μια περίοδος ελέγχου των διάφορων παρόχων ώστε να διαπιστωθεί ότι όλα κυλούν ομαλά. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει το σύστημα», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως η μεταβατική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος λειτουργεί ήδη από την αρχή του έτους με επιτυχία με δύο επιπρόσθετους προμηθευτές που παρέχουν υπηρεσίες.

«Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς και ευελπιστούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά για να προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα», υπέδειξε.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας