Οδικός χάρτης ανοίγματος της αγοράς ενέργειας με φόντο το 2022

Τα νομοσχέδια για την ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο που στοχεύουν στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς και η παράταση έξι μηνών που θα δοθεί στις εταιρείες για την καταβολή του τέλους των 350 ευρώ, συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην παρουσία της Υπουργού Νατάσας Πηλείδου.

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, και σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή, η κ. Πηλείδου είπε πως τέθηκε σήμερα το πλαίσιο ρύθμισης του ηλεκτρισμού, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα τρία νομοσχέδια που το αφορούν θα συζητηθούν ενδελεχώς στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Τα νομοσχέδια έχουν να κάνουν και με την ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, θέμα καίριας σημασίας για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο θα ωφελήσει όλους, καταναλωτές και επιχειρήσεις.

«Θέλουμε σε συνεργασία με την Επιτροπή να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις, ώστε αυτά τα τρία νομοσχέδια που συζητήσαμε σήμερα να οδηγηθούν στη διαδικασία ψήφισης και έγκρισης από τη Βουλή», είπε.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, είπε, αφορά το ετήσιο τέλος των 350 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι εγγεγραμμένες εταιρείες στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή έχει εγκρίνει σήμερα την παράταση προθεσμίας πληρωμής του τέλους, που λήγει αύριο 30 Ιουνίου 2021, στις 31 Δεκεμβρίου του έτους.

Επίσης, θα δοθεί δικαίωμα έκδοσης διατάγματος από την ίδια την Υπουργό, για περαιτέρω παράταση αν αυτό κριθεί απαραίτητο. «Αυτό θα δώσει μια ανάσα στις εταιρείες, δεδομένων και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία και ευχαριστούμε πολύ την Επιτροπή γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατ’ επείγον στην επόμενη Ολομέλεια», είπε.

Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας

Ερωτηθείσα σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η κ. Πηλείδου είπε πως αυτό αναμένεται μέσα στο 2022, με τον Διευθυντή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς να δουλεύει εντατικά με την ομάδα του στο λογισμικό σύστημα καλύπτοντας πολλές από τις εκκρεμότητες, ώστε να διατηρηθούν τα χρονοδιαγραμμάτων. «Θα ακολουθήσει μια περίοδος ελέγχου των διάφορων παρόχων ώστε να διαπιστωθεί ότι όλα κυλούν ομαλά. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει το σύστημα», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως η μεταβατική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος λειτουργεί ήδη από την αρχή του έτους με επιτυχία με δύο επιπρόσθετους προμηθευτές που παρέχουν υπηρεσίες.

«Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς και ευελπιστούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά για να προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα», υπέδειξε.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024