Επίσκεψη Πηλείδου και Προέδρου ΕΤΕΚ σε διατηρητέα οικοδομή η οποία αναβαθμίζεται ενεργειακά

InBusinessNews  16/03/2021 19:30
Επίσκεψη Πηλείδου και Προέδρου ΕΤΕΚ σε διατηρητέα οικοδομή η οποία αναβαθμίζεται ενεργειακά

Επίσκεψη Πηλείδου και Προέδρου ΕΤΕΚ σε διατηρητέα οικοδομή η οποία αναβαθμίζεται ενεργειακά

InBusinessNews  16/03/2021 19:30

Επίσκεψη σε εργοτάξιο διατηρητέας οικοδομής, στην οποία εκτός από τη συντήρηση και αποκατάσταση διενεργείται και ενεργειακή αναβάθμιση, πραγματοποίησε την Τρίτη η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Την Υπουργό συνόδευσε ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την προκήρυξη, στις 9 Μαρτίου, του Σχεδίου Χορηγιών «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», για το οποίο καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, σε δηλώσεις της η κ. Πηλείδου σημείωσε πως το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε, πριν από μία ακριβώς εβδομάδα, στην πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου Χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Το σχέδιο, εξήγησε, παρέχει οικονομικά κίνητρα για εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών, με το ποσοστό της χορηγίας να είναι αυξημένο και να ανέρχεται στο 60%, ενώ στους ευάλωτους καταναλωτές το ποσοστό αυξάνεται στο 80%.

«Σήμερα, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ, επισκεφθήκαμε το εργοτάξιο μίας διατηρητέας οικοδομής, η οποία στο πλαίσιο της αποκατάστασής της αναβαθμίζεται και ενεργειακά. Όπως είδαμε κι επί τόπου, σε όλες τις οικίες, ακόμα και στις διατηρητέες, μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι καταναλωτές μπορούν να έχουν όφελος, μειώνοντας το κόστος θέρμανσης και ψύξης της οικίας τους προς όφελος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού και, ταυτόχρονα, βάζοντας το λιθαράκι τους στη μετάβασή μας στην πράσινη ενέργεια, κάτι το οποίο αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και για το Υπουργείο Ενέργειας», είπε.

Η Υπουργός σημείωσε ότι η πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου αφορά συνολικές χορηγίες ύψους €30 εκατ., από συνολικά €70 εκατ. που θα διατεθούν για την επταετία 2021-2027. «Θα είναι ανοικτό μέχρι τον Δεκέμβριο ή μέχρι εξαντλήσεως του ποσού και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ έχει υιοθετηθεί μία νέα, απλοποιημένη διαδικασία υπολογισμού της χορηγίας, χωρίς προσφορές, τιμολόγια και αποδείξεις, με στόχο τη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων για τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία των πολιτών. Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για έλεγχο των έργων και των δαπανών», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ χαρακτήρισε το Σχέδιο Χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ γενναιόδωρο και κάλεσε τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να το αγκαλιάσουν. Όπως εξήγησε, υπάρχει μεγάλο πεδίο εφαρμογής των πρακτικών ενεργειακής αναβάθμισης στην Κύπρο τόσο σε ό,τι αφορά στις διατηρητέες οικοδομές όσο και γενικότερα στο κτηριακό απόθεμα της χώρας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως είπε «θα θέλαμε η Κύπρος να πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους της για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και για λιγότερα ενεργοβόρα κτήρια και να καταστεί πρότυπο στην ΕΕ, προσφέροντας, ταυτόχρονα, καλής ποιότητας διαβίωση στους πολίτες της».

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030», η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί μία σειρά δράσεων για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου, με όραμα την ευημερία της κοινωνίας, την ώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων, πράσινων θέσεων εργασίας.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας είναι ένας από τους κύριους βραχίονες της προσπάθειας της Κυβέρνησης για υλοποίηση των δράσεων του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030», το οποίο στοχεύει στη μείωση των θερμοκηπιακών αερίων και στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Στόχος του Υπουργείου είναι να δημιουργήσει νέα δυναμική και νέες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, αλλά και στους πολίτες, έχοντας ως βασικό εργαλείο για μείωση των εκπομπών ρύπων τις πολιτικές που υλοποιεί για προώθηση της Εξοικονόμησης Ενέργειας και της παραγωγής καθαρής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το κτηριακό δυναμικό, δεδομένου ότι σε αυτό αναλογεί το 30% της κατανάλωσης τελικής ενέργειας (40% στην ΕΕ), με τις οικίες να καταναλώνουν το 18% του ηλεκτρισμού και τα εμπορικά κτήρια το 12%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας