Ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα 405 έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε σχολικά κτήρια

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου επισκέφθηκαν, μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Μιχάλη Κωμοδρόμο, τον Δήμαρχο Αθηένου, Κυριάκο Καρεκλά και τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας, Χρήστο Ηρακλέους, το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου, στο οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Υλοποιείται έτσι Απόφαση της Κυβέρνησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολικά κτήρια σε συνεργασία με την ΑΗΚ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα, εδώ, στο Δημοτικό Σχολείο της Αθηένου, να δω και να παρουσιάσουμε το πρώτο από τα 405 έργα σε σχολικά κτήρια, στα οποία γίνεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, των ειδικών συστημάτων μέτρησης και των μονώσεων που τα συνοδεύουν. Με αυτόν τον τρόπο τα σχολεία θα γίνουν, σε ένα μεγάλο βαθμό, αυτάρκη σε ενέργεια, θα παράγουν ενέργεια από εναλλακτικές πηγές, πράσινη ενεργεία, και αυτό είναι και το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία.

 Δεν θα παραλείψω βεβαίως να ευχαριστήσω την ΑΗΚ. Είναι σε συνεργασία με την ΑΗΚ που εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά σε 405 σχολικά κτήρια. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο με συνολική δαπάνη περίπου €9 εκατ. Αυτά τα 405 σχολικά κτήρια έρχονται να προστεθούν σε 114 σχολικά κτήρια, τα οποία ήδη διαθέτουν φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), στο πλαίσιο εργασιών αντισεισμικής αναβάθμισης.

Είναι σίγουρα ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο δίνει το στίγμα της πράσινης ενέργειας, της δυνατότητας του σχολείου να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αλλά γενικότερα και στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ και την ΑΗΚ και το σχολείο και τον Δήμαρχο Αθηένου, γιατί είναι πραγματικά σημαντικό το ότι αυτό, το οποίο είναι το πρώτο έργο που ολοκληρώνεται στον σχεδιασμό μας, είναι στην ακριτική περιοχή της Αθηένου και είναι καλά τα σχολεία στις ακριτικές περιοχές να τα φροντίζουμε περισσότερο».

Ερωτηθείς αν τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα εγκατασταθούν σε όλα τα σχολεία, ο κ. Προδρόμου απάντησε: «Σε 405 σχολικά κτήρια που προστίθενται σε άλλα 114 όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί. Ουσιαστικά, όλα τα σχολεία μας θα παράγουν πράσινη ενεργεία, κατά κανόνα θα παράγουν την ενεργεία που καταναλώνουν και επιπρόσθετα θα συμβάλλουν στην ενεργειακή εξίσωση. Ο στόχος είναι να καλύψουμε όλα τα σχολικά κτήρια».

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις