Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για EuroAsia Interconnector

To Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι την προσεχή Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η Τελετή Υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector». Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και συναφών υποδομών.

Για την τελετή υπογραφής θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δρ Yuval Steinitz, ενώ από την Αθήνα θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη διαδικασία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Το μνημόνιο θα υπογράψει εκ μέρους της Κύπρου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, οι τρεις Υπουργοί θα απευθύνουν χαιρετισμό και, ακολούθως, θα υπογράψουν το Μνημόνιο Συναντίληψης.

Η κα Πηλείδου και ο δρ Steinitz θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα ενέργειας.

Την Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, η κα Πηλείδου και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ θα μεταβούν στο Κάϊρο της Αιγύπτου, για να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη Υπουργική Σύνοδο του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF), μετά από την επικύρωση του Καταστατικού του Φόρουμ. Απώτερος στόχος του EMGF είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μειώνοντας τα όποια τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι διαρθρωμένου και συστηματικού διαλόγου τόσο κυβερνήσεις όσο και άλλους βασικούς εμπλεκόμενους, όπως εταιρείες της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου, επενδυτές και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου