Πράσινο Κομισιόν σε κρατική εγγύηση για το τερματικό LNG στο Βασιλικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, δυνάμει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ένα κυπριακό μέτρο για την έκδοση κρατικής εγγύησης για την εξασφάλιση δανείων, που θα υποστηρίξουν την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον κόλπο Βασιλικού στην Κύπρο.

Η Κύπρος είναι μια απομονωμένη αγορά ενέργειας χωρίς διασυνδεδεμένη ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής από άλλες χώρες και με υψηλή εξάρτηση από υγρά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού ΥΦΑ θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της αγοράς, καθώς θα επιτρέψει στην Κύπρο να συνδεθεί με τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου.

Ο τερματικός σταθμός θα βελτιώσει επίσης την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου και τη διαφοροποίηση των εισαγόμενων πηγών ενέργειας και καυσίμων, αυξάνοντας την ενεργειακή αξιοπιστία και ευελιξία και παρέχοντας στη χώρα πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά ΥΦΑ. Επιπλέον, το έργο αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οξειδίων του αζώτου (NOx), οξειδίων του θείου (SOx) και σωματιδίων σκόνης, που συνδέονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, για την οποία παραδοσιακά χρησιμοποιούνται βαρέα καύσιμα.

Είναι αναγνωρισμένη η σημασία του έργου αυτού για τις αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ, δεδομένου ότι το έργο συμπεριλήφθηκε δύο φορές στον ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος. Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η κρατική εγγύηση είναι αναγκαία για τη λήψη δύο δανείων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και 80 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι συμβατό με την εσωτερική αγορά και, ως εκ τούτου, ενέκρινε την κρατική εγγύηση δυνάμει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. 

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου