Η EuroAfrica Interconnector χαιρετίζει την πλήρη στήριξη από την Τριμερή Συνόδο Κορυφής

Η EuroAfrica Interconnector, φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης που ενώνει το ηλεκτρικό δίκτυο της Αιγύπτου με την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, χαιρετίζει την Κοινή Διακήρυξη της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής από τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με την οποία εκφράζουν την πλήρη στήριξη τους στο έργο EuroAsia Interconnector.

Στη κοινή διακήρυξη, που εκδόθηκε στη Λευκωσία μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι τρείς ηγέτες επαναβεβαιώσαν τη σημασία του έργου EuroAfrica Interconnector.

Το έργο αυτό, «προωθεί την τριμερή συνεργασία και ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα δημιουργήσει την ηλεκτρική λεωφόρο για τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου αλλά και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Το EuroAfrica Interconnector αποτελεί σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του «ενεργειακού διαδρόμου» της ανατολικής Μεσογείου ως μια νέα εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και αντίστροφα. 

«Προσβλέπουμε στην ταχεία υπογραφή από τους αντίστοιχους υπουργούς μας, ενός μνημονίου συνεννόησης που καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου, αντικατοπτρίζοντας την κοινή μας δέσμευση για αυτόν τον στόχο.»
Ήδη, σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου και ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, για την προώθηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector.

«Ευχαριστούμε τους ηγέτες της Κύπρου, της Αιγύπρου και της Ελλάδας για την πλήρη στήριξη στη EuroAfrica Interconnector κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στη Λευκωσίας, μια πραγματικά ιστορική συνάντηση που διασφαλίζει ότι οι τρεις χώρες θα να επιτύχουν ενεργειακή ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και θα βγάλουν την Κύπρο από την ενεργειακή της απομόνωση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAfrica Interconnector, Νάσος Κτωρίδης.


Και πρόσθεσε, «ευχαριστούμε επίσης τους δύο υπουργούς, αρμόδιους για θέμετα ενέργειας, που συνεχίζουν να στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο το ορόσημο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης 498χλμ μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου που θα λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023 και το Ευρωπαϊκό έργο ΕΚΕ3.10 EuroAsia Interconnector, που επίσης θα λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023».

Η EuroAfrica Interconnector είναι η «ηλεκτρική λεωφόρος» που διασυνδέει την Αίγυπτο με την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, και εδραιώνει την Αίγυπτο ως έναν ενεργειακό κόμβο για την Αφρική και τον αραβικό κόσμο.
Η EuroAfrica Interconnector, η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας 2.000 MW, παραμένει δεσμευμένη, ως μέρος του οράματος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για την «Πράσινη Συμφωνία» για καθαρότερη ενέργεια, μείωση των εκπομπών και πιό αποτελεσματική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Επανάρχισε τις εργασίες στο τερματικό η CPP-Θα συζητηθεί η ετοιμότητα του πλοίου της πλωτής μονάδας
Αυτοψία Χριστοδουλίδη στο Βασιλικό-«Βασικός στόχος της Κυβέρνησης η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού»
Υπό την επίβλεψη φορέα παρακολούθησης το τερματικό-Συστήνεται εντός του Υπουργείου Ενέργειας
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Στην τελική ευθεία για το Πάρκο Χρωμάτων στην Πάφο (pics)