Tελική άδεια οικοδομής στην Κύπρο για τον σταθμό ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου EuroAfrica Interconnector

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει την τελική άδεια οικοδομής για τον σταθμό ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector, που είναι ο επίσημος φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου. 

Ανακοίνωση της EuroAfrica Interconnector αναφέρει ότι η παραχώρηση της σχετικής άδειας ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή σταθμού μετατροπής HVDC, για την οποία έχει επιλεγεί η Siemens ως προτιμώμενος κατασκευαστής.
 
Η EuroAfrica Interconnector αποτελεί τον ‘ηλεκτρικό διάδρομο’ που διασυνδέει την Αίγυπτο με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου, δημιουργώντας έναν ενεργειακό κόμβο για την Αφρική και τον Αραβικό κόσμο, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ήδη, από τον Νοέμβριο του 2019, το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εγκρίνει την πολεοδομική άδεια για τα κατασκευαστικά έργα για τον σταθμό μετατροπής HVDC με μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς 2,000 μεγαβάτ, ως επίσης και τα σημεία προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού της Κύπρου και της Αιγύπτου με την Ελλάδα (Κρήτη) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2019, υπογράφηκε στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας η σύμβαση παραχώρησης γης για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC στην Κύπρο. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 33 χρόνια, με τον Φορέα Υλοποίησης του έργου να έχει το δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης για άλλες δύο περιόδους 33 χρόνων, ενώ έχουν ήδη εκπονηθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, τεχνικές και άλλες μελέτες, και παράλληλα έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες άδειες από τις κυπριακές αρχές.
 
"Το κόστος κατασκευής της πρώτης φάσης της διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου με δυνατότητα μεταφοράς 1000MW, ανέρχεται σε 1.0 δις ευρώ, με σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη για τις εμπλεκόμενες στο έργο χώρες. Η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας θα λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023 και παράλληλα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 θα λειτουργήσει και η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Κύπρου", προστίθεται.
 
"Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Κυβέρνηση της Αιγύπτου και για την προσωπική στήριξη της Α.Ε. Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Άμπτελ Φάταχ Ελ Σίσι", καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, ανακοίνωση από το Ιδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης  και της EuroAfrica Interconnector αναφέρει ότι οι δύο ενώνουν δυνάμεις για παροχή υποτροφιών σε Αιγύπτιους φοιτητές σε κορυφαία πανεπιστήμια της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ευρώπης.

Οπως αναφέρεται, το Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης, υποστηρίζοντας προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, της υγείας και του αθλητισμού από το 2008, σε συνεργασία με την EuroAfrica Interconnector, το κορυφαίο έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει το εθνικό δίκτυο της Αιγύπτου με την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, χορηγεί  15 υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021 σε άτομα με αιγυπτιακή ιθαγένεια για  σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ευρώπης.

Οι υποτροφίες απονέμονται σε υποψηφίους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και εξειδικεύσεων.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.ktoridesfoundation.org/.

Αναφέρεται ακόμη ότι για τρίτη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης έχει απονείμει υποτροφίες σε φοιτητές σε κορυφαία πανεπιστήμια στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ίδρυμα υποστηρίζει επίσης μόνιμες υποτροφίες για φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αειφόρο ενέργεια.

Επίσης, το Ιδρυμα στηρίζει ένα ημερήσιο σχολείο για παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης και η EuroAfrica Interconnector ενθαρρύνουν επίσης τη δημιουργία στενών αδελφικών σχέσεων μεταξύ του λαού της Αιγύπτου και της Κύπρου, μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων αδελφοποίησης μεταξύ κοινοτήτων, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις