Γ. Πέτρου: Μείωση στις πωλήσεις καυσίμων από Οκτώβριο

Της τάξης του 25% ήταν η μείωση στις πωλήσεις της Staroil την τρίμηνη περίοδο του lockdown, με την εικόνα ωστόσο να έχει ανατραπεί από τον Ιούλιο. Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews ο Διευθύνων Σύμβουλος της Star Oil και Πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου κάνει λόγω για αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 5% τον Ιούλιο, ενώ εκφράζει τις εκτιμήσεις του για την πορεία στις τιμές των καυσίμων το επόμενο  διάστημα.
  
Πως κινήθηκαν οι πωλήσεις της Staroil την περίοδο του lockdown αλλά και στη συνέχεια;
Κατά τη διάρκεια του lockdown, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι τα μέσα Μαΐου, υπήρξε μια σημαντική πτώση στις πωλήσεις, που κοντεύει το 25% για την τριμηνία (συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Αμέσως μετά όμως οι πωλήσεις ανέκαμψαν και για τον Ιούνιο και Ιούλιο παρατηρήθηκε στα πρατήρια της Staroil μια αύξηση της τάξης του 5% στις πωλήσεις. Αυτό, κατά την άποψη μου συνέβη, για δύο λόγους. Πρώτο, γιατί ο κόσμος πλέον δεν πηγαίνει στα κατεχόμενα για να ανεφοδιαστεί και δεύτερο εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο κόσμος δεν ταξίδεψε στο εξωτερικό και κινείται καθημερινά προς τις παράλιες περιοχές και τα ορεινά για τις διακοπές τους.
 
Ποιες οι εκτιμήσεις σας για τις πωλήσεις καυσίμων το επόμενο διάστημα;
Πιστεύω ότι η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Εκτιμώ ότι θα δούμε μια σχετική μείωση στις πωλήσεις μας από τον Οκτώβρη και μετά, περίοδο κατά την οποία ο κόσμος δεν θα κάνει τουρισμό και θα περιοριστεί.
 
Κατά πόσο εκτιμάτε ότι το νέο κύμα πανδημίας θα επηρεάσει δυσμενώς τις δραστηριότητες του κλάδου σας;
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Φυσικά εξαρτάται και το που βρίσκονται τα πρατήρια της κάθε εταιρείας. Επειδή εμάς τα πλείστα πρατήρια μας είναι συγκεντρωμένα στην επαρχία Λευκωσίας, δεν έχουν επηρεαστεί. Βλέπουμε όμως στη Πάφο μια μείωση της τάξης του 20 – 25% την περίοδο Ιουλίου. Η Λεμεσός τη στιγμή αυτή είναι σταθερή. Υπενθυμίζω ότι η Staroil διαθέτει έξι πρατήρια στη Λευκωσία και από ένα σε Λάρνακα, Πάφο, Λεμεσό και ελεύθερη Αμμόχωστο.
 
Πως προχωρούν οι σχεδιασμοί της εταιρείας σας για δημιουργία νέων πρατηρίων;  
Αυτή τη βδομάδα καταθέσαμε δύο αιτήσεις για νέο πρατήριο, ενώ εκκρεμούν άλλες δύο άδειες, οι οποίες κατατέθηκαν εδώ και ένα χρόνο. Δυστυχώς είναι πολύ αργή η διαδικασία για αδειοδότηση πρατηρίων. Εξάλλου, οι αρχιτέκτονες μας δουλεύουν στον σχεδιασμό ενός ακόμα πρατηρίου, την αίτηση για το οποίο θα καταθέσουμε σύντομα. Επομένως θα έχουμε συνολικά πέντε αιτήσεις και τα επενδυτικά σχέδια μας προχωρούν κανονικά.
 
Για ποιους λόγους τα πλείστα πρατήρια της εταιρείας σας βρίσκονται στη Λευκωσία;
Ως εταιρεία ψάχνουμε τοποθεσίες που να μας εξασφαλίζουν καλή κατανάλωση. Επενδύουμε ίδια κεφάλαια, οπότε αποφεύγουμε να επενδύσουμε σε μέρη με λίγη κατανάλωση (και συνεπώς μεγαλύτερο ρίσκο). Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ ο αριθμός των πρατηρίων, αλλά το να έχουμε κατανάλωση πάνω από τον μέσο όρο του συνόλου, γι αυτό και ανοίγουμε σε πολυσύχναστους δρόμους. Το budget για την κατασκευή ενός πρατηρίου μας ανέρχεται περίπου στο μισό εκατομμύριο ευρώ.
 
Βλέπετε αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων σύντομα;
Σήμερα ο μέσος όρος στην τιμή του πετρελαίου μπρεντ διεθνώς βρίσκεται στα 43 δολάρια το βαρέλι. Έχουν επέλθει κάποιες αυξήσεις αλλά η κυριότερη στο πετρέλαιο κίνησης είναι λόγω της ανάγκης να προστεθεί στο πετρέλαιο κίνησης βιοκαύσιμο της τάξης του 7%. Επομένως γι αυτό είναι που έχει αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Τα άλλα καύσιμα δεν έχουν επηρεαστεί. Τώρα, στο κομμάτι το ενδεχομένου νέων αυξήσεων στην Κύπρο: Έχουν ήδη εφαρμοστεί κάποιες αυξήσεις. Αν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς διατηρηθεί  στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή στα 43 δολάρια το βαρέλι που είναι οι προβλέψεις των ειδικών, δεν προβλέπω σημαντικές αυξήσεις στο μέλλον. Οι εταιρείες στην Κύπρο επειδή αγοράζουν σε διεθνείς τιμές και κυρίως από την ίδια πηγή, δηλαδή από ελληνικά διυλιστήρια, έχουν περίπου το ίδιο κόστος και επομένως δεν βλέπω σημαντικές αυξήσεις μέσα στο μήνα. Δεν θα παραξενευτώ αν δω σταθερές τιμές για το Αύγουστο.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent