Υπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή καινοτόμου ηλιοθερμικού πάρκου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises Ltd για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού ηλιακής ενέργειας δυναμικότητας 50 MW, στην περιοχή της Άλασσας στη Λεμεσό.

Τη Συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής του, Ανδρέας Λουκά, και εκ μέρους της Alfa Mediterranean Enterprises Ltd., ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Νεόφυτος Ι. Νεοφύτου. 

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο Έργο που εγκρίθηκε μετά από αυστηρή αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υλοποίηση του οποίου θα κάνει τη διαφορά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημείωσε ότι το έργο έχει το πλεονέκτημα της αποθήκευσης ενέργειας, που είναι ουσιώδης σημασίας για την ασφάλεια και ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου, καθώς και για την ομαλή και περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας σύστημα. «Με μεγάλη ικανοποίηση φτάσαμε στη σημερινή υπογραφή. Θέλουμε να δούμε το Έργο αυτό να υλοποιείται και να αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.  Όταν συμβεί αυτό, δεν αμφιβάλω ότι θα καταστεί ένα πρότυπο Έργο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς», τόνισε ο κ. Καδής.

Ο κ. Νεοφύτου από την πλευρά του ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη της υπογραφής της Συμφωνίας, υποσχόμενος ότι το Έργο που θα κατασκευάσει η εταιρεία του θα είναι άριστο, για το καλό της χώρας και της κοινωνίας. «Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι «το α και το ω» για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και την προστασία του ανθρώπου», πρόσθεσε.

Η σημερινή Συμφωνία, αφορά Νομικά Δεσμευτική Πράξη, η οποία καθορίζει τις πρόνοιες για την κατανομή του ποσού της χρηματοδότησης του έργου CY CSPc EOS GREEN ENERGY, μέσω του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου NER300. Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 60.185,628 Ευρώ και θα κατανεμηθεί κάτω από τις προϋποθέσεις της Συμφωνίας.  Η κατασκευή του Έργου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, αφού έχει ήδη εξασφαλίσει όλες τις βασικές Άδειες και εγκρίσεις και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2021, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

 

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου