Πρώτα θα ενημερωθεί η Νατάσα Πηλίδου για τις μετακινήσεις

Πολιτική είναι η απόφαση για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Κυπριανού, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής. 
 
Πρόσθεσε ότι σήμερα η Επιτροπή συζήτησε ύστερα από αυτεπάγγελτη πρόταση βουλευτών, το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα στο Βασιλικό, ο έλεγχος στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα που προκύπτουν για ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ενέργειας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και φαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να μεταφερθούν κυρίως οι δεξαμενές υγραερίου στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Ωστόσο λόγω της σημερινής ορκωμοσίας της νέας Υπουργού Ενέργειας αλλά και του γεγονότος ότι ο Υπουργός Μεταφορών δεν πρόλαβε να ενημερωθεί για τη χθεσινή σύσκεψη, ορίστηκε ξανά συνεδρία της Επιτροπής στις 28 Ιουλίου».
 
Αναμένεται ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής «θα ληφθεί η τελική απόφαση σε σχέση με την διαδικασία, ούτως ώστε να γίνει η μετακίνηση των πετρελαιοειδών, με απόλυτη ασφάλεια. Μας ενδιαφέρει βεβαίως η μετακίνηση των εγκαταστάσεων να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αλλά την ίδια ώρα μας ενδιαφέρει και η ασφάλεια στο Ενεργειακό Κέντρο» είπε.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε πως στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου παρόντες «ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα, μεταξύ των οποίων οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Ενέργειας και Μεταφορών και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για την καθυστέρηση στην διαδικασία μεταφοράς των εγκαταστάσεων υγραερίου και υγρών καυσίμων».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «παρόντες σήμερα στην Επιτροπή ήταν και οι Εταιρείες Πετρελαιοειδών που ανέφεραν πως θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Βασιλικού για την εκφόρτωση των πλοίων. Επίσης παρόντες ήταν η Αρχή Λιμένων και οι μελετητές της οι οποίοι  έχουν κάνει συγκεκριμένες μελέτες για να μετακινηθούν με ασφάλεια οι δεξαμενές. Ουσιαστικά σήμερα έγινε μια κατ’ αρχήν συζήτηση» είπε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας ωστόσο πως «η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό δεν είναι απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων».
 
Εξήγησε ότι η Βουλή «απλά παρακολουθεί την εξέλιξη της πολιτικής απόφασης για την μετακίνηση  των πετρελαιοειδών. Θεωρούμε ότι προχωρεί το θέμα και υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις ενώ κάποιες μελέτες που έχουν κάνει οι Lloyd’s για λογαριασμό των εταιρειών, φαίνεται να συνάδουν ή να μπορούν να έρθουν σε σύγκλιση με την επιστημονική μελέτη της Αρχής Λιμένων».
 
Ο Ανδρέας Κυπριανού επανέλαβε ότι «η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό είναι πολιτική απόφαση και πρέπει πρώτα να ενημερωθεί για το θέμα η νέα Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλίδου. Αναμένουμε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής στις 28 Ιουλίου οι Υπουργοί Ενέργειας και Μεταφορών θα μας ενημερώσουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη μετακίνηση αυτή και τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα γι΄αυτή την ενέργεια».
 
Σοβαρό ζήτημα το σημείο εκφόρτωσης των πλοίων με υγραέριο στο Βασιλικό
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας παρευρέθηκε σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής με σκοπό την ενημέρωση για τη διαδικασία μεταφοράς των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση του σε σχέση με την μετακίνηση  των υγρών καυσίμων για τα οποία τρεις εταιρείες δραστηριοποιούνται πλέον εξολοκλήρου στο Βασιλικό, ενώ η τέταρτη εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς και αναμένεται ότι τέλος Ιουλίου θα αρχίσει σταδιακά τη λειτουργία της στο Βασιλικό».
 
Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση «παρά την έκδοση των Αδειών Οικοδομής για τις νέες εγκαταστάσεις υγραερίου στο Βασιλικό, παραμένει σοβαρό πρόβλημα, η επίλυση του θέματος που εκκρεμεί για το σημείο εκφόρτωσης των πλοίων που θα μεταφέρουν το υγραέριο».
 
Ο Ανδρέας Βύρας «ανέφερε ότι η εξεύρεση λύσης για το συγκεκριμένο θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου Λάρνακας, καθότι δεν είναι ο αρμόδιος φορέας. Σημείωσε ακόμα ότι από την στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα υφίσταται και μπορεί να είναι ο βασικός λόγος για επιπλέον καθυστέρηση στην μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, τότε ο Δήμος δεν μπορεί να είναι απλά παρατηρητής και κάλεσε τις αρμόδιες κυβερνητικές Υπηρεσίες να εξεύρουν την λύση με αποτελεσματικό τρόπο εφαρμογής της».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου «οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Τμήματα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, της Αρχής Λιμένων Κύπρου και των εταιρειών ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι κατέληξαν σε μια διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το εμπόδιο που υφίσταται. Παρόλα αυτά, εκκρεμεί η αποδοχή αυτής της διαδικασίας σε πολιτικό επίπεδο από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αλλά και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας».
 
Θέση του Δήμου Λάρνακας είναι ότι «αναμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς (ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η τελική λύση εκφόρτωσης που θα αποφασιστεί), για το πώς δεν θα ξεφύγουμε κατά πολύ από τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα. Αυτό είναι κάτι που θα απαιτήσουμε με κάθε πιθανό τρόπο ως Λάρνακα».
 
Στην ανακοίνωση ο Δήμος σημειώνει ακόμα την «ανάγκη της άμεσης σύγκλισης της Διυπουργικής Επιτροπής για επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι οι δύο εβδομάδες, μέχρι την 28η Ιουλίου που ορίστηκε νέα συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, είναι πολύς καιρός, κρίνουμε πως θα πρέπει να ανακοινωθεί η οριστική επίλυση του προβλήματος με ξεκάθαρες απαντήσεις».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%