ΕΤΥΦΑ: Χρηματοδότηση €80 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Την καθολική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών για το μεγαλύτερο δημόσιο ενεργειακό έργο των τελευταίων χρόνων λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) έδωσε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση ύψους 80 εκ.  ευρώ προς την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ). Η δανειοδότηση προορίζεται για την κάλυψη των κατασκευαστικών αναγκών του έργου εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, και έχει διάρκεια 20 ετών. 

Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έρχεται να προστεθεί στην ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση που έλαβε η ΕΤΥΦΑ στις 11 Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤεπ) ύψους 150 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 289 εκατομμύρια ευρώ με την ΕΤΥΦΑ να έχει ήδη εξασφαλίσει 101 εκ. ευρώ χορηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του «Connecting Europe Facility» (CEF) και 43 εκ. ευρώ από την συμμετοχή της ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ. 
 
Η οικονομική ενίσχυση των 80 εκ. ευρώ ενισχύει και συμπληρώνει το παζλ των χρηματοδοτήσεων για το έργο έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Τόσο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όσο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών φορέων προς τη ΔΕΦΑ και τις ενεργειακές Αρχές της Κύπρου. Η ιδιαίτερη σημασία που το έργο κατέχει για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου ενισχύεται από τη στάση της ευρωπαϊκής κοινότητας, η οποία αντιλαμβανόμενη την αξιοπιστία και τη συνέπεια που επιδεικνύει η ΔΕΦΑ, δηλώνει εμπράκτως την υποστήριξη και την αφοσίωσή της, ώστε το έργο έλευσης φυσικού αερίου να εισέλθει στο τελικό στάδιο, στο στάδιο δηλαδή της επίσημης έναρξης των εργασιών κατασκευής του Τερματικού ΥΦΑ στο Βασιλικό.
 

Δειτε Επισης

Επανάρχισε τις εργασίες στο τερματικό η CPP-Θα συζητηθεί η ετοιμότητα του πλοίου της πλωτής μονάδας
Αυτοψία Χριστοδουλίδη στο Βασιλικό-«Βασικός στόχος της Κυβέρνησης η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού»
Υπό την επίβλεψη φορέα παρακολούθησης το τερματικό-Συστήνεται εντός του Υπουργείου Ενέργειας
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Γιώργος Παπαναστασίου: Λέω έντιμα ότι υπάρχει εθνική στρατηγική για την ενέργεια
Εκφράζει δυσαρέσκεια o Παπαναστασίου και αναζητά συναίνεση για το Βασιλικό
Πάνω από τα €85 η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ
Βγαίνει στην αντεπίθεση για το τερματικό η CPP-Απορρίπτει τις επικρίσεις και πυροβολεί ΕΤΥΦΑ
Ξεκαθαρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το τερματικό-«Προτεραιότητα να λειτουργήσει το συντομότερο»
Έρχεται υψηλόβαθμο στέλεχος της CPP για το τερματικό-Τα επόμενα βήματα για Great Sea Interconnector