Petrolina (Holdings) Public Ltd: Κέρδη €4,1 εκατ. για το 2019

Κέρδη μετά την φορολογία ύψους €4.095.427 για το 2019 σε σχέση με €4.291.378 τοι 2018 ανακοίνωσε το Συγκρότημα της Petrolina (Holdings) Public Ltd.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2019 το Συγκρότημα με δική του πρωτοβουλία, στα πλαίσια των στρατηγικών του σχεδιασμών για την επιχειρηματική του συνέχεια (continuity and business risk assessment) και την οικονομική του ανθεκτικότητα (financial resilience), έχει εκπονήσει ειδικές αξιολογήσεις (stress tests) των κινδύνων από τις ενδεχόμενες πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19, τόσο της ιθύνουσας εταιρείας και εκάστης θυγατρικής και συνδεδεμένης εταιρείας του Συγκροτήματος ξεχωριστά, αλλά και σε ενοποιημένη βάση.

Από τα αποτελέσματα των προβλέψεων των ταμειακών ροών που έχουν υπολογιστεί μέχρι και το τέλος του έτους 2021 στη βάση των ειδικών αξιολογήσεων ως επίσης και από την αξιολόγηση της υφιστάμενης διαθέσιμης ρευστότητας του Συγκροτήματος, δεν προκύπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ακόμη και στο πιο αυστηρό σενάριο που έχει εκπονηθεί, που να υποδηλοί ενδείξεις που ενδεχομένως να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανθεκτικότητα του Συγκροτήματος ή/και την ικανότητά του με βάση τις παρούσες οικονομικές καταστάσεις, ως οι εξελεγμένοι λογαριασμοί, να συνεχίσει να λειτουργεί ως δρώσα οικονομική οντότητα για τους επόμενους δώδεκα (12) μήνες (περί Εταιρειών Νόμος Κεφ.113).

Οικονομικά αποτελέσματα
Ο συνολικός κύκλος εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, ανήλθε στα €322,9 εκατ. έναντι €394,1εκατ. ενώ το κόστος πωλήσεων μειώθηκε στα €284,0 εκατ. από €355,1 εκατ. το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα το μεικτό κέρδος να μειωθεί οριακά στα €38,9 εκατ. έναντι €39,0 εκατ.. Τα άλλα λειτουργικά εισοδήματα παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα στα €2,4 εκατ. από €2,3 εκατ., ενώ τα άλλα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν στις €492χιλ. από €844χιλ. Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων πωλήσεων και διανομής παρουσίασαν οριακή αύξηση στα €36,5εκ. από €36,3εκ. κυρίως λόγω αύξησης των πρατηρίων ίδιας διαχείρισης σε 31 από 29 το προηγούμενο έτος και αντιστάθμισης από μειωμένα έξοδα διαφήμισης και προώθησης, ενώ η αξιολόγηση των επισφαλών χρεωστών κατάληξε σε ανάκτηση προβλέψεων προηγούμενων ετών ύψους €96χιλ. σε σύγκριση με πρόβλεψη ύψους €5χιλ. το προηγούμενο έτος και αποδίδει την αντικειμενική πιθανότητα είσπραξης των οφειλόμενων ποσών από τους εμπορικούς και άλλους χρεώστες.

Τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης αυξήθηκαν στα €2,7εκ. από €1,5εκ. λόγω συμπερίληψης τόκων μίσθωσης από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16 «Μισθώσεις» καθώς και λόγω αυξημένων τραπεζικών υπολοίπων που προέκυψαν για τη χρηματοδότηση του νέου τερματικού υγρών καυσίμων στο Βασιλικό. Αφού ληφθεί υπόψη το μερίδιο κέρδους από επενδύσεις που παρουσιάζονται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης ύψους €2,7εκ. έναντι €2,3εκ., το κέρδος πριν τη φορολογία υπολογίζεται στα €4,5εκ. έναντι €4,9εκ., ενώ το κέρδος έτους μετά τη φορολογία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανέρχεται στα €4,1εκ. έναντι €4,3εκ.το 2018. Με βάση τα πιο πάνω αποτελέσματα, το κέρδος ανά μετοχή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υπολογίζεται στα 4,68 σεντ έναντι 4,90 σεντ το προηγούμενο έτος.

Κατά τη διάρκεια του έτους, το Συγκρότημα λειτουργούσε 95 πρατήρια καυσίμων σε παγκύπρια βάση, τα 21 από τα οποία είναι κτισμένα σε ιδιόκτητη γη.

Γεγονότα
Τον Ιανουάριο του 2020, η Εταιρεία προχώρησε σε ανανέωση της συμφωνίας με την Eni S.p.A για την αποκλειστική άδεια εισαγωγής και εμπορίας λιπαντικών, γράσων και ειδικών υγρών Eni στην Κύπρο για ακόμη 3 χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
 
Τον Φεβρουάριο του 2020, η Εταιρεία προχώρησε σε ορθολογισμό της δομής του τραπεζικού δανεισμού της μετατρέποντας βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, μέσω εξασφάλισης δανείου ύψους €30εκ.. Από το προϊόν του δανείου, ποσό ύψους €5,4εκ. συμπεριλαμβανομένου ποσού παρακράτησης ύψους €3,1εκ. για ανειλημμένες υποχρεώσεις (σημ. 30), χρησιμοποιήθηκε για κεφαλαιουχικές δαπάνες για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του τερματικού υγρών καυσίμων στο Βασιλικό και το υπόλοιπο για τη μείωση τραπεζικών παρατραβηγμάτων. Επιπρόσθετα, με την πιο πάνω διευθέτηση, αποδεσμεύτηκε κατάθεση ύψους €1.498.627 η οποία αποτελούσε εξασφάλιση τραπεζικών διευκολύνσεων της Εταιρείας (σημ. 24).
 
Τον Μάρτιο του 2020 η νόσος του κορoνoϊού, γνωστή ως Covid-19, η οποία άρχισε να παρουσιάζει έξαρση από τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα, ανακηρύχτηκε ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς παρατηρήθηκε ραγδαία εξέλιξη και επέκταση με αύξηση κρουσμάτων ανά το παγκόσμιο. Σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου έλαβαν αυστηρά μέτρα με στόχο τη συγκράτηση και περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19. Αναπόφευκτα, η αδράνεια κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού κίνησης λόγω της πανδημίας Covid-19 είχε επηρεάσει τις δραστηριότητες του Συγκροτήματος, με σημαντικό αντίκτυπο στον όγκο πωλήσεων για την εν λόγω περίοδο.
 
Από τις αρχές του 2020, η κοινοπραξία VLPG Plant Ltd ξεκίνησε εργασίες για την κατασκευή τερματικού υγραερίου στην περιοχή Βασιλικού και προς τούτο εξασφάλισε τραπεζικό δανεισμό ύψους €24εκ. για τον οποίο ο κάθε μέτοχος ξεχωριστά θα παράσχει εταιρική εγγύηση αναλογικά με το ποσοστό της μετοχικής του συμμετοχής. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναστάλθηκαν προσωρινά στα μέσα Μαρτίου 2020 ως αποτέλεσμα της έκδοσης κυβερνητικών διαταγμάτων σχετικών με την πανδημία Covid-19 και επανήρχησαν τον Μάϊο 2020 με την σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων περιορισμού ή της αναστολής των εργασιών. Η προσωρινή αναστολή εργασιών ενδεχομένως να επηρεάσει τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών έργων του τερματικού και τα οποία θα αναθεωρηθούν εκ νέου ανάλογα με το ρυθμό ανάκαμψης της παραγωγικής αλυσίδας από την πανδημία Covid-19.

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου