Γ. Πέτρου: Δράσαμε εγκαίρως

Η στρατηγική της εταιρείας για διεύρυνση του δικτύου της συνεχίζεται κανονικά σημειώνει ο Γιώργος Πέτρου Διευθύνων Σύμβουλος της Staroil, υπογραμμίζοντας πως με το άνοιγμα της πρώτης φάσης, στις αρχές Μαΐου, καταγράφηκε μια αισθητή ανάκαμψη των πωλήσεων της τάξεως του 30%.

Θα… μειωθεί η μείωση
Ο τομέας των καυσίμων επηρεάστηκε σημαντικά τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας, ως αποτέλεσμα του αναγκαίου περιορισμού των κινήσεων και του κλεισίματος των εργοταξίων. Η μείωση στην κατανάλωση έφτασε το 70%. Με το άνοιγμα της πρώτης φάσης, στις αρχές Μαΐου, καταγράφηκε μια αισθητή ανάκαμψη των πωλήσεων της τάξεως του 30%.

Διατηρώντας μια θετική προσέγγιση και ευελπιστώντας πως δεν θα προκύψει κάποιο πισωγύρισμα, που θα ανατρέψει τα καλά αποτελέσματα, τα οποία καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, πιστεύω πως για το υπόλοιπο του 2020 η μείωση θα περιοριστεί σε ποσοστά της τάξεως του 15%-20%. Όσον αφορά το 2021, πολλά θα εξαρτηθούν από την ανεργία που θα προκύψει και φυσικά τον κλάδο του τουρισμού, που δέχθηκε και το πιο καίριο πλήγμα. Σαν μια πρώτη εκτίμηση, πιστεύω πως η μείωση την επόμενη χρονιά θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, στο 10%.

Δράσαμε εγκαίρως
Οι εργασίες της Staroil συνεχίστηκαν κανονικά παρ’ όλη τη μεγάλη πτώση που καταγράφηκε στις πωλήσεις. Όπως κάθε εταιρεία κληθήκαμε να δράσουμε άμεσα, προληπτικά, συλλογικά και οργανωμένα, ώστε να συμβάλουμε στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού για το κοινό καλό.
Η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, αποτέλεσε αυτονόητο καθήκον. Στο πλαίσιο του έγκαιρου προγραμματισμού ένα μέρος του γραφειακού προσωπικού δούλευε από το σπίτι, αφού η τεχνολογία μας επιτρέπει αυτή την ευελιξία, ενώ τα πρατήρια εργάζονταν με μειωμένο προσωπικό μέχρι το μεσημέρι και ακολούθως ενεργοποιείτο το σύστημα αυτόματου χρηματοδέκτη.

Εξοπλίσαμε τα πρατήρια
Τα πρατήρια εξοπλίστηκαν με γάντια μιας χρήσης, που ήταν και είναι διαθέσιμα προς τους πελάτες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, καθώς και με αντισηπτικά χεριών εντός των καταστημάτων και στους εξωτερικούς χώρους. Προσθέσαμε, επίσης, προστατευτικό διαχωριστικό στα ταμεία, έτσι ώστε να περιορίζεται η άμεση επαφή των πελατών με το προσωπικό της εταιρείας.

Ακολουθώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης ενθαρρύναμε τους πελάτες μας να προτιμούν τρόπους ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού ή πιστωτικής κάρτας. Αυτή η πρακτική βοήθησε επίσης στο να αποφευχθεί πρόβλημα ρευστότητας.

Συνεχίζουμε επενδύοντας
Η στρατηγική της εταιρείας για διεύρυνση του δικτύου της συνεχίζεται κανονικά. Αναθεώρηση προέκυψε μόνο στην πολιτική παραχώρησης πιστώσεων σε νέους πελάτες. Σε υφιστάμενους, όπου χρειάστηκε, επεκτείναμε τους όρους πληρωμής. Σε ό,τι αφορά τους στόχους πωλήσεων αυτοί έχουν επαναπροσδιοριστεί, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα και την αλυσίδα επιπτώσεων μέχρι την πλήρη επάνοδο όλων των κλάδων της οικονομίας. Η σημαντική πτώση στις τιμές των καυσίμων, που μερικώς οφείλεται και στη διεθνή μείωση της ζήτησης λόγω της κρίσης, έχει περιορίσει σημαντικά τις ανάγκες της εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουμε το πλάνο μας για νέες επενδύσεις.

Ολική ανάκαμψη σ’ ένα χρόνο
Παρά τη σταδιακή άρση των μέτρων δεν αναμένω ολική ανάκαμψη πριν από το καλοκαίρι του 2021. Οι πωλήσεις καυσίμων, όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι, επηρεάζονται ιδιαίτερα από την τουριστική βιομηχανία. Μέχρι τότε, δυστυχώς, προβλέπεται πως κάποιος αριθμός επιχειρήσεων θα οδηγηθεί σε αναγκαστικό τερματισμό των εργασιών του ή σε ουσιαστική μείωση του τζίρου, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και επομένως τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024