Κατάργηση άδειας οικοδομής για φωτοβολταϊκά μέχρι 150kW

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, με εισήγηση για κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας οικοδομής για φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 150kW που τοποθετούνται σε οροφές, απέστειλε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ).  

«Μετά από την κρίση στον ενεργειακό κλάδο (λόγω παγκόσμιου Lockdown) κατά την πανδημία, φάνηκε πως οι πιο σταθερές, διαχρονικές θέσεις εργασίας σχετίζονται με τα έργα ΑΠΕ. Επομένως, θα πρέπει να αρθούν διοικητικά εμπόδια, για την επίσπευση της υλοποίησης έργων ΑΠΕ, τόσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όσο και για τη διατήρηση τους. Επιπρόσθετα η υλοποίηση έργων ΑΠΕ σε οροφές, μειώνει την εξάρτηση της Κύπρου από ορυκτά καύσιμα, μειώνει τις εθνικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και παράλληλα συνεισφέρει στον στόχο για το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση, χωρίς επέρχεται αλλαγή στις χρήσεις γης», αναφέρεται στην επιστολή. 

Ο ΣΕΑΠΕΚ συνεχίζει σημειώνοντας πως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επίσπευση υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, έκδοσης πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, για να υποβοηθηθεί η ταχεία έξοδος από την κρίση και την ανάκαμψη και ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οροφές, είτε βιομηχανικών, εμπορικών ή κατοικιών απαιτείται η έκδοση αδειών οικοδομής, πράγμα που δημιουργεί μία αχρείαστη γραφειοκρατία και ξεφεύγει από τον στόχο της ταχείας επανεκκίνησης.

«Τον περασμένο χρόνο καταβλήθηκε προσπάθεια από την αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή και την Πολεοδομική Αρχή για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ΦΒ συστημάτων και απόδοση εξαιρέσεων, ειδικά για εγκαταστάσεις σε οροφές βιομηχανικών και εμπορικών υφιστάμενων κτιρίων. Ο ΣΕΑΠΕΚ πληροφορήθηκε ότι αξιολογείται από την πολιτεία η υιοθέτηση παρόμοιας πολιτικής για τις Οικοδομικές Άδειες και αυτό είναι επιβεβλημένο να γίνει, ώστε να επέλθει άμεσα η ανάπτυξη ΦΒ συστημάτων, για τους λόγους που αναπτύσσονται πιο πάνω. Παράκληση, όπως εξετασθεί άμεσα το αίτημα του ΣΕΑΠΕΚ, ώστε να υιοθετηθούν τα κατάλληλα μέτρα για την απλοποίηση αυτής της διαδικασίας, αφού μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει στην κυπριακή οικονομία και επιχειρήσεις», καταλήγει. 

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία