Νέα αναβολή για επαναφορά μερίσματος ΑΗΚ στο κράτος

Αναβολή πήρε εκ νέου το νομοσχέδιο που προνοεί την επαναφορά του μερίσματος της ΑΗΚ προς την Κυβέρνηση, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να μην δίνουν το πράσινο φως στο νομοσχέδιο, αφού κυβέρνηση και ΑΗΚ δεν φαίνεται να συμφωνούν. 
 
«Δεν συμφωνούσε η ΑΗΚ με την κυβέρνηση και ούτε τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν εφόσον οι δύο πλευρές διαφωνούν», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ.
 
Η νέα διαφωνία έρχεται την στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τα ρευστά διαθέσιμά της για κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών λόγω των συνεπειών της επιδημίας του κορωνοϊού.
 
Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2019 και δεν προχώρησε προς έγκριση, αφού είχε διαφωνήσει η τότε Πρόεδρος της ΑΗΚ Έμιλυ Γιολίτη, επικαλούμενη ότι το νομοσχέδιο δεν καταρτίστηκε σε διαβούλευση με τον Οργανισμό και ότι υπήρχε πρόνοια στο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία το εκταμιευόμενο ποσό θα περιορίζεται σε δύο δραστηριότητες, της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιρώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Με βάση την εισηγητική έκθεση που είχε τότε κατατεθεί, το νομοσχέδιο προνοεί την επαναφορά του άρθρου 23 στον περί υπηρεσίας ανάπτυξης ηλεκτρισμού νόμο, το οποίο καθόριζε συγκεκριμένα όπως το μέρισμα τύγχανε της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργού Οικονομικών και εφόσον τύγχαναν εξέτασης συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση κερδοφορίας της ΑΗΚ. Το ποσό θα αποτελούσε μέρος των πλεονασμάτων που είχε πραγματοποιήσει μετά τη φορολογία κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος και «ποσό μέχρι 10% των συσσωρευμένων πλεονασμάτων μετά τη φορολογία», κατά το τέλος του οικονομικού έτους που προηγείται του προηγούμενου οικονομικού έτους.
 
Σημειώνεται ακόμη ότι η ΑΗΚ με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Αύγουστο 2008 εξαιρέθηκε από την καταβολή του εν λόγω μερίσματος για το 2007 λόγω μείωσης των τιμών προς συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και στη συνέχεια με Πρόταση Νόμου (Ν.150(Ι)/2011), λόγω των γεγονότων στο Μαρί, απαλείφθηκε το άρθρο 23. «Ως εκ τούτου, η ΑΗΚ από το 2011 μέχρι σήμερα, δεν έχει καμιά υποχρέωση για καταβολή μερίσματος προς το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας», ανέφερε το νομοσχέδιο.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Βότση, η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε πέντε νομοσχέδια που σχετίζονται με ζητήματα φορολογίας, στο νομοσχέδιο και κανονισμούς σχετικά με τον έλεγχο κρατικών ενισχύσεων, που είχαν κατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Η επιτροπή εξέτασε επίσης νομοσχέδιο περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων και ρυθμιζόμενων αγορών που κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή και θεωρείται σημαντικό για σκοπούς υποβοήθησης της επανεκκίνησης της οικονομίας.
 
Όπως ανέφερε σε ενημέρωσή του ο κ. Βότσης τα πιο πάνω νομοσχέδια θα οδηγηθούν εκτός απροόπτου στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις